dijous, 6 de març de 2014

Cançons d’amor i d’anarquia. “Homenatge a Salvador Puig Antich”


El diumenge 2 de març es va presentar al teatre Joventut de L’Hospitalet el concert ‘Joan Isaac. Cançons d’amor i d’anarquia’. Un espectacle sensacional i ple d’emocions des del primer moment. Ja abans de començar i amb el cartell d’entrades exhaurides es vivia un ambient molt agradable, moltes cares conegudes i entre elles la d’una persona molt especial “La Margalida”, a qui vaig tenir la sort de conèixer personalment en un concert d’en Joan Isaac a Mallorca.

Aquesta data no va ser escollida a l’atzar si no que coincidia amb el 40 aniversari de la mort d’en Salvador i des de el primer moment va ser concebut com un homenatge, però no va estar centrat solament en Puig Antich si no també en la idea d’anarquia i el concepte llibertari. L’ ideologia anarquista va estar present en tot l’espectacle. Cançons basades en fets reals i que es van acompanyar d’un vídeo que ens situava en aquesta part de la història que alguns dels assistents per la nostra edat desconeixíem i que no apareixen en els llibres d’història que vam estudiar. Es tracta d’un espectacle, que per ordre cronològic, des de l’any 1861 fins al 1974, fa un repàs musical de moltes cançons escrites sobre fets reals, de la repressió per part del poders instaurats sobre els anarquistes, i l’anarquia com idea política. L’encant d’aquestes cançons resideix sobre tot en la vessant romàntica que tenen totes les utopies i els seus herois, que curiosament molts d’ells varen ser torturats i jutjats, i alguns d’ells executats, sabent de la seva innocència. Aquest espectacle també permet entendre com la cançó pot ser considerada un instrument d’investigació i coneixement històric.

El concert va començar amb una mica de retard sobre l’hora prevista degut a la gran afluència de públic. El primer en sortir a escena va ser Pere Camps, director del Festival de Cançó Barnasants, qui ens va explicar com se li va proposar a en Joan Isaac  l’elaboració d’un concert per commemorar la tragèdia i evitar que Puig Antich i els ideals que va defensar caiguin en l’oblit.


Amb una excel·lent dansa, Julyen Hamilton va interpretar L'Anno della Rivolta i ens va introduir en l’espectacle.


El primer vídeo ens va situar a París un 28 de maig de 1871. La Comuna de París va ser sufocada amb un bany de sang.
Joan Isaac va interpretar en català el tema La semaine sanglante (Clement-Dupont).A Chicago, el 4 de maig de 1886 va explotar una bomba en Haymarket Square durant una manifestació sindical. En el vídeo ens recorda com es va esdevenir el Primer de Maig una festa dels treballadors i la reivindicació de la jornada laboral de 8h.
Wayne Scott va cantar Eight hour day.


Sílvia Comes va fer una extraordinària interpretació de La locomotiva de Francesco Guccini, basada sobre un fet real a Bolonia el 20 de juliol de 1893. Un ferroviari va dirigir una locomotara a tota velocitat contra un tren de luxe.


Al gener de 1895 són expulsats de Suïssa quinze anarquistes italians refugiats.
Olden va interpretar el tema Adio Lugano Bella de Gori.


El 25 de maig de 1901 es va fundar la Federación Regional Argentina. Juan Carlos Biondini i Sílvia Comes van interpretar Verbena anarquista.


A Buenos Aires, el 14 de novembre de 1909 Simon Radowitzky va matar al general Falcon.
Juan Carlos Biondini ens recorda aquest fet amb la cançó Éste y aquel de Gualtieri.


Quasi bé a meitat de concer Joan Isaac va realitzar una meravellosa interpretació de Les Anarchistes de Leo Ferré. Ens recordava que l’1 de novembre de 1910 es va fundar la CNT.


El segúent vídeo ens va situar en el primer robatori de la banda de Bonnot a París, 21 de desembre de 1911. Anna Roig va interpretar en francès La Bande à Bonnot de Dasin.


A Salt Lake City, el 19 de novembre de 1915 va ser fusilat l’activista anarquista i cantautor Joe Hill. Wayne Scott va interpretar el tema Joe Hill de Hayes-Robinson.


Amb Dani Flaco vam recordar la Primera acció de Los solidarios, el 17 de maig de 1923 a León, amb Historia de tres amigos de Sánchez Ferlosio.


A finals de febrer de 1926 a Montevideo, Durruti, Ascaso i Jover, buscats per la policía argentina van fugir cap a Europa. Juan Carlos Biondini va interpretar El señor Buenaventura de Sacchi-De Scalzi.


El 23 d’agost de 1927 a Charleston ven ser executats a la cadira elèctrica els anrquistes italians Nicola Sacco i Bartolomeu Vanzetti. Joan Isaac i Olden van interpretar a capella Sacco e Vanzetti.


A Barcelona, el 21 de juliol de 1936 es va constituir el Comité de Milicias Antifascistas. Aquest fet va donar pas a tots els artistes a l’escenari que van interpretar A las barricadas.Amb Jaume Arnella ens vam anar cap a Sant Celoni, un 5 de gener de 1960. Aquesta data es va produir l’assessinat de l’anarquista català Quico Sabaté. Va interpretar Romanço de Quico Sabaté.


Joan Isaac i Olden ens van situar en el Maig de 1968 amb Canzone del Maggio.
 

Un dels moments més emocionants del concert va ser quan el vídeo ens va recordar l’execució d’en Salvador Puig Antich a garrote vil a la presó Model de Barcelona el 2 de març de 1974. Joan Isaac va cantar “A Margalida” molt emocionat i quan va acabar va dedicar tres petons, un per la Carme Puig Antich, germana d’en Salvador; un altre per la Margalida i un altre per en Salvador.


Com a cloenda tots els artistes van interpretar el tema Here’s to you (Baez-Morricone) en les cinc llengües que van estar presents durant tot el concert: català, castellà, italià, francés i anglès.

 “Neixen flors per tu Salvador
Dins del cor, pels cims i les valls
La teva llum il·luminarà
Per sempre més la llibertat”

Un emotiu final amb tot el públic dempeus. I com una imatge val més que mil paraules aquí teniu un video.Tot aquest espectacle no hauria estat possible sense la presència d’aquests grans músics:

Enric Colomer: piano i teclats

Josep Traver: guitarres i banjo 

Jordi Camp: baix

Lluís Ribalta: bateria i percussió

Des d’aquesta pàgina vull felicitar a tots els que d’una manera o una altra han participat en aquest concert.

I com diu en Joan Isaac, que aquest concert hagi servit per recuperar la memòria d’en Salvador Puig Antich, perquè un país que perd la seva memòria històrica està condemnat a repetir-la.

I això no s’acaba aquí ja que tindrà continuïtat el proper 3 de Maig al Teatre del Casino de Sanremo.

Imma Hernández
Fotos: José Luis Martínez
Videos: Imma Hernàndez


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada