INTIMISSIMI

 

Intimissimi
Novetat EditorialIntimissimi, de Joan Isaac, dins la Col·lecció Poesia al Cànter

L'editorial Llibres del Segle publica el primer llibre de poemes de Joan Isaac, Intimissimi, que es presentarà el proper dimecres, 9 de novembre, a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona, a les 20.00 h, i properament a Barcelona, entre d'altres ciutats.


L'OBRA

 Intimissimi és el primer llibre de poesia de Joan Isaac, però no és la primera incursió de l'autor en aquest gènere literari, perquè Joan Isaac ha fet poesia sempre. Tota la seva obra lírica, des de les primeres lletres amb què va iniciar-se en la cançó d'autor, l'any 1969, l'ha escrit amb ploma de poeta exquisit, extremadament sensible, amb una  capacitat extraordinària per emocionar i commoure. A Intimissimi, Joan Isaac es val de la poesia (en aquest cas, de la paraula nua, del vers desproveït de l'embolcall de la música) per confessar-se, per mostrar el seu jo més íntim, per revelar les seves inquietuds i els seus anhels, per mostrar la seva ànima, nua, a aquells lectors que tinguin “ulls de sentiment”, com diu el poeta Joan Manresa al pròleg. Intimissimi és poesia que busseja per les profunditats de l'ànima de l'autor, però també és poesia que transita pel seu univers quotidià i pels seus paisatges, i que parla a les persones que estima. Cada poema s'acompanya d'una imatge, captada pel mateix autor amb la càmera del seu mòbil: un llit desfet, una platja, un rellotge, el rostre d'una nena d'ulls inquietants, un heura que s'enfila per una paret... Imatges suggeridores per a uns versos exquisits que expressen  uns sentiments i  uns instants en què els lectors es poden veure emmirallats.


L'AUTOR

Joan Isaac (Esplugues de Llobregat, 1953)

Joan Isaac és una de les veus més sòlides i prestigioses de la cançó d'autor en català. Va començar la seva trajectòria musical el 1969 com a membre del grup Nosaltres. El 1973 va iniciar la seva carrera artística en solitari, que l'ha portat a actuar en els escenaris de referència de la cançó d'autor europeus i sud-americans i durant la qual ha publicat una trentena de discos, entre ells Planeta Silenci (1998), Premi al Millor Disc en Català de Cançó d'Autor i Premi al Disc en Català amb les Millors Lletres. Moltes de les seves cançons són ja peces clàssiques i himnes de tota una generació, com A Margalida (1976), dedicada a Salvador Puig Antich. Influenciat pels grans poetes en llengua catalana, com Joan Salvat Papasseit o Salvador Espriu,  i per la poesia i la cançó d'autor francesa i italiana. Presentació del llibre "Intimissimi" de Joan Isaac


L'editorial Llibres del Segle us convida a la presentació del llibre de poemes Intimissimi de Joan Isaac.

Dimecres, 9 de novembre a les 20h.
Casa de Cultura de Girona (Auditori Viader)


Darrera d’un gran cantautor hi ha un exquisit poeta


El 9 de novembre es va presentar a la Casa de Cultura de Girona “Intimissimi”, el primer llibre de poesia d’en Joan Isaac.L’acte va ser dirigit per  Marta Costa-Pau (editora de Llibres del Segle) i una de les persones que més ha confiat en aquest projecte. 
Ens quedem amb una de les frases que va dir : “Darrere d’un gran cantautor hi ha un exquisit poeta per que totes les seves cançons són poemes deliciosos A continuació va prendre la paraula en Lluís Freixas, poeta i gestor cultural que ens va endinsar dins de l’Univers d’en Joan Isaac.


És el primer llibre de poesia d’una persona que té una llarga trajectòria poètica. Va raonar aquesta frase explicant-nos que entre cançó i poesia hi ha una connexió molt íntima malgrat que no siguin la mateixa cosa. Hi ha cançons que quan els hi treus la música continuen aguantant-se des d'un punt de vista estructural i tècnic i això passa amb la majoria de cançons de Joan Isaac, alguns exemples el tenim a cançons com A l’estació de FrançaDesprés d’aquest cafè, ... La poesia és la capacitat de pluralitzar allò personal, l’emoció, l’experiència,  fer compartir amb el lector aquesta experiència, de transcendir del seu àmbit íntim,  per lo tant Joan Isaac fa molts anys que es dedica a la poesia tant sigui cantada o escrita.


D’Intimissimi ens va explicar que  és un llibre pensat per ser escrit i llegit, i no cantat. En aquest cas l’autor pretén buscar una fórmula o un format que li permet parlar d’una forma totalment lliure, d’una manera introspectiva i fa un estriptis emocional. Però també és una persona que observa, reflexiona sobre la condició humana, el pas del temps, els fills, la malaltia, l’art, l’amor i el desamor i que té una mirada social. En els poemes podem trobar alguns dedicats a persones com a Aute, Serrat, Joan Barril...

Cada poema incorpora una fotografia realitzada pel mateix autor i que funciona a la vegada com a poema visual.


I per finalitzar la seva intervenció va fer referència a una de les frases que va dir la Marta


En Joan escriu els seus poemes amb una sensibilitat extrema” 


El tercer en prendre la paraula va ser un Joan Isaac molt emocionat, ens va explicar que ell està acostumat a fer discos però ara el resultat és format de llibre. 


Lo primer que ens va fer arribar és lo que significa Girona per ell, va ser un punt de partida d’una nova etapa de la seva vida, ja que van ser el lloc on va tornar a cantar després d’uns anys de silenci. I ara uns anys més tard es presenta en aquesta ciutat el seu primer llibre fet per una editorial de Girona. Aquest amor per la ciutat el podem veure en un poema d’aquest llibre i en una cançó que li dedica a la ciutat i que es publicarà pròximament en el nou disc que ja està preparant.


Sobre el llibre ens va dir que no es considera poeta, que l’únic que fa es observar i buscar motius que l’impulsin a fer cançons, però que un dia va començar a escriure coses que no eren cançons, eren petits escrits amb un llenguatge poètic.


Joan Isaac va recitar poemes i va cantar alguns dels seus temes de les diferents etapes musicals acompanyat al piano per Antoni-Olaf Sabater.7 poemes relacionats amb cançons

Física elemental ~ A l’Estació de França

Mi ritorni in mente Després d’aquest cafè

Abans de tot la bellesa Dos o tres segons de tendresa

Retrobaments Breu cançó d’amor per a dues filles

Girona Girona

He vist uns ulls Per qué?

Minut 89 A Margalida
En resum podem dir que va ser una gran tarda-nit on vam poder gaudir d'una magnífica presentació del llibre i d'un Joan Isaac explèndid a l'hora de recitar i interpretar les cançons.

Imma Hernández
Presentació a Barcelona d'Intimissimi de Joan Isaac

L'editorial Llibres del Segle i Laie us conviden a la presentació del llibre

Intimissimi, de Joan Isaac

Intervindran: 
Miquel Jurado, periodista i crític musical 
Miquel-Lluís Muntané, escriptor
Marta Costa-Pau, editora Llibres del Segle
Joan Isaac, cantautor

Joan Isaac recitarà poemes i cantarà algunes de les seves cançons al piano per Antoni-Olaf Sabater

Dimarts, 13 de desembre a les 19.30 h a Laie (Pau Claris 85 Barcelona)
entrada lliure - aforament limitat
Joan Isaac ha presentat el llibre de poemes "Intimissimi" al Museu del Joguet

 El cantautor Joan Isaac ha publicat el seu primer llibre de poemes amb l'editorial Llibres del Segle. L'ha presentat al Museu del Joguet de Catalunya de Figueres amb lectures i cançons. Leer más: http://www.tramuntanatv.com/news/joan-isaac-ha-presentat-el-llibre-de-poemes-intimissimi-al-museu-del-joguet/ 


Presentació a Barcelona d' "Intimissimi"

Joan Isaac ha presentat el seu primer llibre de poesía “Intimissimi” a la llibreria Laie de Barcelona acompanyat per Marta Costa-Pau (editora de Llibres del Segle), Roger Costa-Pau (director de Llibres del Segle), Miquel Jurado (periodista i crític musical) i Miquel-Lluís Muntané (escriptor).
Aquesta va ser una presentació molt especial, ja que va comptar entre el públic de gent molt estimada per l’autor com companys de professió, amics i admiradors entre els que destaquem la presència de Joan Manuel Serrat a qui li dedica un poema, Núria Feliu, Sílvia Comes e Ivette Nadal.
És difícil descriure amb paraules l'emoció viscuda, així que no trobo una millor manera que deixar-vos un resum en imatges.
Gràcies Joan Isaac per les teves cançons i els teus poemes !!!

MÚSICA LLIBRES

El cantautor Joan Isaac presenta la seua poesia al Cafè del Teatre

  • REDACCIÓN
13/01/2017 a les 05:38El cantautor Joan Isaac (Esplugues de Llobregat, 1953) va presentar ahir al Cafè del Teatre el primer llibre de poesia, Intimissimi, editat per Llibres del Segle. Encara que tota la seua obra lírica, des de les primeres lletres amb què es va iniciar en la cançó d’autor, el 1969, l’ha escrit amb ploma de poeta exquisit, és la primera incursió que fa en aquest gènere literari. Isaac va recitar poemes i va cantar algunes de les seues cançons en un acte presentat pel periodista musical Javier de Castro.


http://www.segre.com/noticies/cultura/2017/01/13/el_cantautor_joan_isaac_presenta_seua_poesia_cafe_del_teatre_9912_1112.html

Entrevista

Joan Isaac: "Los intelectuales de izquierdas no se han comprometido con Cataluña"

"Lo mejor que le puede pasar a un cantante es que sus canciones pasen a ser patrimonio de la gente"

07.02.2017 | 01:32

El cantautor y poeta Joan Isaac. 

Joan Isaac

  • Cantautor y poeta. El artista catalán (Barcelona, 1953) presentará, mañana a las 19 horas en Xocolat, su poemario ‘Intimissimi’. Con el acompañamiento al piano de Antoni-Olaf Sabater, Isaac recitará algunos poemas e interpretará algunas canciones de su extenso repertorio, en un acto que contará con la presencia del también poeta Joan Manresa
-¿Qué aporta Intimissimi a su largo historial como cantautor? 
-Hay una diferencia técnica entre escribir una canción y escribir un poema. Este libro está compuesto por versos absolutamente libres, sin rima ni estructura rítmica ni silábica. Los poemas se pueden musicar, pero el proceso para escribir una canción es muy diferente. Sin embargo, creo que todas las canciones nacen de un momento poético que pueda pasar en la vida.
-La canción de autor convenció al Nobel de literatura. 
-Que se le concediera el galardón a Bob Dylan quiere decir que hay un reconocimiento de que escribir canciones también puede ser literatura. Como ejemplos también podríamos citar a Leonard Cohen o Raimon. Aunque en el fondo, quien tiene que decidir qué canción es poesía y qué poesía canción es el público. Yo huyo de cualquier ortodoxia.
-¿Cómo es el alma de Joan Isaac?
-Todos, en nuestro interior, tenemos ángeles y demonios. Cuando uno tiene la necesidad de hacer públicos sus sentimientos internos e íntimos salen cosas buenas y cosas malas. Escribir es una forma de catarsis individual para sacar ángeles y demonios que llevamos dentro.
-"Nada merece la angustia por la existencia".
-Nada debe hacer que estemos angustiados por el interrogante que todos tenemos encima de nosotros de qué hacemos aquí, adónde vamos y de dónde venimos. Angustiarse por la existencia es perderse la vida y todo lo que la rodea: amigos, paisajes, amor y sueños.
-En el poema Minut 89 habla de un partido de fútbol en Gaza finalizado antes de tiempo.
-Este poema nace de un hecho que ocurrió en una playa de Gaza, en la que murieron dos niños que estaban jugando a fútbol. Les estalló una bomba. Nace de un momento trágico que yo vi en televisión. En el minuto 89 todo se acaba; no hay ni prórroga ni penaltis.
-"Dame ríos de dudas y te devolveré un mar de certezas".
-Admiro a la gente que duda, que no lo tiene claro. La duda es esencial para vivir. Raimon ya lo decía: "La única seguridad es el arraigo de mis dudas".
-En 1976 dedicó su A Margalida a Salvador Puig Antich.
-Esa canción me ha ligado de por vida con él. Una canción que nació dos años después de que lo asesinaran. Es algo que me acompañará toda la vida y ha sido mi forma de mantener viva la memoria de Salvador, después de aquel asesinato tan vil y tan asqueroso. Es una canción que escribí en unas pocas horas y, fíjate por donde, se ha convertido en una canción que ya no es mía. Lo mejor que le puede pasar a un cantante es que sus canciones pasen a ser patrimonio de la gente. Me refiero, por ejemplo, a la música de Maria del Mar Bonet, a Cançó de matinada de Joan Manel Serrat o a L'estaca de Lluís Llach.
-¿Ha dejado de ser monoteísta la exportación cultural catalana?
-A lo largo del tiempo siempre hemos tenido un cantante, un escritor, un arquitecto y parece que todo gira en torno a un personaje, exportable digamos. En los Països Catalans, donde incluyo todos aquellos lugares donde se habla esa lengua, hay un ámbito cultural con tanta riqueza que es un fenómeno a estudiar. No solo están Tàpies o Miró, sino también existe Barceló u otra gente que hace el mismo trabajo con la misma calidad. El reconocimiento de los artistas de nuestro país no ha sido muy transversal.
-¿Cuál es la mayor diferencia entre Cataluña y el resto de la Península?
-Hay muchas. Cuando se habla de la España inmovilista se está hablando fundamentalmente del Partido Popular, que es un neofranquismo. En España hay mucha gente que está de acuerdo con nosotros (con el proceso de autodeterminación catalán). Luis Eduardo Aute, me dijo una vez: "Me sabría mal que os fueseis de España porque tengo muchas ligazones con vosotros, pero al mismo tiempo yo también me querría independizar de esta España casposa e inculta". Hoy Xavier García Albiol (el líder del Partido Popular de Cataluña) ha dicho que la Lista de Schindler era una lista de los condenados. Este señor no se ha visto la película, ya que quien la haya visto sabrá que esa lista incluía a los judíos que el señor Schindler quería salvar. Ante esta incultura... Existe una España demócrata y de izquierdas que entiende lo que se está produciendo en Cataluña. Sin embargo, el problema aquí es que los intelectuales de izquierdas nunca se han definido de una forma abierta. Siempre ha habido poco compromiso.
-Al margen de la música y la poesía, ¿qué tipo de cine le gusta?
-Me gusta el cine que no me deja indiferente después de salir de la sala. Me gustan las cosas que me remueven por dentro. El cine francés me interesa mucho, aunque el otro día vi la película Lion que me desbordó por todos los lados. El arte sin emoción no tiene sentido y se convierte en banalidad y entretenimiento.
-¿Qué le une con Mallorca?
-Me unen muchos años de haber venido aquí a cantar, en estos ya cuarenta y cincos años de trayectoria. En todas las islas (Balears) me siento particularmente querido. En Mallorca, la cançó siempre ha sido muy bien acogida. Una isla que ha dado una voz como la de Maria del Mar Bonet ya puede estar satisfecha durante años y siglos. No solo ella, sino también Isidor Marí, Tomeu Penya, y otros muchos, con los que siempre he estado unido.

http://www.diariodemallorca.es/cultura/2017/02/07/intelectuales-izquierdas-han-comprometido-cataluna/1187550.html#

POESIA

Joan Isaac presenta 'Intimissimi' a Mallorca

El cantautor fa ruta per Palma, Felanitx i Cala Rajada per mostrar la seva primera obra de poesiaEl cantautor Joan Isaac ha estat a Xocolat de Palma per presentar el seu primer llibre de poesia, "encara que poesia és una paraula que em ve molt grossa, veient els grans referents que hi ha", assenyala. Ara bé, Isaac a 'Intimissimi' s'ha dedicat a recollir trossos de cançons, petits escrits que parlen de "la intimitat i els meus àngels i dimonis", ha esmentat a aquest diari.
A més, cada un dels poemes d'Isaac va acompanyat d'una fotografia presa amb el mòbil de l'autor, "sense cap pretensió fotogràfica, però que crec que il·lustren molt bé els sentiments que vull transmetre a cada pàgina del llibre".
'Intimissimi' no és la primera incursió de l'autor en aquest gènere literari, perquè Joan Isaac ha fet poesia sempre. Tota la seva obra lírica, des de les primeres lletres amb què va iniciar-se en la cançó d'autor, l'any 1969, l'ha escrita amb ploma de poeta exquisit, extremadament sensible, amb una capacitat extraordinària per emocionar i commoure.
L'autor serà aquest dijous a la Casa de Cultura de Felanitx per donar a conèixer el llibre i fer un petit concert; divendres, al Centre Cap Vermell de Cala Rajada, oferirà un espectacle de poesia i cançó amb el poeta Joan Manresa i Maria del Mar Bonet. El cantautor recitarà poemes i cantarà amb l'acompanyament al piano d'Antoni-Olaf Sabater.

http://www.arabalears.cat/cultura/Joan-Isaac-presenta-Intimissimi-Mallorca_0_1738626331.html

Joan Isaac, un cant poètic a la quotidianeitat

Et deixo les maletes a la porta i un adéu sense retorn.....

I vull que balleu com mai, que us beseu com maii a la fi, ebris i esgotats, cremeu tot el que he escrit i cantat.No vull deixar pistes per a l’eternitat.
El cantautor Joan Isaac presentà el seu nou espectacle Paral·lelismes, en què combinà la recitació de poemes del seu llibre Intimissimi amb una selecció de cançons del seu repertori fins als seus temes més recents, alguns inclosos en el disc que publicarà el proper mes de març, Manual d'amor. 
En l'espectacle Paral·lelismes, cadascuna de les cançons que interpretà Joan Isaac era precedida per un poema.


 
El llibre de poemes de Joan Isaac «Intimissimi» fou presentat abans de començar l’espectacle per Joan Manresa. Un luxe poètic avant la lettre que, si Isaac afirma que el seu no és un llibre de poesies, Manresa diu que la seva intervenció no és a mode de pròleg. És sols un espot publicitari perquè el llibre de Joan Isaac, esdevingui carn de lectura, passió per compartir bocins d’un mosaic que, per entendre’ns, de vegades acceptam que així és la vida.

Fa deu anys que em moria, sí,
em moria de pena de morir-me.


I ara, tanco la finestra, que m’entra fred a l’ànima...."No és cap llibre de poesia ni de fotografia. És el resultat de l’observació del meu paisatge íntim, reclòs dins meu, i de la meva perifèria vital. Reflexions en llenguatge poètic i instants quotidians recollits amb la càmera del meu telèfon mòbil. No vull caure en el parany de la vanitat de sentir-me poeta, senzillament em despullo sense pudor, i així em dono a vosaltres, nu i imprevisible, tendre i contradictori. Assumeixo la meva condició humana sense més, i sense por". Poques vegades un autor és capaç de definir-se tan exactament. Així és el seu llibre i els seus poemes, tan senzills com profunds, fets des de la intimitat, tan personals que qualsevol lector és capaç de sentir-les com a seves. I és que és capaç de fer d'allò més proper un universal.

Els records són les pedres al fons de la llera del riu de les nostres vides....
Quan a Joan Isaac, no descobrirem ara aquest cantautor, que sense anar més lluny, a San Remo, al prestigiós festival Tenco, se l'ha batejat com un dels grans de la cançó d'autor del món.
Tot i les dimensions de l'auditori, el concert fou molt íntim, gairebé a cau d'orella. Isaac es mostrà molt proper i es buidà a l'escenari, que l'omplí de passió i sentiment a cada paraula i a cada nota.
El públic assistent gaudí d'una vetllada encisadora i molt propera.


Estiu, Temps de bicicletes i capvespres serenament ataronjats....
Isaac, acompanyat per Antoni Olaf Sabater, un gran pianista i compositor que mostrà en tot moment una gran complicitat amb el cantautor i que va fer del piano una gran orquestra, tant en les cançons com en els poemes.
El concert, de més d'hora i mitja, fou un recorregut per l'ampla discografia del cantautor a més de presentar algunes de les cançons del proper disc que sortirà en breu. 
Un plaer per a tots els sentits. En definitiva, una vetllada memorable que acabà amb la signatura dels llibres de poemes que el públic vol guardar al prestatge, al record i al cor.

Gràcies, Joan!


Pau, vida, mort, amor, por....Quanta immensitat en paraules tan curtes!!!

http://www.capvermell.org/index.php/cultura/noticies/20047-joan-isaac-un-cant-poetic-a-la-quotidianeitat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada