PIANO, PIANO

Entre el 23 i 25 de gener de 2012 grava el disc Piano, piano a l’auditori Pau Casals del Vendrell acompanyat pels pianistes que en quasi 40 anys de carrera musical han arreglat o interpretat les seves cançons.
 

Joan Isaac enregistrarà un disc amb piano i veu a l'Auditori Pau Casals del Vedrell

Joan Isaac grabará un disco con piano y voz en el auditorio de El Vendrell
18-01-2012 / 17:30 h

Tarragona, 18 ene (EFE).- El cantautor Joan Isaac grabará un disco únicamente con piano y voz entre el 23 y el 25 de enero en el Auditorio Pau Casals de El Vendrell (Tarragona), informa el ayuntamiento.

Este décimo quinto disco de Isaac, conocido a finales de los años 70 por la canción "A Margalida", dedicada a la novia del anarquista Salvador Puig Antich, se titulará "Piano, piano...", será doble, se publicará en abril y presentará las canciones con un tratamiento intimista, solo con piano y voz.

Para ello, Isaac estará acompañado por los pianistas que, en sus casi 40 años de carrera musical, han arreglado o interpretado sus canciones en directo, como Francesc Burrull, Manel Camp, Lluís Vidal, Jordi Badia, Jordi Vilaprinyó, Enric Colomer, Antoni Olaf Sabater, Eros Cristiani, Conrad Setó y Xavier Ibañez, entre otros.

Joan Isaac está especialmente ilusionado por registrar este álbum en el Auditorio Pau Casals de El Vendrell, ya que desde hace años pasa largas temporadas en la playa de Sant Salvador. EFE

http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=1072188


 Concert de Joan Isaac i Gorka Knörr

21/I/2012. Euskal Etxea. 20h Dintre del cicle EUS-CAT

https://youtu.be/MREoTviMhxw


Joan Isaac enregistra "Piano, piano". Video TV3 i tvelVendrell

Joan Isaac grava un nou disc amb només veu i piano
El cantautor català Joan Isaac grava un nou disc amb només veu i piano. L'enregistrament instrumental l'està fent a l'Auditori Pau Casals del Vendrell acompanyat de noms propis del piano.
http://www.tv3.cat/videos/3919070/Joan-Isaac-grava-un-nou-disc-amb-nomes-veu-i-piano



Joan Isaac enregistra "Piano, piano" a l'Auditori
Dimecres, 25 Gener 2012
L’Auditori Pau Casals és des d’aquest dilluns la segona casa del cantautor Joan Isaac. El músic i poeta enregistra aquests dies el seu quinzè disc, un recopilatori en què col·laboren pianistes que l’han acompanyat en 40 anys de carrera. Noms com Francesc Burrull, Manel Camp, Lluís Vidal, Jordi Badia, Jordi Vilaprinyó, Enric Colomer o Xavier Ibañez.
http://www.rtvelvendrell.cat/noticies/joan-isaac-enregistra-piano-piano-lauditori


Jo sé d'un home bo

Amb la cançó "Jo sé d'un home bo" de Joan Isaac es va inaugurar la 17ena edicició del Festival Barnasants. Una sorpresa per a Pere Camps,director del festival, que li van voler fer quatre dels millors cantautors que hi ha actualment en el panorama musical. Joan Isaac, Pau Alabajos, Enric Hernàez i Dani Flaco.






Joan Isaac viatjarà properament a Uruguai

Cloenda BarnaSants 2012

El Festival de Cançó d’Autor porta a Uruguai una quinzena de concerts d’artistes catalans i organitza cinc actuacions en homenatge a Benedetti.

Joan Isaac, Pi de la Serra, El Pont d’Arcalís, Roger Mas, Feliu Ventura, Pau Alabajos, Joan Amèric, Mazoni, Guillamino, Cris Juanico i Dani Flaco, entre d’altres viatgen a la capital d’Uruguai del 22 d’abril al 13 de maig, en el marc d’aquesta programació que inclou activitats al voltant de la literatura i el teatre com a exponent del que serà en el futur la biennal cultural

 

 

  

Una quinzena d'artistes viatjaran a l'Uruguai en motiu de la cloenda de la dissetena edició del Festival BarnaSants / ACN, Anna Veciana

Imatges de la roda de prensa  

Les fotografies són de Juan Miguel Morales 

Enric Hernàez, Joan Isaac i Dani Flaco
Joan Isaac i Mazoni
Joan Isaac amb Carles Girbau i Josep Maria Hernández Ripoll
 

http://www.ara.cat/cultura/BarnaSants-Uruguai-I_mostra_de_cultura_catalana-Montevideo_0_681531974.html 
http://www.catalunyapress.cat/cat/europa-press-noticia.php?lang=ca&IDN=20120413182255 
http://llull.cat/IMAGES_2/dossier-barnasants.pdf




Joan Isaac a la I Mostra de Cultura Catalana a l'Uruguai

Benedetti es una piedra angular de la cultura uruguaya. El año pasado, varios artistas uruguayos le homenajearon en el BarnaSants 2011.
Ahora, Daniel Drexler, Samantha Navarro, Ana Prada, Rossana Taddei y Diego Kuropatwa se reúnen para presentar el resultado. Lo hacen acompañados de los cantautores catalanes Enric Hernàez y Joan Isaac.
Se presenta así el resultado de aquel encuentro en Barcelona, BarnaSants canta Benedetti, un trabajo grabado por varios cantautores uruguayos que el año pasado participaron en el homenaje al escritor. BarnaSants tiene una colaboración que ya es histórica con la cultura latinoamericana. El homenaje a Benedetti es un ejemplo paradigmático: un homenaje a la canción uruguaya, que reunió siete representantes de diferentes generaciones: Samantha Navarro, Daniel Drexler, Diego Kuropatwa, Rossana Taddei, Jorge Drexler, Ana Prada y Daniel Viglietti. Esta fue sin duda la delegación más numerosa de artistas de un mismo país que nunca había acogido el BarnaSants. Todos ellos actuaron en una propuesta conjunta, con Mario Benedetti como eje vertebrador. Todos los artistas estrenaron dos temas dedicados o que incluyeran poesías del gran poeta latinoamericano. Ahora, parte de los artistas presentan la obra en compañía de dos cantautores catalanes: Enric Hernàez y Joan Isaac.




Joan Isaac (Premio Barnasants 2011)

La carrera en solitario de Joan Isaac se tiene que dividir en dos.

La primera comienza a inicios de los 70, tras abandonar el grupo Nosaltres, y se prolonga hasta mediados de los 80 cuando decide abandonar la música quemado por la falta de oportunidades políticas y sociales que marcaron la etapa más oscura del mundo artístico catalán tras la muerte del dictador. Pero 14 años después vuelve reclamado por un público que no le había olvidado, hasta convertirse en uno de los cantautores mejor considerados del país. Joan Isaac —nombre artístico de Joan Vilaplana Comín— es un hombre que vive con pasión el arte de cantar. Sus canciones nos descubren a un artista de gran sensibilidad poética, más allá que durante su primera etapa versionó textos de escritores como Joan Salvat-Papasseit, Miquel Martí i Pol, Josep Carner o Jaume Vidal i Alcover. Influenciado en sus orígenes por la canción francesa, ha sabido crear un estilo propio con la mirada clavada en la realidad que le rodea, como ha dejado claro en canciones como A Margalida, dedicada a Salvador Puig Antich, una de las últimas víctimas condenadas a muerte por el franquismo.



Joan Isaac a Uruguai

El passat dissabte 5 de maig Joan Isaac i Josep Traver van coincidir a l’aeroport de Sao Paolo amb Roger Mas i Joan Amèric.

  
* Joan Isaac i Josep Traver a la seva arribada a Montevideo.


* Aquí els podem veure al vestíbul de l’hotel Esplendor.


 - El diumenge 6 de maig van compartir escenari amb Daniel Drexler, Samantha Navarro i Ana Prada a la sala Cantegril de Punta del Este, en el concert "Barnasants canta a Benedetti". 


* Prova de so
 


* Moment del concert

 
* Amb Andrea Garcia. “Un saludo para Sandra Martínez de Canciones Imprescindibles”
 




* Joan Isaac i Josep Traver amb Daniel Drexler.



Dilluns 7 de maig. Concert a la Sala Zitarrosa de Montevideo.

* Joan Isaac i Josep Traver a la porta de la sala hores abans del concert.
 



Prova de so





















* Entrevista a Joan Isaac per a la TevéCiudad



* Concert de Joan Isaac a la sala Zitarrosa de Montevideo dins de la I Mostra de Cultura Catalana a l’Uruguai.

 



* Als camerinos del Zitarrosa després del meravellós concert.

















I BIENAL CATALUNYA / URUGUAY 2012
Joan Isaac destapa emociones en la Sala Zitarrosa de Montevideo
Tras su participación en el concierto colectivo BarnaSants canta a Benedetti, celebrado el pasado domingo en la sala Cantegrill de Punta del Este, Joan Isaac se presentó el lunes en la sala Zitarrosa de Montevideo para ofrecer un concierto con la única compañía del guitarrista Josep Traver.
Con esta actuación, que abrió la última semana de programación de la I Muestra de Cultura Catalana en Uruguay, Joan Isaac combinó los elementos esenciales de un recital de canción clásico, con los toques ácidos y jazzísticos de la guitarra eléctrica, creando un contraste tan efectivo como impactante.

La traducción de los textos al castellano, previos a la interpretación de las canciones en catalán, facilitó la comprensión de un público que siguió con atención un repertorio con el que Joan Isaac repasó su ya dilatada trayectoria artística acompañado por la guitarra de Josep Traver.

En el transcurso de su actuación, el músico cantó algunas de las composiciones que han marcado su carrera: hablamos de Gràcies, vida, gràciesAlícia i el mirall, ManfredSi a l’altre món, Em declaro innocent, así como A Margalida, una de sus obras más emblemáticas, realizada en homenaje a la novia de Salvador Puig Antich, el joven anarquista condenado a muerte y ejecutado por el franquismo.

Entre el listado de canciones, destacó una de nueva factura, Conec un home bo (Conozco un hombre bueno), que Joan Isaac ha escrito para dedicársela a Pere Camps, director del festival BarnaSants y padre de la I Muestra de Cultura Catalana en Uruguay.

Ovación de gala con el público puesto en pie, fue la despedida de un concierto que destapó ilusiones y logró derramar más de una lágrima, según fuimos testigos una vez ya en los camerinos. Momento en que Joan Isaac aprovechó para abrazar a Daniel Viglietti, que de esta manera había podido ver en escena por primera vez a Joan Isaac.



Dimarts 8 de maig

 Josep Traver amb el Niño de la Hipoteca a la porta de l'hotel

El Niño de la Hipoteca i Joan Isaac a la terrasa de l'hotel


Dani Flaco, El Niño de la Hipoteca, Joan Isaac i Alejandro Martínez



Joan Isaac amb Pere Camps i els músics catalans que es troben aquests dies a Uruguai per formar part de la Mostra de Cultura Catalana.


Dimecres 9 de maig

* Joan Isaac amb Pere Camps i Daniel Viglietti abans de l’entrevista radiofònica



* Joan Isaac va assistir al concert de El Niño de la Hipoteca i va interpretar amb ell “La tieta” de Joan Manuel Serrat.


Dijous 10 de maigJoan Isaac i Josep Traver preparen el seu retorn a Barcelona



 

Fotos: J.M. Hernández Ripoll, Josep Traver i Andrea Garcia



 

JOAN ISAAC piano, piano...


“Piano, piano...” és el nou disc de Joan Isaac. Sortirà a finals de maig i és presentarà a l’Auditori Pau Casals del Vendrell el proper 16 de juny. 

 
Piano, piano...  és el quinzè disc de Joan Isaac, un CD doble amb format intimista de veu i piano. Per aquest treball recupera 19 cançons que l’han colpit molt durant una època de la seva vida i que en el fons és una mena d’autobiografia musical i presenta una cançó nova, "Madame Nicotina" . En el disc hi participen els deu pianistes que en algun moment  han interpretat  o han arranjat les cançons de Joan Isaac en aquests gairebé quaranta anys de professió. Noms com Jordi Badia, Francesc Burrull, Manel Camp, Enric Colomer, Eros Cristiani, Xavier Ibáñez, Antoni Olaf Sabater, Conrad Setó, Lluís Vidal o Jordi Vilaprinyó. El disseny és de Sesé il·lustració.

El presentarà el proper 16 de juny a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, al mateix lloc on es va fer l’enregistrament instrumental del disc. En aquesta ocasió estarà acompanyat per nou dels pianistes que hi col·laboren en el disc.

En aquest enllaç podem escoltar alguns segons de les cançons:

Ja a la venda en Discmedi: 



A força de cançons


Musical per a tots els públics que combina dansa, teatre i 13 cançons catalanes de la Nova Cançó, l'eix vertebral de l'obra, que explica la història d'en Joan, un noi que després d'acomiadar-se de la seva estimada, surt d'una caixa i arriba a un món desconegut per ell: una fira, on coneixerà a una sèrie de personatges únics que l'introduiran en el món del circ.


La dramatúrgia de les cançons són la columna vertebral d’aquest espectacle i tot gira entorn als 13 temes musicals d’autors emblemàtics de la Nova Cançó, com Lluís Llach, Jaume Sisa, Ovidi Montllor, Joan Manuel Serrat, Xavier Elies, Guillermina Mota, Enric Barbat, Núria Feliu, Pere Tàpies i Joan Isaac.

 
Guió i idea original: Laura Olivella i Pau Doz. Direcció i direcció musical: Pau Doz. Coreografia: Laura Olivella. A càrrec de Laura Olivella, Xavier Duch, Albert Doz, Pau Doz i Elena Gadel.


 VAM TENIR L'HONOR DE TENIR ENTRE EL PÚBLIC A JOAN ISAAC AUTOR DE L’ÚLTIMA CANÇÓ DEL NOSTRE ESPECTACLE . "LA CONFESSIÓ". Emocionats i molt agraïts Joan!


 
Joan Isaac ve a veure "A Força de cançons" i aconseguim emocionar-lo! Estem molt contents que hagi vingut i li agraïm de tot cor les paraules que ens va dedicar després de la funció! GRACIES JOAN!

 




Joan Isaac presenta "Piano, piano..."

Joan Isaac va presentar Piano, piano... al programa de TV3 "Els matins"

Dijous, 14 de juny de 2012
 

 

 


En aquesta ocasió va interpretar la cançó "Per envellir demano poc" acompanyat al piano per Enric Colomer.

Després de l'actuació va participar en el "Sofà cultural", on ve ser entrevistat per Ariadna Oltra i Helena Garcia Melero.




















http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4129730


 Joan Isaac presentarà el seu nou disc a l'Auditori
Divendres, 15 Juny 2012
El cantautor Joan Isaac presenta aquest dissabte el seu nou disc, amb només veu i piano, a l’Auditori Pau Casals. El disc es va enregistrar en aquesta mateixa sala, ara fa uns mesos, amb l’acompanyament de grans noms del piano. Es tracta d’un concert molt especial perquè 9 intèrprets que han acompanyat Joan Isaac en els seus 40 anys de carrera estaran també amb ell a l’escenari.

 

 L'entrevista
Divendres, 15 Juny, 2012 - 12:00
(Secció La Calaixera) El cantautor Joan Isaac presenta el seu darrer treball al Vendrell, aquest dissabte a l’auditori. Ho explica al programa

 

Barà Rock amb Joan Isaac i Cesk Freixas

Aquesta setmana, al Barà Rock, Joan Isaac ens parla del seu darrer treball "Piano, piano..." que serà presentat dissabte dia 16 a les 21h a l'Auditori Pau Casals del Vendrell. En Cesk Freixas, per una altra banda, ens presenta el seu darrer llarga durada "Tocats pel foc". Sonen Gerard Quintana i Lax'n'busto i repassem l'agenda de concerts.  Ir a descargar




Dissabte, 16 de juny de 2012

Joan Isaac i els 10 pianos

El cantautor reuneix els instrumentistes de la seva vida en un doble disc

JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA
Joan Isaac té clar que Catalunya «és un país de pianistes» i per rendir-los homenatge s'ha inventat un projecte minuciós: el doble disc Piano, piano, on revisa 20 cançons del seu repertori amb deu executants d'aquest instrument amb els quals ha treballat al llarg de la seva carrera, a dues cançons per cap. Patums del teclat com Francesc Burrull, que va firmar els arranjaments del seu primer senzill, I som tu i jo (1973), i que destaca la diversitat d'accents apreciables al disc. «Cadascun dels pianistes toquem de manera diferent, i el Joan s'adapta a tots. Té intuïció però també ofici, i això avui va molt buscat», reflexiona.

Joan Isaac, al piano, amb Francesc Burrull, Enric Colomer, Conrad Setó, Antoni-Olaf Sabater, Lluís Vidal i Xavier Ibáñez. JAVIER CARBAJAL

Piano, piano no és un grans èxits de Joan Isaac, ja que el cantautor ha volgut reivindicar partitures poc prodigades del seu repertori. Aquí no hi ha rastre d'A Margalida, però apareixen peces estimables de la seva primera vida artística, com Un dia partiré i A l'Estació de França. «He triat cançons que són com cares B dels meus discos, i he pensat en quines eren les més adequades per a cada pianista», explica. Totes les peces estan interpretades a veu i piano, sense additius, i així adquireixen un nou poder expressiu. A part de Burrull, desfilen pel disc l'italià Eros Cristiano i vuit pianistes molt reconeixibles de l'escena catalana, vinculats a mil i un projectes de cançó, pop i jazz: Manel Camp, Lluís Vidal, Antoni-Olaf Sabater, Xavier Ibáñez, Jordi Badia, Jordi Vilaprinyó, Conrad Setó i el seu actual còmplice estable, Enric Colomer. «La idea era reunir pianistes de diferents generacions que han tocat amb mi. Eren deu clavats, i hi són tots».

Aquest diari en va reunir sis al voltant del piano noble de l'Ateneu Barcelonès i tots van destacar la llibertat que els ha donat Joan Isaac. «Era com si fóssim actors d'una pel·lícula i ens diguessin que féssim de nosaltres, sense encarnar cap personatge. En aquest disc la diferència és un valor», assenyala Setó. I Isaac, que durant la gravació no va permetre que cap pianista escoltés el que havien fet els altres, va encara més lluny. «En el fons, jo els acompanyo a ells. Són deu personalitats que vénen de mons diferents. El Xavier del pop, el Lluís del jazz, el Francesc és més arranjador, el Jordi Vilaprinyó de la clàssica...», enumera.

EL COMPOSITOR I EL MÚSIC / Els pianistes elogien el material que Isaac els va entregar («les teves cançons no s'assemblen entre si», li adverteix Burrull) i consideren que el cantautor és un músic en el sentit més integral i professional del terme. L'al·ludit ho nega. «Jo sé uns acords i tinc certa capacitat de fer melodies amb ells. Intento fer cançons amb una estructura estable; cançons lògiques, amb una tornada marcada, comptant els passos de cada estrofa perquè tot quadri. Però no sóc un músic, sinó un senyor que fa cançons. Els músics són ells», considera.

L'última gesta de Joan Isaac ha estat reunir els implicats (tots menys Cristiano) en un recital únic, aquesta nit a l'Auditori Pau Casals, del Vendrell. Una sessió per a la història. «Serà difícil repetir-ho, però m'agradaria fer-lo a Barcelona. Ho intentarem a la tardor».




Joan Isaac presenta 'Piano, Piano'

Avui a l'Auditori Pau Casals el cantautor presentarà el seu quinzè disc

Piano, Piano (DiscMedi, 2012) és el nou disc de Joan Isaac, amb el qual homenatja els seus 40 anys de trajectòria. L'àlbum està compost per un doble CD on diferents pianistes cabdals de l'escena clàssica i jazzística acompanyen la veu del prolífic artista. El concert de presentació tindrà lloc avui a les 22 h al Vendrell.

El cantautor Joan Isaac presenta el seu quinzè treball discogràfic, Piano, Piano (DiscMedi 2012), un doble disc que presentarà en un format molt intimista, armant-se amb la seva veu i un piano que aniran tocant diversos músics que l'han acompanyat al llarg de la seva carrera iniciada ara fa 40 anys.
El disc vol ser precisament un homenatge a tots aquests anys de cançons i concerts, i és per això que a l'enregistrament hi han participat figures destacades de l'escena catalana i italiana del jazz, de la cançó i també de la música clàssica com ara Francesc BurrullManel CampLluís VidalJordi Vilaprinyó, Enric Colomer, Antoni Olaf SabaterEros ChristianiConrad Setó Xavier Ibàñez.
El concert de presentació del disc serà avui dissabte 16 de juny a l'Auditori Pau Casals del Vendrell a les 22 h.



Piano, piano...


 
“Piano, piano, si va lontano...”

Curiosa frase aquesta que sense saber italià, tothom sap el que vol dir. La velocitat, segons el meu bon amic Aute, és un dels motius que estan destruint la societat actual. La preocupació quasi neuròtica, de tenir les coses ja siguin materials o espirituals, d’una manera ràpida ens ha portat a oblidar que darrera qualsevol somni hi ha d’haver tot un procés que s’ha de cuinar a foc lent i amb paciència.

Si alguna cosa he après en aquests quasi quaranta anys d’ofici d’escriure cançons és que el veritable èxit per l’artista és anar fent la feina a poc a poc, amb criteri i honestedat i assaborir glop a glop tot el que t’ofereix aquest camí ple de paisatges i persones que van passant per davant dels ulls.

Una de les grans satisfaccions que m’ha donat aquesta feina és conèixer infinitat de músics meravellosos que m’han ajudat a vestir les cançons amb les millors robes. Ells, han posat tota la seva saviesa al servei de cançons sovint sense gaires pretensions musicals. Magnífica lliçó d’humilitat que sempre m’ha impressionat aquesta dels músics, que han sabut entendre l’ànima de cada cançó i donar-li la justa bellesa a cadascuna d’elles.

Aquest treball voldria que fos un homenatge a tots ells, personificats en deu extraordinaris pianistes que en algun moment o altre del camí m’han hagut de patir. Vint cançons que piano, piano... he escrit al llarg de molts anys i que ara amb la nuesa de la veu i el piano donen la mesura de tot aquest temps que he viscut, piano, piano... fins arribar aquí, lontano, lontano...

Joan Isaac


Aquest disc ha estat enregistrat entre Desembre de 2011 i Març de 2012 per David Casamitjana a l’Auditori Pau Casals de El Vendrell

Crèdits:
Enregistrament de veus, mescles i mastering: David Casamitjana a “Espai Sonor Montoliu”. Montoliu de Segarra (Lleida).
Producció musical: Joan Isaac.
Arranjaments: Francesc Burrull, Manel Camp, Xavier Ibáñez, Antoni-Olaf Sabater, Enric Colomer, Eros Cristiani, Jordi Badia, Jordi Vilaprinyó, Lluis Vidal i Conrad Setó.
Lletra i música: Joan Isaac, excepte “Viure” amb música de Joan Isaac, Rafael Escoté i Jep Nuix.
Fotografies: David Casamitjana.
Disseny i maquetació: Sesé /David Gutiérrez.
Il·lustracions: Sesé.

Management i contractació : VESC S.L. www.vesc.cat Tel. 937 899 151


CD 1

CD 2
10. I res més



Piano, piano... de Joan Isaac

Acaba de publicarse un trabajo muy especial en el que diez grandes maestros del piano se reúnen en torno a una voz, la de Joan Isaac. El resultado ha sido la edición de un disco doble en el que renacen, bajo nuevos arreglos, algunas de las grandes canciones que el cantautor catalán ha ido escribiendo y publicando a lo largo de su extensa carrera.


Quienes seguimos el trabajo de Joan Isaac estamos acostumbrados a ver como cada disco que publica es un paso más en la construcción de una obra artesanal de máxima calidad, en la que brilla la pulcritud de unas letras profundas y rotundas que por sí solas son capaces de llegar al alma de quien las lee. Sus textos, unidos a  la emotividad de la música que compone y a las particularidades de su voz, imprimen a las canciones un sello personal e inconfundible. 
He mencionado las letras en primer lugar porque considero que son la seña de identidad del cantautor. Unas letras que en este disco aparecen reunidas pero que han sido escritas en diferentes épocas a lo largo de 40 años. Todas ellas tienen una particularidad y es que  parecen escritas en este momento y en estas circunstancias que vivimos. Este rasgo distintivo, que a primera vista podría parecer simple, es de una complejidad absoluta, muy pocos autores pueden transmitir a las canciones este atributo que es la intemporalidad, sólo lo consiguen quienes saben dejar lo esencial en unas letras. Los sueños y la realidad, la vida en unas cuantas estrofas, todo cabe en las canciones de Joan Isaac. 
En este trabajo no se presentan las canciones por orden cronológico, y a este respecto sólo quien conozca su obra podría decir si ViureOn és la gent? Tot és fràgil fueron escritas hace años o son de reciente creación; el mensaje que contienen es tan verdadero ahora como hace años, porque son canciones que tratan de lo sustancial y profundo; nunca se ha dejado llevar el cantautor por modas pasajeras. Qué puedo decir de Barcelona,ciutat grisa, una canción de amor y añoranza por una ciudad que muchos podemos sentir ahora de la misma manera que hace treinta años. 
Joan Isaac es una de las mejores voces de la canción de autor en la actualidad,  la ha ido madurando y perfeccionando con el tiempo. Sus interpretaciones son magníficas porque tiene la capacidad y la técnica para que sus canciones lleguen en estado puro al público que lo escucha. Este disco es una exhibición de la fuerza que desprende la sencillez; solo una voz y un piano, la voz sincera de Joan Isaac, la interpretación personalísima del autor, la desnudez de las palabras frente a las teclas de un piano. 
Los dos discos que conforman esta publicación están alojados en una carpeta cuyo diseño revela que se trata de una obra que rompe con la manera clásica de presentar un trabajo que resume muchos años de oficio. El artista y diseñador gráfico Daniel Sesé ha plasmado mediante unas imágenes elementales y  un colorido muy básico toda la grandeza de este trabajo, lo ha hecho mediante un diseño conceptual que representa a la perfección el espíritu de la obra: Un piano y una voz. 
Las 20 canciones que componen el trabajo son las elegidas por el autor para explicar toda una vida de canciones, pero esta explicación no es una rememoración del pasado sino todo lo contrario. Cada una de ellas ha sido reconstruida, ha emigrado del contexto en que fue creada para manifestar su autenticidad, su adaptación al presente; nunca dejaron de estar vigentes en su expresión, lo que ha hecho el autor con ellas ha sido reavivarlas, darles una nueva luz y mostrar el brillo que siempre han tenido, agrupándolas para mostrar una pequeña parte de una obra muy grande. La Obra de Joan Isaac conlleva una inmensa labor de artesanía, realizada con la meticulosidad del artesano,  poco a poco, “piano, piano”. 
La inclusión de algunas de sus primeras canciones como son Un dia partiré y Viure reflejan los inicios de un cantautor comprometido con su tiempo, como quedó evidenciado en un disco histórico y emblemático: Viure, publicado en 1977, que contó con la traducción de las letras al castellano del poeta José Manuel Caballero Bonald. Los temas A l’Estació de FrançaBarcelona,ciutat grisaCançó per Elena y Amor petit (1980-1984) muestran la evolución seguida por Joan Isaac durante la primera parte de su carrera artística. 
A partir de 1984 el cantautor, por propia voluntad, desencantado por las circunstancias de aquellos tiempos, se distanció de los escenarios y de la industria musical, aunque no dejó de componer. Afortunadamente, en 1998 retomó su carrera artística publicando Planeta Silenci, y desde aquel momento su obra no ha dejado de crecer,  muestra de ello son canciones como I res mésNo m’agradaCançó per IsabelOn és la gent?SamanàSara (publicadas en 1998), Nits (en 2000), Adéu-siau, Josep Maria, Cala la nit a San RemoHivernIpassa, passa el temps, Tot és frágil (en 2006), Per envellir demano poc (en 2008) y Madame Nicotina, ésta última hasta ahora inédita,  que han sido incluidas en Piano, piano
Los arreglos son obra de diez grandes maestros del piano, cada uno de ellos acompaña a Joan Isaac en dos temas. Son músicos con los que ha trabajado en algún momento de su trayectoria artística. Uno a uno han ido dejado su firma y su experiencia en las canciones: Jordi Badia. Frances Burrull, Manel Camp, Enric Colomer, Eros Cristiani, Xavier Ibáñez, Antoni-Olaf Sabater, Conrad Setó, Lluís Vidal y Jordi Vilaprinyó. 
Reunir a estos significativos músicos en un sólo trabajo no es algo habitual. Más complicado aún es poder contar con todos ellos a la vez en un mismo lugar y en un mismo momento. Este acontecimiento tendrá lugar el próximo día 16 de Junio en el Auditorio Pau Casals de El Vendrell, en Tarragona. A las 10 de la noche se darán cita estos diez artistas para acompañar a Joan Isaac en la presentación de Piano. Piano. Un concierto único que no se volverá a repetir en este formato, un privilegio para quienes puedan asistir al evento.

María Gracia Correa




JOAN ISAAC 
presenta
Piano, piano...

 Amb el qual homenatja els seus 40 anys de trajectòria

Pianistes:
Jordi Badia
Francesc Burrull
 Manel Camp
Enric Colomer
 Xavier Ibáñez
Antoni Olaf Sabater
 Conrad Setó
 Lluis Vidal
Jordi Vilaprinyó
Figures destacades de l'escena catalana i italiana del jazz, de la cançó i també de la música clàssica.

Dissabte 16 de juny de 2012

El Vendrell (Sant Salvador)
Tarragona
 






PIANO, PIANO… UN CONCERT DELS QUE FAN HISTÒRIA


Joan Isaac va presentar Piano, piano..., el seu darrer treball discogràfic, el passat 16 de juny a l’Auditori Pau Casals del Vendrell. Aquest va ser un concert dels que fan Història, ja que és difícil reunir en un mateix escenari figures tant destacades del món de la música.










Joan Isaac, “aquest senyor que fa cançons” (així es va definir ell en una ocasió) ens va convidar a fer un viatge. Un viatge a través de molts anys de cançons, un viatge  pel seu món; aquest món meravellós que és la música, ple de paisatges i personatges que han estat importants en  la seva vida.


Però aquest viatge no el va fer sol, ja que va estar acompanyar per nou dels deu pianistes que van gravar el disc.

Aquest viatge el comença acompanyat per Antoni-Olaf Sabater i preguntant-se On és la gent?Què se n’ha fet d’aquella Barcelona del setanta-sis? Semblava que la vida era una joguina entre els deu dits. Molts anys després, on és la gent?” i va continuar fent una reflexió sobre la mort, allò que ens mata molt més quan marxa un amic i no t’ho pots creure,  Adéu-siau Josep Maria


El segon pianista que va acompanyar a Isaac en aquest viatge va ser Jordi Badia, amb una extraordinària sensibilitat a l’hora de tocar el piano i amb el que va interpretar el tema Amor petit, una preciosa cançó de l’any 1984,  De quin estel t’has despenjat, amor petit...? Com has sabut guarir l’escletxa gran, que m’han obert al pit...?   I res més, on ens adonem que la vida són instants on les coses importants sempre neixen d’un moment.

I passa,passa el temps i en aquest concert no podia faltar Enric Colomer, que ha treballat amb ell en dues èpoques diferents, i que s’ha convertit en un peça clau en aquests darrers anys, un excel·lent pianista i amb el que va interpretar també Per envellir demano poc on jo destacaria aquests versos: que no s’esgoti aquest verí, que encara em fa escriure cançons. Tot esperant que surti el sol, badant sorprès com un infant. 

Joan Isaac va insistir en varies ocasions que era ell el que estava acompanyat als pianistes. Un gest que els que saben de música segur que ho valoraran més que els que no entenem tant, però crec que no deu ser gens fàcil adaptar-se a deu estils de músics, deu maneres d’interpretar al piano aquelles cançons que ja de per si són molt diferents entre si. Crec que aquesta habilitat la tenen molt pocs i Isaac és un privilegiat en aquest sentit.

Xavier Ibáñez també va acompanyar a Joan Isaac durant molts anys i en aquesta ocasió ho va fer en Cançó per Isabel i No m’agrada on parla de quan en una parella decidim fer coses sols però que en el fons ens necessitem molt.

Després de vint o vint-i-cinc anys Joan Isaac es va retrobar amb Conrad Setó i amb ell ens va explicar on és el seu paradís Samanà, i ens va parlar de Sara.

  

Cap a la meitat d’aquest viatge ens va portar a recordar aquell Viure (un disc de 1977) i que cal destacar dins de la discografia de Joan Isaac.  Jordi Vilaprinyó va arranjar “A Margalida”, la cançó més emblemàtica d’aquest cantautor, però també va fer els arranjaments d’altres cançons d’aquest disc com  Viure, o Un diapartiré



A la setena parada d’aquest viatge va pujar a l’escenari Lluís Vidal, qui no ha sentit alguna vegada quan estàs enfront de la teva parella aquest Hivern i un se’n recorda de les Nits, perquè no totes les nits son iguals.

Amb Manel Camp vam viatjar fins a l’any 1980, en aquell any va fer els arranjaments de Cançó per Elena i Barcelona, ciutat grisa, una cançó que Joan Isaac va compondre quan estava fent el servei militar a València, i que ens l’han presentat amb nous arranjament només per piano i veu.

I per arribar al final sempre ha d’haver-hi un principi, i el principi d’aquest viatge musical de Joan Isaac va començar al 1973, amb I som tu i jo i Rèquiem, dues cançons arranjades per Francesc Burrull “el mestre de mestres”, i que ha volgut ser-hi en aquest concert amb dues cançons també arranjades per ell, A l’Estació de França i Madame Nicotina, una cançó nova que Isaac presenta en aquest disc i que al igual que fa quaranta anys el mestre Burrull va fer els arranjaments d’aquelles primeres cançons també ho ha fet en aquesta ocasió. 


En aquest viatge es van quedar dues cançons, Tot és fràgil i Cala la nit a San Remo interpretades al piano per Eros Cristiani, un excel·lent pianista que no va poder ser-hi en el concert.

Joan Isaac , no hi ha cap dubte, és una de les millors veus de la cançó i un extraordinari poeta i compositor. Què més se li pot demanar? ... Avui dia en el que tot si val en aquest món de la música, crec que molts dels que comencen haurien de veure en Joan Isaac un punt de referència, un mestre.
Sempre és un plaer escoltar a Joan Isaac, però fer-lo en aquest marc incomparable de l’Auditori Pau Casals i acompanyat d’aquests mestres del piano, ha estat una ocasió única. D’aquells moments que com he dit al començament fan Història. “Ojalà” tinguem la sort de poder tornar a gaudir d’un concert com aquest en altres ciutats, com per exemple Barcelona.

Gràcies Joan Isaac per aquestes cançons, per aquesta veu, per aquests moments de felicitat que aconsegueixes que ens portem a casa després de cada concert. Volem més viatges com aquest!

Imma Hernández





JOAN ISAAC: «PIANO, PIANO...», Y SIEMPRE SORPRENDIENDO


En estos tiempos de "crisissssssssss" en los que una de sus víctimas más acosadas y maltrechas está siendo la cultura –y, en particular, dentro de ella, la auténtica "música popular"–, y en los que impera la prisa, la búsqueda de un éxito rápido –aunque sea fugaz–, y, a fin de cuentas, el triunfo de la mediocridad; tener en las manos y poder disfrutar de un disco como «Piano, piano...», de JOAN ISAAC es una magnífica suerte y mucho más...; yo me atrevería a decir que es un "regalo de la vida" en la más pura perspectiva sentimental e ideológica de nuestra "viola chilensis" compartida.

Joan Isaac –al que me une una larga amistad y muchas complicidades– es, desde mi punto de vista uno de nuestros más valiosos cantautores tanto dentro, como fuera, de Cataluña, donde nació en 1953 –concretamente en Esplugues de Llobregat–. En sus orígenes como cantautor perteneció a una segunda generación de cantantes catalanes que surgieron tras la disolución del colectivo "Els Setze Jutges" –es decir a la "sombra" de esa tradición–; y que con su juventud consiguieron darle a la "nova cançó" continuidad y aires renovadores. (Nueva generación a la que también pertenecieron, por ejemplo, Marina Rossell y Ramón Muntaner).

Centrándome hoy en Joan, y pensando en su nuevo disco –que seguidamente voy a comentar– me parece importante destacar una de sus cualidades que desde siempre me ha provocado una profunda admiración, me refiero a su "incansable espíritu luchador e innovador"; Joan es un creador que no se rinde; que en los momentos de crisis puede que se deprima y le entren ganas de tirar la toalla, pero que al final siempre es capaz de alzar su vuelo y de renacer sorprendiéndonos...; y es que Joan ama su trabajo como poeta y como músico, y piensa –como diría Don Pablo Milanés– que sin su poesía y su música "la vida no vale nada".

Permitidme que ponga algunos ejemplos o manifestaciones de ese espíritu de lucha y de innovación que posee Joan. El 22 de septiembre de 1984, con motivo de las "Festes de la Mercé" –ya entonces empezaba a hablarse de la famosa "crisis de los cantautores"– Joan presentó, en la Plaça de Sant Jaume, de Barcelona, un precioso espectáculo instrumental al que tituló "Sa Dragonera". En 2002, nos sorprendió con un CD inmejorable titulado "Joies robades" cantando versiones en catalán de temas de Silvio RodriguezAutePedro GuerraAlejandro FilioChico BuarquePablo MilanésJacques BrelJoaquín SabinaSerrat o Paolo Conte –disco en el que cantaron con él AuteSilvio Rodríguez y Serrat–. En 2007 grabó "Duets", disco en el que interpreta sus propias canciones a dúo con  Ana BelénGorka KnörrMaria del Mar BonetLluís Llach o Moncho. En 2009, nos alucinó cantando a Aute, con Aute, en catalán; el disco titulado "Auteclasic" fue grabado con acompañamiento de piano y un cuarteto de cuerda... Y AHORA, EN 2012:



Efectivamente, ahora, en este 2012, Joan Isaac nos demuestra que puede haber crisis en donde sea, pero no, desde luego, en su imaginación, en su creatividad, en su pasión por la música y en su sensibilidad... ¡contra todo eso que atesora Joan, no hay quien pueda!... Y es así como nace su último doble CD titulado "Piano, piano...˝.

De este nuevo disco me voy a limitar a ofrecer tres aproximaciones que, como se verá, confluyen en una. (¡Vamos!... ¡como la Santísima Trinidad!).

En primer lugar decir que se trata de una recopilación de veinte canciones creadas por Joan a lo largo de toda su historia como compositor y como "cantautor". Preciosa, y muy bien elegida, recopilación que, para empezar, nos brinda la oportunidad de redescubrir y de volver a poder gozar de la riqueza poética y literaria de sus canciones, todas ellas engarzadas por un denominador común: su desbordante sensibilidad.

En segundo lugar, en esta ocasión Joan canta acompañándose solamente de un piano; esto significa que podemos escucharle prácticamente en la desnudez de su voz, y que podemos disfrutar, latido a latido, su "buen  cantar"... Después de escuchar este disco –que podrá gustar más o menos, ¡a mi me ha entusiasmado!– lo que no se puede discutir es que nos encontramos ante una de las mejores voces de "nova cançó", y, en general, de nuestra "canción popular".

Pero además, esta opción por el piano como único compañero en la nueva aventura musical de Joan Isaac, supone también su gesto de reconocimiento y de gratitud a los pianistas y arreglistas que le han acompañado durante más de cuarenta años. Subrayo este gesto porque lo considero importante, y porque –como es sabido por los lectores de este blog– es algo con lo que conecto plenamente: Nunca se debería desconocer y dejar de valorar el trabajo fundamental, imprescindible y hermoso que realizan los músicos que acompañan, arropan, miman, acarician y embellecen las creaciones y las interpretaciones de nuestro "cantautores".

En este caso son 10 pianistas a los que me referiré al final del "cuelgue" apoyándome en la magníficas fotografías que me ha cedido mi buen amigo Javier Pintanel; imágenes realizadas por él mismo el pasado 16 de junio durante la presentación del disco en el Audiori Pau Casals, de El Vendrell (Tarragona).

Y, en tercer lugar, es imposible dejar de hablar del doble CD en si mismo –de lo que en términos comerciales se denominaría "el producto"–: "Piano, piano...", es una obra maravillosa y cuidadomamente diseñada e ilustrada...; de esas que ya se ven pocas.

Hay que mencionar a David Gutierrez, que ha colaborado en el diseño, y, sobre todo a Sesé –¡genial como siempre!– que ha creado las ilustraciones. (Si Sesé siempre logró conquistarme allá con Turnez, ahora me tiene ciegamente enamorado).

Y ahora ya para concluir este "cuelgue", vuelvo a lo que antes decía, refiriéndome metafóricamente a la Santísima Trinidad: la voz y las canciones de Joan Isáac, el sonido del piano –con las veinte manos que lo tocaron– y el concepto plástico y los dibujos de Sesé, tienen una cosa en común: la BELLEZA...; son tres formas de expresión diferentes unidas sencillamente por la necesidad y la urgencia de recuperar la BELLEZA...; tres formas de expresión, en una sola, que me tiene atrapado y que me hace seguir siendo creyente de Joan y de sus canciones: la BELLEZA.

Contemplen, seguidamente estas diez fotografías, ahí tienen a los diez pianistas que han creído en Joan Isaac, y en los que Joan ha creído... Todos ellos han hecho posible "Piano, piano", disco que, por supuesto, recomiendo.

Fernando Gonzalez Lucini




Joan Isaac: un gran constructor de cançons (a propòsit de "Piano, piano")

Ja fa molt de temps que em declaro admirador de Joan Isaac. Va començar a interessar-me des dels primers discos, editats cap a la segona  meitat de la dècada dels 70, i vaig trobar-lo a faltar quan va permetre's unes vacances discogràfiques de quasi quinze anys fins que va treure, l'any 1998, "Planeta sienci".

La gran eclosió de Joan Isaac, però, es va produir, al meu parer, l'any 2002, quan va editar "Joies robades", un disc en el que feia versions -"robava" fins a l'extrem de fer-se-les seves- d'una sèrie de cançons de gent com...  

... Pablo Milanés, Roberto Vecchioni, Paolo Conte, Brel, Aute, Sabina, Serrat, Pedro Guerra o Chico Buarque i on es demostrava que Isaac era home de gust exquisit a l'hora de triar les cançons del seu repertori.

A partir d'aquell moment -ara fa deu anys- la carrera discogràfica de Joan Isaac i la seva presència en els escenaris s'ha incrementat amb el recopilatori "Només han passat cinquanta anys" (enregistrat en directe al TNC el 2004), "De profundis" (2006), "Duets" (2007), "La vida al sol" (2008), "Auteclàssic" (2009), "Em declaro innocent" (2011) i des de fa unes setmanes un esplèndid doble disc compacte amb una vintena de cançons aplegades sota el títol de "Piano piano".

Tal com dóna a entendre el nom, "Piano piano" és un disc en el qual Joan Isaac es retroba amb els deu pianistes que en un moment o altre de la seva llarga carrera l'han acompanyat. Em refereixo a Francesc Burrull, Conrad Setó, Antoni-Olaf Sabater, Jordi Vilaprinyó, Manel Camp, Eros Cristiani, Enric Colomer, Jordi Badia, Lluís Vidal i Xavier Ibáñez.
Fa un moment elogiava el talent de Joan Isaac a l'hora de buscar les seves referències musicals. Hi ha, però, una característica d'aquest home que a mi em sembla encara més important: és un magnífic constructor de cançons. I en aquest darrer disc -amb la nuesa de la veu i del piano, sense efectismes orquestrals- es demostra a bastament.

"Piano piano", a més a més, es veu la solidesa de la trajectòria del seu autor ja que, dels vint talls que conté el doble CD, només sis pertanyen a l'època posterior a "Joies robades" (cinc de "De profundis" i un de "La vida al sol"). La resta pertanyen a "Viure" (1977), "Barcelona, ciutat gris" (1980), "Inesperat" (1984) i l'esmentat al començament "Planeta silenci" (1998).

Cada pianista incorpora el seu color particular i en tots els temes es percep aquella atmosfera de complicitat entre cantant i instrumentista. Cada un complementant la feina de l'altre, construint allò tan difícil que és una cançó: una petita illa de tres minuts presidits per la sensibilitat i pel bon gust.
 
Totxanes, totxos i maons
El Bloc de Joan Josep Isern





“PIANO, PIANO”... LA NOVA I SUGGERIDORA PROPOSTA DISCOGRÀFICA D’EN JOAN ISAAC.


El darrer CD del cantautor és una innovadora i generosa proposta d'agraïment cap a pianistes col•laboradors al llarg de la seva carrera artística.
Fins que Joan Isaac es plantegés conjugar diferents sensibilitats musicals reflectides amb el sentiment que els concertistes utilitzen la tendresa per a acariciar les tecles del piano, per a mi aqueixa expressió -"piano, piano..."- tenia una lectura relacionada amb el concepte de lentitud, calma, assossec. Alguna cosa així com les coses ben fetes. Un bon fricandó a foc lent. I, en el fons, el nou treball de Joan respon perfectament a la meua original interpretació de l'esmentada expressió.
Si hi ha alguna cosa que alimenta la identitat a tot cantautor és la seua veu, la seua manera de dir. L'acompanyament musical, no per més recarregat és més efectiu. I açò Joan ho sap. L’experiència ho delata. Són molts anys en aquest difícil món de la cançó d'autor i per més que excel•lents arranjaments –segurament necessaris per a millorar el producte- faciliten a l'oïdor un tot més conjuntat i susceptible de nombrosos matisos, la calidesa de la veu nua i la seua forma de dir estan molt per sobre de barroques orquestracions.
Amb “piano, piano”, Joan ens demostra on radica la seua força. La seua veu té l'absoluta competència perquè, acompanyat del càlid so del piano, puga quedar meridianament demostrada la versatilitat i expressivitat de les seues cançons. El cotó en pel no enganya i quan una cançó manté o fins i tot guanya en intensitat interpretativa, reduint el seu matalàs musical a un sol instrument com és el piano, açò vol dir que el producte és d'excel•lent qualitat.
Ni que dir té, la importància de l'impressionant elenc de pianistes que li acompanyen en els temes d'aquest nou treball discogràfic. Les interpretacions i arranjaments musicals són excepcionals. Són l'adequat complement que potencia el contingut del nou treball.
Està clar que abrigallar la veu amb les notes d'un piano és una garantia d'èxit, però els repetitius matisos d'un mateix concertista poden omplir de certa feixuguesa i monotonia l'atenció de l'oïdor. Joan, en aquest sentit, ha tret del mig dos ocells d'un tir. D'una banda ha aconseguit reunir a un important elenc de pianistes que han treballat amb ell en diferents moments de la seua trajectòria musical. D'un altre, ha omplert de matisos i sensibilitats el temes elegits amb les interpretacions de tan multicolor elenc de concertistes.
Tot açò fa que cada cançó tinga la seua pròpia història i siga un nou descobriment sensitiu per a l'oïdor. La veu sempre està, majestuosa, perfectament acoblada a les diferents maneres d'interpretar les notes musicals. Amb açò, cada tema adquireix personalitat pròpia i el resultat és frescor i fina sensibilitat molt convincent en tot el CD. Interpretacions que en cap moment entrelluquen la més mínima sensació de monotonia.
Així doncs, “piano, piano”, en el fons, és una nova lectura de temes destacats de la carrera de Joan interpretats amb l'encant d'una veu madura i plena de matisos que els anys i l'experiència han proporcionat. En la forma, és piano i veu per a potenciar la força i el sentiment expressiu.
Musicalment, destaca el variat elenc de contrastats pianistes que acompanyen al cantautor. Una desena de luxe per als sentits: Eros Cristiani, Manel Camp, Jordi Vilaprinyó, Xabier Ibáñez, Antoni-Olaf Sabater, Enric Colomer, Conrad Setó, Francecs Burrull, Lluis Vidal i Jordi Badia. Cadascun d'ells ha sabut plasmar, des de la pluralitat, una mostra de cançons representatives de la dilatada carrera d'Isaac. Una revisió que, des del meu punt de vista, guanya força amb la nuesa de la veu i sublimitat del piano. Per tant, els ingredients de “piano, piano”, han sigut de primera qualitat. Diferents matisos musicals i una veu curulla de sensibilitat.
Si a tot açò li afegim l'encertada elecció dels temes i la riquesa lírica, el resultat és el que és: una joia digital empacada en format digi-pack a tres pales i llibret amb totes les lletres. Amb un disseny gràfic caracteritzat per una premeditada i agradable senzillesa amb importants signes conceptuals i creatius. Tot un encert per part del seu autor, Daniel Sesé.
Referent a la selecció de cançons, cal destacar que són representatives de la forma de fer i compondre d'Isaac. Però no són una recopilació de temes emblemàtics de la seua carrera. De fet, “A Margalida” no hi és a la tria. Són temes, intemporals i profunds, que en el fons van a vessar en un mateix mar, l'essència de l'ésser humà. Un recull de vivències i interioritats reflectides en cançons com a “Amor petit”, “Tot és fràgil”, “On és la gent”, “Un dia partiré”, “A l’estació de França”, “I passa, passa el temps”,… i així fins a 20 temes que despullen, amb una nova reconstrucció, vigent i intima, la seua particular forma de veure i entendre l'existència.
“Piano, piano” doncs, és un treball que engrandeix més, si cap, la dilatada carrera d’En Joan. Un CD original en la seua gènesi i en la seua posada en escena, de forma irrepetible, el passat 16 de juny de 2012 en l'Auditori Pau Casals d’El Vendrell. Un recital històric que va ser també entranyable i generós, on tot es va negar de bellesa musical i poètica. I sobretot, d'amistat i reconeixement als concertistes que han omplert i complementat tants moments del coherent recorregut creatiu del senyor Vilaplana.

Gràcies Joan, per deixar-nos un tresor musical de tal magnitud.
Foto: (c) Xavier Pintanel.


(c) Artur Álvarez i Boix. Agosrt 2012.






Piano, piano... per Pep Gómez


La densa i excel·lent discografia de Joan Isaac, no s’ha fet en dos dies, sinó piano piano, amb la lentitud i la mesura que requereix qualsevol obra o activitat que pretén perdurar més enllà de modes i tendències en aquesta vida personal i col·lectiva. I aquest és precisament el títol genèric del seu darrer treball discogràfic: Piano, piano. Un disc extraordinari, com solen ser els seus discos, però amb la diferència afegida d’ acompanyar la seva veu, sols i exclusivament, amb un piano, i amb uns arranjaments delicadíssims que conjuguen complicitats amb una veu que ens ofereix nous matisos d’unes cançons, algunes d’elles antigues, però entranyables i significatives del cantautor, com és el cas de Viure, Un dia partiré, Barcelona ciutat grisa, o A l’estació de França, que a mi m’han retornat als meus anys de joventut i alhora m’han fet sentir amb intensitat la seva intacta vigència en el present. Potser sí que, pel meu gust, hagués volgut que en Joan hagués inclòs altres cançons d’aquells discos que són tant i tant recuperables, com ara “El desencant”, i d’altres; l’autor, però, ha fet la seva tria, respectable i adequada. Tot i que aquest disc va sortir just abans de l’estiu, ben bé diria que és un disc de tardor i d’hivern, per la serenor que aporta i per la malenconia que se filtra en cada nota, en cada arpegi, en cada acord, en cada to de veu. No de bades comença amb una cançó que es diu Hivern i que és el preàmbul d’un girar de dos discos, el blau i el verd, on la sensibilitat es va desplegant en cada vers, en cada poema-cançó que transita pels llacs més íntims i aparentment senzills de l’ésser humà, i alhora amb totes les complexitats que ens atrapen com éssers fràgils que som. En un temps com el que vivim, on hi abunda sobretot l’estupidesa, i això engloba tot un enfilall de molts altres adjectius que m’estalvio, trobar joies com aquest doble disc, francament, és un alè de llum d’aquells que es filtren poc pel finestrons del rodar quotidià del viure. Record que l’anterior disc, Em declaro innocent, ja anunciava una maduresa creativa, no ve d’ara, sinó de molts anys enrere, i això es constata en els disc d’ara mateix: Piano, piano. Quan al disseny de la carpeta del disc, original i apropiada, amb un senzillesa aparent, que no ho és, talment com els discos que conté. Gràcies Joan per fer i oferir-nos una feina sense pensar en el guany immediat, sinó pel fet exclusiu de fer les coses ben fetes, amb la qualitat i delicadesa necessàries per a una cultura i unes formes de ser i fer que dissortadament comencen a ser tan i tan marginals. Treball excel·lent en qualitat i quantitat. A veure si en aquesta tardor que ja s’acosta vos atreviu a escoltar, sobretot els joves, sons de tendresa i malenconia, vitamines per a l’ànima, que darrerament circula bastant desprotegida.

Pep Gómez

Cantautor i poeta.



Prenent un vermut... amb Joan Isaac

és un programa radiofònic de Manel Gausachs i David Sánchez que s'emet els estius a Punt 6 Ràdio. En aquest programa es conversa sobre música popular amb músics, promotors i periodistes musicals.

El 8 de setembre de 2012 vam prendre un vermut amb un gran fabricant i intèrpret de cançons, en Joan Isaac.

Durant 58 minuts vam convesar amb un dels nostres cantautors que masteguen millor les paraules i que fan que música i text penetrin amb més naturalitat i efectivitat la pell de l'oient.

 





Sense la Lluna

A través de una escultura titulada “Sense Lluna” de Anna Manel·la  ubicada en la ciudad de Olot (Girona) me he propuesto dar un paseo por las canciones del cantautor catalán Joan Isaac en busca de la Luna.

Sense Lluna. Escultura de Anna Manel·la
Sense Lluna. Escultura de Anna Manel·la
No hay duda de que la luna como idea es uno de los elementos que inspira a los poetas, no sólo los ilumina a ellos, todos en general nos quedamos prendados en una noche de luna llena, se han dedicado a esta figura muchas canciones. La noche resplandece, la soledad y la tristeza desaparecen cuando sale a escena, o por el contrario se hacen presente, evoca nostalgias de otras tierras y de tiempos pasados. Su presencia en la noche, o su ausencia, o cualquiera de sus fases provoca sentimientos y emociones difíciles de explicar, pero los poetas saben interpretarla, como astro o como metáfora la trasladan a los poemas y a las canciones, la muestran al público con una particular sensibilidad.

Hace unos días me encontré con una pequeña escultura que me impactó, la vi al pasar por una calle de Olot  (Girona), estaba en un rincón mirando hacia  un cielo que no se podía ver entre los edificios,  la obra se llama Sense Lluna (Sin Luna) y su autora Anna Manel·la. Fue inaugurada en 1994, es la imagen de la fragilidad representada en una criatura que mira hacia el cielo como buscando algo, dice su rótulo entre otras cosas que: és la mirada dirigida cap  un cel  inexistent la que ens omple d’enigmes i ens fa sentir impotents  davant els misteris de la vida (es la mirada dirigida hacia un cielo inexistente la que nos llena de enigmas y nos hace sentirnos impotentes delante de los misterios de la vida).

Siempre llevo las canciones en el pensamiento, la figura me llamó la atención  y se me vino a la memoria una canción que igualmente me  fascinó desde la primera vez que la escuché y cuyo nombre es en esencia el mismo que el de la escultura: Sense la lluna. Tiene mucho significado para mí porque  a través del disco donde se incluye  este tema  pude descubrir a Joan Isaac y por él a Alejandro Filio, el autor de la canción.

Sin la Luna  es un tema escrito por el cantautor mexicano Alejandro Filio. Fue publicado por primera vez en el disco Caín (1994) y posteriormente  aparecería en algunos de sus siguientes discos como en Un secreto a voces (1998), un trabajo  precioso que me impresionó mucho y sobre el cual escribí en una ocasión un artículo para Cancioneros, en él esta canción aparece interpretada por Tania Libertad. También está presente en el disco Alejandro Filio. En directo (2002)  y en Canto a los cuatro vientos (2003).

Alejandro Filio invita a cantar «Sense la lluna» a Joan Issac en el IV Encuentro Internacional de Canción de Autor 2011 celebrado en Quito (Ecuador) el pasado mes de octubre.
Alejandro Filio invita a cantar «Sense la lluna» a Joan Issac en el IV Encuentro Internacional de Canción de Autor 2011 celebrado en Quito (Ecuador) el pasado mes de octubre.


La versión en catalán de esta canción y que da nombre al artículo es obra de Joan Isaac y aparece publicada en dos de sus discos, Joies robades (2002) y Duets (2007).
Joies robades es un trabajo de Joan Isaac en el que se presentan 14 grandes canciones adaptadas al catalán por el artista, donde demuestra por primera vez su extraordinaria capacidad de adaptar temas únicos a otra lengua sin que por ello pierdan nada de la magia de la canción original. En este disco muestra también su  versión en catalán de otra canción maravillosa con la luna como protagonista: Mar i lluna de Chico Buarque. Y siguiendo con las versiones en catalán de grandes temas con el mismo referente realizadas por Joan Isaac no se pueden olvidar las canciones de Luis Eduardo Aute presentes en el disco Auteclàssic (2009): A l’albaDos o tres segons de tendresaGiralluna y Tornar-te a veure.

Joan Isaac © Josep Tomàs
Joan Isaac © Josep Tomàs

La utilización de la imagen simbólica de la luna puede observarse no sólo en las adaptaciones al catalán de textos de otros autores, sino que se incrementa en su propia obra. En 2011 Joan Isaac publicaba un disco que, titulado Em declaro innocent, incluía una canción fundamental Quatre llunes, un recorrido interior repleto de metáforas: Tinc quatre llunes al pit, com dolls de llum i tenebres, la de la vida, la del desig, la dels meus dubtes,  la de l’oblit (Tengo cuatro lunas en el pecho, como chorros de luz y tinieblas, la de la vida, la del deseo, la de mis dudas, la del olvido).

Muchas de las canciones que ha escrito a lo largo de su extensa carrera aluden a este astro, su obra está repleta de señales que permiten vislumbrar la importancia de la luna como referente poético y sentimental:

Entre 1980 y 1984 se publicaron Anna i Jordi: En Jordi pensa que no és cert, que és irreal, veu com la lluna, a poc a poc, es va acostant,obre el finestral, s’accelera el cor i, sorprès, la deixa entrar (Jordi piensa que no es cierto, que es irreal, ve como la luna, despacio, se acerca, abre el ventanal, se le acelera el corazón y, sorprendido, la deja entrar), MariaAmor petitHauria estat preciós o Però prefereixo els teus ulls

En 1998 La llebre i la tortugaNocturn per a dues dones y SaraLluna del tròpic, com t'odio,selvàtic cercle de claror,el teu alè vas enviar-me per capgirar-me aquell agost (Luna del trópico, como te odio, selvático círculo de claridad, me enviaste tu aliento para para cambiarme aquel agosto).

Alícia i el mirallSer lleugera com la lluna, pesar res. Però jugar a morir-se als setze...No hi tens dret! (Ser ligera como la luna, no pesar nada. Pero a jugar a morirse a los dieciseis....No tienes derecho!). Un alegato contra la anorexia en 2000.

En Només han passat cinquanta anys, donde hace un recorrido sentimental por toda su vida no podía faltar esta idea:El barri, l’escola, aquell pati, fogueres, la lluna minvant, diumenges de cromos i Barça, pentina’t, abriga’t Joan (El barrio, la escuela,aquel patio, hogueras, la luna menguante, domingos de cromos y Barça, peinate, abrígate Joan) (2004).

El disco De profundis (2006) incluía canciones como Cala la nit a San Remo y Havana dreamin’:Pels vitralls de la finestra, entra la lluna de puntetes. Et beso el cos mentre et llegeixo en un llenguatge de nuesa (por las vidrieras de la ventana entra la luna de puntillas. Te beso el cuerpo mientras te leo en un lenguaje de desnudez).

En 2011 le dedica una canción aún no publicada (Conec un home bo) a Pere Camps donde una vez más el autor dibuja el magnetismo que desprende una luna que ilumina la noche para resaltar valores tan esenciales como la bondad o la amistad: Conec un home bo, imprescindible, que no l’espanta res, que no té por, el meu germà, l’amic, la lluna blanca que fa de la nit fosca, la claror (Conozco un hombre bueno, imprescindible, al que no le asusta nada, que no tiene miedo, mi amigo, mi hermano, la luna blanca que hace de la noche oscura, la claridad).Edita ese mismo año temas como Si a l’altre mónVindràs y Quatre llunes (2011).

Algunas de estas canciones que he citado aparecen publicadas en su último disco hasta el momento (2012): Piano, piano, donde, como no podía ser de otra manera,  la imagen de la luna aparece formando parte del diseño interior de su carpeta.

Joan Isaac © Josep Tomàs
Joan Isaac  © Josep Tomàs

Este artículo que escribo es únicamente un repaso a la presencia simbólica  de la Luna en la obra de Joan Isaac, tomando como centro esta canción escrita por Alejandro Filio y adaptada por él al catalán bajo el título Sense la Lluna.

Todas las canciones que he citado en este comentario tienen algo en común además de su referencia a la luna, todas ellas desprenden belleza y fragilidad, por eso he querido abrir el artículo con la fotografía de esta figura realizada por la escultora Anna Manel·la. Solo quería mostrar  que  la sensación de fragilidad puede expresarse a través del arte en cualquiera de sus formas, igual que la figura de esta escultora busca la luna en un cielo imposible, el cantautor busca la inspiración en esa luna imaginaria o en cualquier otra esencia que le permita crear sus canciones y transportarlas a quienes las necesitamos para recordar la fragilidad de la que formamos parte.


 http://www.cancioneros.com/co/4319/2/sense-la-lluna-por-maria-gracia-correa





Folk Club Torino
 Il grande cantautore catalano presenta in anteprima nazionale il suo nuovo CD
Pochi cantautori sono talmente immersi nelle vicende musicali e organizzative di un paese straniero come Joan Isaac lo è nei confronti della canzone d’autore italiana. Certo, bisogna scomodare l’antico adagio del cherchez la femme per comprendere come conosca tanto bene la nostra lingua. Ma bisogna rifarci al suo personale gusto, a una sensibilità particolarmente sintonizzata sulla nostra cultura, per capire quanto la sua musica e le sue canzoni risultino così tanto di nostro gradimento...
19 d’octubre de 2012

Festival dallo Sciamano Showman Capo di Ponte (Brescia)
Cittàdella Cultura
20 d’octubre de 2012
21h




Presentació del disc Piano, piano… 




Auditori deTerrassa
26 d’octubre de 2012




Noche de Canción de autor. "Un encuentro con Fernando González Lucini"



Joan Isaac participarà el proper 16 d'octubre a la sala Galileo Galilei de Madrid  en la "NOCHE DE CANCIÓN DE AUTOR. UN ENCUENTRO CON FERNANDO GONZÁLEZ LUCINI".  

Aquesta trobada de la Cançó d'autor amb Fernando G. Lucini ha estat organitzada per la UNED (Universitat Nacional de Educación a Distancia), en el marc de les seves trobades «NOCHES DE LA UNED» i la col·laboració dels cantautors Francisco Espinosa i Carlos de Abuín.


 


Un encuentro con Fernando González Lucini

El passat 16 d'octubre es va produir un fet històric en el món de la música. La Cançó d'autor es va reunir en la sala Galileo de Madrid per retre un homenatge a Fernando González Lucini.

Joan Isaac va participar en aquest encontre acompanyat a la guitarra per Luis Mendo.

Video: José Luis Martínez

 
 
Fotos: Imma Hernández

 
 
Fotos: Beatriz Pérez




Joan Isaac continua presentant Piano, piano


Joan Isaac segueix presentant Piano, Piano, l’espectacle que va presentar el passat 16 de juny a l’Auditori Pau Casals d’El Vendrell. En aquesta ocasió, la cita serà a l’Auditori de Terrassa on presentarà cançons més desconegudes del seu repertori i que ha volgut incloure en aquest disc.
Dia: Divendres 26 d’octubre
Hora: A les 22.00 hores
Lloc: Auditori Municipal
Preu: 10 €

http://alaorilladeunaguitarra.blogspot.com.es/2012/10/viernes-26-de-octubre-de-2012-22-h.html

http://www.elperiodico.com/es/noticias/terrassa/joan-isaac-celebra-anos-auditori-terrassa-2234187

http://totmusicat.cat/joan-isaac-presenta-piano-piano-a-terrassa/





Joan Isaac e l’epopea della nova cançó



Cantante e autore di dichiarato impegno civile, il barcellonese Isaac
(che non disdegna di esibirsi in italiano) sta per festeggiare ben quarant’anni di carriera. Ne ricordiamo i momenti artistici più significativi, senza trascurare altri suoi illustri colleghi
di Alberto Bazzurro


La recente uscita del doppio «Piano, piano…» (Discomedi Blau) di Joan Isaac offre la possibilità di parlare di nova cançó catalana al di là dello specifico, visto che l’opera ripercorre – da una prospettiva particolare – trentacinque anni di carriera di Isaac, sessant’anni il settembre prossimo, lungo venti brani che pescano dalla sua intera discografia, esclusi curiosamente il primo album («És tard», 1975) e l’ultimo («Em declaro innocent», 2011).
La singolarità dell’operazione sta nel fatto che le canzoni sono tutte per pianoforte e voce, con ben dieci pianisti (due brani a testa), da Enric Colomer a Eros Cristiani. Gli album da cui sono tratte sono sette, da «Viure» – che nel 1977 (in epoca di resurrezione post franchista) diede a Isaac la prima fama con A Margalida, di chiaro impegno civile (che il barcellonese non ha perso) – a «La vida al sol», del 2008. Sei brani vengono da «Planeta silenci», che nel 1998 segnò il ritorno di Isaac dopo quattordici anni da farmacista (professione esercitata tuttora in pieno barrio Gotico). Altri cinque arrivano da «De profundis» del 2006. Tra gli episodi migliori: HivernCançó per IsabelViureTot és frágilI passa, passa el tempsOn és la gent?NitsA l’estació de FrançaCala la nit a San Remo e l’unico inedito, Madame nicotina.
Con una vocalità calda e partecipe, Isaac percorre i propri testi, tutti in catalano (se deve deviare, la scelta cade sull’italiano, tanto che il suo collega Luis Eduardo Aute lo definisce «il più catalano dei cantautori italiani»), sul sentire dell’individuo, innervati da un’innata vena melodica. Il più prossimo tra i confratelli catalani appare in tal senso Joan Manuel Serrat, di dieci anni più anziano, un po’ il capo carismatico della nova cançó affermatasi a partire dai secondi anni Sessanta (ma Serrat scrive anche in castigliano). Da noi hanno fatto breccia almeno le sue Mediterraneo (portata al successo da Gino Paoli), La tieta (cioè Bugiardo e incosciente nella traduzione un po’ annacquata di Paolo Limiti per Mina, Dorelli, Vanoni) e La ziatta (nella ben più fedele versione modenese di Francesco Guccini
in «Ritratti», 2004).


In quarantacinque anni di carriera, Serrat ha inanellato una serie impressionante di album, tra i quali il doppio dal vivo «En directo» (1984) e «Mediterraneo» (1971), «Para piel de manzana» (1975), «Tal com raja» (1980), «Material sensible» (1989, con Kubala, dedicato all’asso del Barça anni Cinquanta, a ribadire un senso di appartenenza, che trascende il mero aspetto calcistico, condiviso dallo stesso Isaac, incallito tifoso blaugrana) e «Versos en la boca» (2002). Numerose le canzoni in cui Serrat musica la grande poesia, da Machado a Sabina, da Miguel Hernández all’uruguayano Mario Benedetti, a svariati altri.
Anagraficamente a metà strada tra Serrat e Isaac, Lluís Llach appare più calato in una ricerca assai capillare sui legami tra contemporaneità e tradizione popolare (è più musicista, fra l’altro), scrivendo anch’egli canzoni con testi solo in catalano. Non ancora ventenne, nel 1967 entra negli Els Setze Jutges (fortemente antifranchisti), da cui passano quasi tutti i più bei nomi della nova cançó alla vigilia delle carriere solistiche: da Serrat a Pi de la Serra, da Guillermina Motta ai fratelli Joan Ramon e Maria del Mar Bonet. Llach abbandona le scene nel 2007, dopo un concerto di commiato nella sua Verges (ne vien fuori «Verges 2007», che va ad affiancarsi a «Camp del Barça, 6 de juliol de 1985» in cima alla sua produzione).

La scena internazionale si raccoglie a quel punto in un omaggio all’artista: il doppio «Si véns amb mi», cui partecipano anche Alessio Lega e Lou Dalfin traducendo due suoi capolavori, Abril 74 (Aprile ’74) e L’estaca (Lo pal, in occitano). Due parole anche su Quico Pi de la Serra e Maria del Mar Bonet (uniti nel 1979 in «Quico i Maria del Mar»). Il primo, oggi settantenne, pratica da giovane il jazz (come chitarrista lo segnano Wes Montgomery e René Thomas, con il quale incide pure, nel 1964, «El home del carrer») e ama Brassens e la Francia (ricambiato). Come cantautore esordisce nel 1967, collaborando negli anni con Serrat, Aute, Joaquim Sabina e Paolo Conte. Il suo ultimo cd, «QuicoLabora» è del 2011.
Maria del Mar Bonet, nativa di Maiorca, approda ventenne, nel 1967, a Barcellona, dove tutto (o quasi) accade. Sul suo taccuino artistico figurano i nomi, tra i tanti, di Barbara (di cui incide L’águila negra), Miró (che nel 1974 illustra il suo terzo lp), Theodorakis (che traduce in catalano), Moustaki, Amancio Prada. Voce piena, di forte impatto interpretativo, autrice a sua volta incline al sociale e tenace ripropositrice di pagine folk maiorchine, nel 2011 ha inciso con Manel Camp, uno dei pianisti di Isaac, «Blaus de l’ánima», con Lover Man e pezzi vari di Serrat, Gershwin, Rolling Stones.
Una bella panoramica degli anni cruciali della nova cançó si trova nel doppio lp collettivo (con ricco apparato fotograficotestuale) «Dies i hores de la nova cançó», uscito nel 1978 e oggi merce da collezione o giù di lì.



Musica Jazz novembre 2012
Chanson(g)s





Le Cose di Amilcare

Cose di Amilcare: l’art de la trobada
El festival Cose di Amilcare (fins l'11 d'abril) pretén estrènyer llaços entre cultures mediterrànies a través de la cançó d'autor.
Ret homenatge a Amilcare Rambaldi, el gran introductor de la cançó catalana a Itàlia en els anys 70.
Artistes catalans i espanyols fan de padrins a un elenc de cantautors i grups no només italians.


 
Amilcare Rambaldi (1911-1995) va ser un tipus inquiet que... tenia les seves coses. Entre elles, la d'haver introduït la cançó catalana a Itàlia, o la d'haver impulsat el Festival de Sanremo, o la d'haver creat el prestigiós Club Tenco de cançó d'autor. Aquestes "coses" que tenia Amilcare han desembocat ara en un festival que va més enllà de la música per estendre un pont entre cultures. Sota l'oportú nom de Cose di Amilcare i amb Barcelona com a seu, aquesta trobada es va obrir el passat 18 d'octubre amb un concert del txec Jarek Nohavica, apadrinat per Roger Mas, i es tancarà l’11 d'abril al Teatre Joventut de L' Hospitalet amb l'actuació de Mauro Pagani acompanyat per Maria del Mar Bonet, Amacio Prada i el senegalès Badara Seck.
En l'última edició del BarnaSants, el festival de la cançó d'autor de referència a Espanya, la presència italiana va ser destacada. El mític Gino Paoli i Giorgio Conte emocionar a l'Auditori, mentre que el popular cantautor Francesco de Gregori juntament amb Ambrogio Sparagna i la seva orquestra van posar cap per avall al Teatre Joventut de l'Hospitalet. El cantant del Bierzo Amancio Prada (Premi Tenco 2011), va ser una altra pota "italiana" (premi Tenco l'any passat), al Luz de Gas. El següent capítol d'aquesta trobada musical ibèrico-transalpina és el festival Cose di Amilcare.

‘Amic de Barcelona’
Es tracta d'un homenatge a Amilcare Rambladi per haver estat l'introductor de la cançó a Itàlia, amb la invitació a Quico Pi de la Serra, el 1978. Immediatament van desembarcar Llach, Serrat, Joan Isaac ... "Amb Llach va començar tot", diu Sergio Sacchi, president del Club Tenco i un dels instigadors l'actual iniciativa. "Ara, aquest festival vol ser una trobada internacional en què el públic sigui internacional. Vam buscar a txecs per al concert de Nohavica. I van venir. Els italians estan avisats per al de Agricantus [aquesta nit], i els portuguesos per al de Godinho... Perquè serà una trobada multicultural també a les platees”. "La vida, amic, és l'art de la trobada", solia recordar Rambaldi, citant un vers del cantautor i poeta Vinicius de Moraes.
El que va aconseguir Amilcare al seu país va ser històric: mai una minoria lingüística ha trobat una hospitalitat musical tan gran en territori italià. Maria del Mar Bonet, Pere Tàpies, Roger Mas... han anat alimentant aquest compromís cultural no escrit i instigat per Rambaldi, a qui li va valer al seu dia la condició de "Amic de Barcelona" en una concessió de l'alcalde Narcís Serra.

El ritme de la Mediterrània
Els escenaris del Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), Tinta Roja, Auditori Barradas, Teatre Joventut i Luz de Gas acullen autors italians però també a un txec, a un portuguès (Sérgio Godinho) i un senegalès (Badara Seck). Tots ells canten sota l'empara d'un cantant de la casa, que exerceix de padrí. Roger Mas va cantar amb Nohavica en una experiència que va definir com "fantàstica" per tot el que suposa d'unir dues cultures aparentment distants (la txeca i la catalana, en aquest cas) però amb tantes inquietuds comuns. Aquests artistes (autòctons i forans) han gravat un CD en el qual podem escoltar, cantant en italià, a artistes tan diversos com Dani Flaco, Marina Rossell, Miquel Pujadó o Joan Isaac.

Aquesta nit és el torn de Agricantus, un grup sicilià d'un gènere definit com "world ethnic electrònica". Presenten l'àlbum Kuntarimari, que significa contes del mar, i en el qual artistes convidats de diferents països ens condueixen a un viatge pels pobles del Meditrerráneo. "La connexió amb Barcelona ve per mar", comenta Sergio Sacchi. "Expliquen i canten històries de la Mediterrània, del mar català, italià, turc, d'un mar solcat per pasteres...". I ho fan en les llengües dels diversos pobles: francès, turc, català, castellà, sicilià.

Laboratoris culturals
La resta del festival, que inclou vuit concerts més, els últims dels quals compartiran cartell del BarnaSants, són una ocasió única per trobades "vitals" de les que es poden aprendre moltes i bones lliçons. Perquè aquestes trobades, com les que diu Vinicius de Moraes, són autèntics laboratoris culturals: veurem el cantautor de Trieste Toni Bruna, fill d'exiliats de Istria, cantar en dialecte triestí juntament amb la ampurdanesa Rusó Sala, tan impregnada de les tradicions mediterrànies. El valencià Feliu Ventura compartirà escenari amb Yo Yo Mundi, un dels exponents dels cantants protesta italians, a mig camí entre el rock i el folk, i l'anarquista Alessio Lega. El veterà Eugenio Finardi serà apadrinat per Joan Isaac. El poeta, cantant, escriptor satíric i actor florentí David Riondino serà parella del rebel de Bellvitge Dani Flaco. El portuguès Sérgio Godinho compartirà l'escenari del Teatre Joventut amb Marina Rossell. El violinista i flautista, rocker i cantautor Mauro Pagani actuarà acompanyat de Maria del Mar Bonet, Amancio Prada i Badara Seck i el còmic de ferotge sàtira política Alberto Patrucco cantarà amb un company filòleg i purista de la música i la paraula comell, Miquel Pujadó.
I si Cose di Amilcare ultrapassa fronteres, sobrepassa també els límits de la música: ja hem pogut assistir a una exposició de 42 caràtules de vinils a càrrec de Fernando González Lucini, la llibreria gracienca Le nuvole està oferint documentals diversos sobre música italiana, demà comença Photoshow , del fotògraf Fabricio Fenucci i, a partir del 15 de desembre, l’exposició Món Llach... Es tracta de trobades, simples i enriquidores trobades. Aquests encontres que són, en definitiva, la vida.





13.Verrai (Joan Isaac) *Joan Isaac
29.Creuza de Mä (Fabrizio de Andrè - Mauro Pagani)
 *Mauro Pagani, Joan Isaac, Badara Seck, Massimo Ranieri
30.Cala la notte a San Remo (Joan Isaac)
 *Joan Isaac, Lluís Llach




Eugenio Finardi i Joan Isaac , "Cose di Amilcare"

El passat 14 de febrer va tenir lloc una trobada molt important en el món de la Cançó d'autor, Joan Isaac i Eugenio Finardi coincidien per primer cop a dalt d'un escenari. Va ser dins del Festival Cose di Amilcare que pretén estrènyer llaços entre cultures mediterrànies a través de la cançó d'autor. Aquest festival ret homenatge a Amilcare Rambaldi, el gran introductor de la cançó catalana a Itàlia en els anys 70.
El concert el va obrir Joan Isaac amb la cançó "Vindràs" acompanyat a la guitarra per Josep Traver.


A continuació Joan Isaac va fer una preciosa adaptació al català de la cançó "Favola" d'Eugenio Finardi.


I seguidament va convidar a Eugenio Finardi a l'escenari i el va acompanyar en una cançó. Després va continuar el concert Finardi, excel·lent compositor i intèrpret que va derrotjar expressió i simpatia. Entre cançó i cançó ens va explicar moltes coses, jo crec que ens va explicar la seva biografia, de quasi bé 40 anys en el món de la música.

Cap al final del concert van arribar uns dels moments més emotius que ens van donar els dos junts. Isaac i Finardi van interpretar "Il momento per lei" de Sergio Secondiano Sacchi i música de Joan Isaac.




Si al començament va ser Joan Isaac qui va adaptar una cançó de Finardi, en aquest moment del concert li va tocar el temps "A Margarida", adaptada a l'italià per Sergio Secondiano Sacchi i que Finardi va voler que la primera estrofa la cantés Joan Isaac en català. Sentir aquesta cançó en italià i en la veu de Finardi va ser un moment molt emocionant per tots el que hi erem a l'Auditori Barradas, però principalment per a en Joan Isaac.
 


Després Eugenio Finardi ens va regalar uns quants bisos i fins i tot alguna adaptació.

Com a resum podem dir que va ser un gran concert, amb moments molt emotius i amb una oportunitat única de veure a aquests dos grans de la cançó d'autor.

GRAZIE MILLE PER AQUESTA SERA!!!!



"Verrai", adaptació a l'italià de "Vindràs", que podem trobar en el disc Le Cose di Amilcare.



Us espero a tots "Joan Isaac"

US ESPERO A TOTS

El proper 16 de març al teatre Joventut de L’Hospitalet, faré el concert de presentació del meu darrer disc “Piano, piano....”. Aquest serà un concert molt especial per diverses raons . Piano, piano... és un disc especial que vol retre homenatge a tots els músics que m’han ajudat al llarg de quaranta anys de professió, personificats en deu extraordinaris pianistes que han treballat amb mi tots aquests anys.

Serà un concert insòlit amb la presència de nou d’ells , i amb dos pianos a l’escenari que faran que la música no s’aturi mai des del començament fins al final del concert. És un concert molt il·lusionant per la singularitat del mateix, no és fàcil reunir en un mateix dia tants bons músics i amics. Us demano que compartiu aquest event amb la major part de gent possible , us asseguro que valdrà la pena.

Gràcies a tots.

Joan Isaac






http://www.facebook.com/events/521395171234719/


JOAN ISAAC CANTA AMB NOU PIANISTES - Diari ARA (16/03/13)

 amb mi en aquests quaranta anys de trajectòria i de fer una mena de tràveling cap enrere de la meva vida", explica Joan Isaac (Esplugues de Llobregat, 1953) sobre la gènesi del CD doble Piano, piano... (Discmedi, 2012). I com que li venia molt de gust fer un disc de veu i piano, va obrir l'agenda i va trucar fins a deu pianistes: Francesc Burrull, Jordi Vilaprinyó, Jordi Badia, Manel Camp, Enric Colomer, Conrad Setó, Eros Cristiani, Lluís Vidal, Xavier Ibáñez i Antoni-Olaf Sabater. Tots ells, tret de Lluís Vidal, acompanyaran Isaac al Teatre Joventut, avui a partir de les 20 h, i sempre amb dos pianos a l'escenari.

"Vam fer una preestrena al Vendrell, perquè vam gravar el disc a l'Auditori Pau Casals, però allà només hi havia un piano", recorda Isaac. La dinàmica del concert al Teatre Joventut serà "un non-stop ". "Primer sortirà un pianista, que tocarà dos temes, i quan encara estigui tocant el segon, s'hi afegirà un altre pianista, que enllaçarà la cançó següent, i així tots", explica Isaac.

UN HOMENATGE ALS MÚSICS

Pel que fa al contingut del disc, Isaac va voler triar les vint cançons del seu repertori que més li agraden, però no necessàriament les més conegudes, sinó una "mena de cares B per reconstruir-les amb piano". Hi ha peces com Amor petit , On és la gent -"Una cançó absolutament vigent", diu- i A l'Estació de França , però no hi és A Margalida . De tota manera, aquest himne contra la pena de mort inspirat en l'execució de Salvador Puig Antich és l'exemple que Isaac fa servir per il•lustrar la seva admiració pels músics. "Hi ha cançons que reconeixes per una frase musical, i no pel que ve després. Per exemple, a A Margalida , la frase musical que hi ha al començament és del Jordi Vilaprinyó. Només escoltant aquest inici ja identifiques la cançó. I això no ho fa el cantant o el paio que escriu la cançó, sinó els músics", diu.

Piano, piano... permet seguir l'evolució d'un cantautor que es va començar a enlluernar per la cançó francesa, però que després va trobar més complicitats en la italiana. "A principis dels anys 70, els referents eren els francesos. França era la melancolia, la boira, la tristesa, la poesia, la profunditat. Quan vaig escoltar els cantautors italians, vaig descobrir la llum, la claror, el menfotisme, menys palles mentals. Gent com Paolo Conte, Francesco de Gregori i Fabrizio de André es van convertir en referents", recorda.

MISHIMA, ROGER MAS I MANEL

Amb els italians comparteix una manera de fer cançó política que no ho sembla. "Les cançons massa explícites políticament no m'entusiasmen", diu Isaac, que assegura que fa cançons per evitar-se "la factura del psicoanalista". El que sí que l'interessa és el "component emocional" i expressar-lo d'una manera "poètica". "M'agraden molt Mishima, Roger Mas i Manel, perquè fan uns textos molt ben parits que diuen coses -afirma-. Ara hi ha gent jove que té un profund respecte per la gent que va començar a fer cançó en aquest país". Isaac ho diu amb satisfacció, perquè això trenca amb aquella atàvica "necessitat del foc de Sant Joan, de cremar els mobles vells en comptes de conservar-los".



Joan Isaac: Aprendizaje de vida hecho canción

18 Festival Barnasants 2013

Joan Isaac: Aprendizaje de vida hecho canción

por Carles Gracia Escarp el 17/03/2013 

En esta nueva edición del Festival BarnaSants 2013 nos encontramos nuevamente con la presencia en su programación de Joan Isaac presentando a lo grande y en concierto irrepetible su muy estimable y conmemorativo Piano, piano..., un personal y profundo aprendizaje de vida hecho canción.

Francesc Burrull acompaña al piano a Joan Isaac. © Xavier Pintanel
Francesc Burrull acompaña al piano a Joan Isaac.
© Xavier Pintanel

De fondo se escucha un rumor de olas, hay un paisaje de tiempo pausado en el movimiento incesante de la vida que pasa y una callada mirada que lleva a la intimidad, un afecto expresado y quieto en el tiempo como retrato de sentimientos comunes en cada historia cantada, de fondo asoman los días esperanzados previos a un nuevo verano que vendrá, doloroso y caliente y la esencia de unas melodías que permanecían en el aire; ahora vuelven a la vida revolviendo el aire a puro piano entre los dedos y la voz en calma: el reposado reflejo de un canto casi desnudo, el de Joan Isaac y el de la huella imborrable de sus canciones sentidas, el fruto maduro de una obra que nos atrapa, que nos abraza así, sencillamente y Piano, piano...

Piano, piano... a dos pianos
piano, piano: dos pianos en escena al tiempo reclamando su protagonismo y  Joan Isaac llegando anoche más tranquilo que nunca al escenario de ese espacio ideal para disfrutar de la canción de autor que es el Teatro Joventut de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona). Compartió el cantautor su legado musical compuesto por un puñado de sus canciones imprescindibles que se han ido sumando a su discografía en cuarenta años de trayectoria, así nos la recordaba disco a disco hace unos días Mª Gracia Correa en un artículo panorámico sobre su obra para Cancioneros: Joan Isaac. Cuarenta años dedicados a la cançó.
El espectáculo se presentó en 2012 en primicia en el Auditori Pau Casals de Sant Salvador en El Vendrell (Tarragona), en el mismo escenario en el que anteriormente se había grabado el doble disco en directo en esa localidad tan vinculada personalmente al artista, ese primer concierto se desarrolló con un solo piano en escena. En esta segunda ocasión Piano, piano... se completó visual y sonoramente con dos pianos al tiempo en el escenario, llegaba en vivo a lo grande y definitivamente a la afición del área de Barcelona gracias al Festival BarnaSants. Entre el público asistente, Joan Isaac estuvo acompañado por compañeros de la canción que no quisieron perderse el evento y darle su apoyo amistoso, entre ellos pudimos ver a Maria del Mar Bonet, Gorka Knörr, Enric HernàezSergio Secondiano SacchiDani FlacoDaniel Sesé
En ambos conciertos cantó Joan Isaac en muy buena compañía instrumental, nueve maestros del piano alternándose y arropando la voz de Isaac en todo momento y no es fácil. En el Teatre Joventut los pianistas fueron encadenando sus apariciones y fusionando las notas finales e iniciales de los temas correspondientes, con algún duelo puntual completo como en el dúo Francesc Burrull-Manel Camp en la autobiográfica Confessió.

Francesc Burrull y Manel Camp acompañan a Joan Isaac en «Confessió» en uno de los momentos más mágicos de la noche. © Xavier Pintanel
Francesc Burrull y Manel Camp acompañan a Joan Isaac en «Confessió» en uno de los momentos más mágicos de la noche. © Xavier Pintanel
Músicos todos de reconocida y con larga experiencia en la cançó, en el jazz, en la clásica, en el pop, como solistas y acompañando también a un sinfín de grandes intérpretes; músicos que acompañaron a Joan Isaac anteriormente en la grabación del disco y con quienes ha compartido proyectos y música durante su carrera, colaborando ahora en una nueva visión de esas canciones a la altura del autor y de su obra, también resulta ser un merecido homenaje de Joan Isaac a sus pianistas haciéndoles coprotagonistas principales del espectáculo.
El músico ha querido compartir así sus canciones sin trampa ni cartón, canciones a voz y “dos pianos” al ritmo que marcan sus sensaciones en el directo interpretando esas composiciones  que forman ya parte del patrimonio indispensable de la canción de autor, que con el tiempo son un poco de todos los que las han disfrutado, temas que muestran su verdadera medida como autor intimista, el fruto sincero de su aprendizaje de vida hecho canción.
El título genérico de la obra: Piano, piano... hace un guiño a la querencia de Joan Isaac por Italia y por su música, de la que tan cerca se siente y donde tantos amigos tiene y así lo mostró en el tema que cerró la noche junto al pianista italiano Eros Cristiani, una adaptación en catalán inédita de la canción de Francesco De Gregori Guarda che non sono io, la cantó muy emocionado en catalán (Mira jo no sóc aquell) y también en su original en italiano.
La sencillez del acompañamiento a piano y la actualización de los arreglos al servicio de las canciones engrandecen esos viejos temas, en este trabajo funciona el más con menos. De la primera etapa en su trayectoria artística que fue de 1973 a 1984, Joan Isaac suma seis de los veinte que componen el disco doble. De su segunda etapa en la música tras su retorno en un ya lejano 1998 podemos escuchar catorce canciones que seducen nuevamente en el disco, sumando la inédita Madame Nicotina que había cantado en su anterior gira con Em declaro innocent, otro magnífico trabajo discográfico.
De los pianistas que participan en el disco estuvieron por orden de aparición: Jordi Badia, Antoni-Olaf Sabater, Enric Colomer, Eros Cristiani, Conrad Setó, Jordi Vilaprinyó, Manel Camp y Francesc Burrull. Faltaron al encuentro Lluís Vidal y Xavier Ibáñez y se sumaron Eros Cristiani y Maurici Villavecchia que no participó en el disco e interpretó los temas Cançó per a Isabel y No m'agrada. Sonaron todos los temas del doble trabajo a excepción de Hivern y Nits, a cambio Joan Isaac interpretó Després d'aquest cafè, así como su sincera Confessió, su inmortal A Margalida y la inédita italiana ya comentada, estas dos últimas piezas ya en los bises e interpretadas con gran emoción por la respuesta afectuosa del público expresada en sus intensos aplausos. Gran noche para Joan Isaac y para la cançó.

De izquierda a derecha: Jordi Badia, Enric Colomer, Jordi Vilaprinyó, Antoni-Olaf Sabater, Eros Cristiani, Joan Isaac, Francesc Burrull, Maurici Villavecchia, Conrad Setó y Manel Camp. © Xavier Pintanel
De izquierda a derecha: Jordi Badia, Enric Colomer, Jordi Vilaprinyó, Antoni-Olaf Sabater, Eros Cristiani, Joan Isaac, Francesc Burrull, Maurici Villavecchia, Conrad Setó y Manel Camp. © Xavier Pintanel
Como dato de interés y tras el concierto, el maestro Francesc Burrull (primer arreglista de Joan Isaac) nos contó que si tuviera que quedarse con tres discos de toda su trayectoria artística serían el dedicado al poeta Miguel Hernández de 1972 con Joan Manuel SerratDiálogos de 1975 con Joan Baptista Humet y el clásico Manuel de Falla avui de 1976, con Albert Moraleda al bajo, Miquel Àngel Lizandra a la batería y la colaboración especial de Leonora Milà al piano, este último disco fue retirado al poco tiempo de ponerse a la venta por problemas de derechos de autor con los herederos de Falla. (Francesc Burrull i Ill nació en Barcelona el 18 de octubre de 1934 y reside en la localidad de Vilanova i la Geltrú).  
Otra información de gran interés es la próxima edición del libro Joan Isaac. Bandera negra al cor (Joan Isaac. Bandera negra en el corazón, título que se extrae de un fragmento de su canción A Margalida) obra del escritor gaditano Luis García Gil, con prólogo de Joan Manuel Serrat y que cuenta además con otras colaboraciones, será el primer ensayo publicado sobre la trayectoria artística del cantautor catalán.

Canciones a la orilla
Y pasa, pasa el tiempo recuerda uno de los temas de Joan Isaac, y con nuestras vidas las experiencias han ido calando lentamente y en buena medida enriqueciendo todo bagaje personal con desigual fortuna. Y ese aprendizaje en el transcurso de los días vividos algunos afortunados han tenido el talento de saber transformarlo en arte y expresar y compartir musicalmente su propia mirada aportando nuevos y enriquecedores matices, aromas y belleza alrededor del compromiso con la sociedad y el oprimido, observando las causas que reclaman justicia o adentrándose especialmente en el territorio de las relaciones humanas y de los sentimientos.
Y en esas orillas han ido, van y vienen las canciones de Joan Isaac y posteriormente, ya sin el movimiento de la energía de las olas, reposan calmas en cualquier playa, en una ribera o en una acera. Y allí se nos cruzan en el camino o las encontramos caprichosamente y entendemos que nos sirven y nos llenan y las sentimos nuestras, y al escucharlas nos agradan y nos dan aliento y esperanza, y luego nos conmueven y nos hacen sentir algo más felices tras el paso de ciertas tormentas pasajeras, en ese preciso instante tal vez la vida nos sonríe sutilmente, la vida sigue pese a todo, en ese momento mágico encontramos las canciones a las orilla.    
La canción-orilla, término lisonjero pero sincero que comparto aquí y me atrae para definir certeramente y en conjunto las canciones de Joan Isaac, canciones confidentes tras la esquina de una callejuela o en el refugio de una alcoba, melodiosamente íntimas. Canciones al viento inspiradas y al encuentro de la orilla del mar, escritas desde el margen del camino o que iluminan la ribera sombría del curso alto de algún río, oscilando precisas en un estrecho confín que limita y culmina en el horizonte de la sensibilidad del compositor a la orilla al tiempo del sonido del piano y que finalmente son nuestras, de quien escucha con atención.
Canciones de tantas orillas y cantos serenos a la vida, al amor y a su adiós, a las pausadas sensaciones diarias y a esas pasiones que nos asaltan de vez en cuando. Canciones cantadas y vistas desde esa otra orilla solidaria en relación a los problemas cotidianos de la gente común, Joan Isaac se muestra en ellas reflejándose cómplice de quien quiera escucharle en su obra intimista. Por ello, gracias eternas al autor por sus canciones.
Joan Isaac presenta Piano, piano.... 18 Festival BarnaSants. Teatre Joventut de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona). 16 de marzo de 2013. Joan Isaac (voz).

Repertorio (Al piano en orden de aparición): Jordi Badia (1 - Amor petit, 2 - I res més), Antoni-Olaf Sabater (3 - Adéu-siau, Josep Maria, 4 - On és la gent?), Enric Colomer (5 - I passa, passa el temps, 6 - Per envellir demano poc), Eros Cristiani (7 - Tot és fràgil, 8 - Cala la nit a San Remo), Conrad Setó (9 - Samanà, 10 - Sara), Maurici Villavecchia (11 - Cançó per a Isabel, 12 - No m'agrada), Jordi Vilaprinyó (13 - Viure, 14 - Un dia partiré), Manel Camp (15 - Després d'aquest cafè, 16 - Barcelona, ciutat grisa, 17 - Cançó per Elena), Francesc Burrull (18 - A l'estació de França, 19 - Madame Nicotina), Francesc Burrull con Manel Camp (20 - Confessió). Bises: Jordi Vilaprinyó (21 - A Margalida), Eros Cristiani (22 - Guarda che non sono io de Francesco De Gregori, en su original italiano y adaptación en catalán como Mira jo no sóc aquell).

 http://www.cancioneros.com/co/4961/2/joan-isaac-aprendizaje-de-vida-hecho-cancion-por-carles-gracia-escarp





... i al PIANO, JOAN ISAAC

Joan Alcaraz | dimarts, 19 de març de 2013 | 18:24h


No, no se'ns ha tornat pianista de cop. No, però sí...

El cas és que el cantautor Joan Isaac ha aplegat, al doble CD Piano, piano..., 10 virtuosos d'aquest gran instrument -també el que a mi més m'agrada- que l'han acompanyat durant la seva valuosa trajectòria. Bona idea, gran disc. Dissabte passat el va presentar al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat en el marc del Barnasants 2013, i jo no podia faltar-hi.

En la imatge l'envolten 6 dels 10 mestres moderns que hi col·laboren en aquesta valuosa experiència, i en directe n'hi havia 9. Va ser un concert memorable, en el qual la personalitat d'un dels nostres millors autors i intèrprets i l'excel·lència del so pianístic van aconseguir, realment, un 11...

Piano, piano... va ser enregistrat entre el desembre del 2011 i el març del 2012 a un lloc tan idoni com  l'Auditori Pau Casals del Vendrell. Va sortir a la ratlla de l'estiu passat, i el col·lega JJ. Isern, a les seves vigoroses "Totxanes", va penjar-ne aviat un post ben oportú [http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/225397]. Expert musical -a més de literari- i reconegut isaccià, no seré jo qui li esmeni la plana...

El disc -aquí hi ha un clip de promoció [http://youtu.be/35WEwAYHoQI]- constitueix això que en diuen una delicatessen, inclosos el disseny i les il·lustracions de Sesé, creatiu també vinculat al grup Túrnez & Sesé des del punt de vista musical.

Tot plegat no us estranyi. I és que, si plaents són sempre els temes composats i interpretats per Joan Isaac, acompanyats al piano adquireixen una dimensió captivadora. De la mà de cançons que es despullen i, simultàniament, tornen a vestir-se amb una capa de vellut, de seda, de gasa, de lli... segons siguin l'acompanyant, la melodia, la lletra.

Al concert de dissabte, el Joan era molt ben complementat per Jordi Badia, Francesc Burrull, Manel Camp, Enric Colomer, Eros Cristiani, Maurici Villavecchia, Antoni Olaf-Sabater, Conrad Setó i Jordi Vilaprinyó. Uns artífexs de luxe. El seu concurs ens va permetre delectar-nos amb 18 temes -bisos a banda, entre els quals la mítica A Margalida- de la ja dilatada producció, en quatre dècades de trajectòria, del d'Esplugues de Llobregat.

Abans que un pianista abandonés l'escenari ja en sortia un altre, i això va donar a l'espectacle una dinàmica, un to i un clima singulars. I ens va permetre cap al final, per exemple, sentir tocar el piano a quatre mans per dos dels referents generacionals d'aquest magne instrument al nostre país: el jove veterà Francesc Burrull i un altre nom consagrat, Manel Camp.

Lluís Vidal no va poder participar a l'encontre, la qual cosa, malauradament, ens va privar de sentir en directe dues cançons molt suggestives: Hivern -sobre  la crisi de l'amor- i Nits -o la màgia d'aquestes hores. En el segon cas, l'elegància pianística no supera, al meu entendre, la intensitat -amb el clímax que creen les cordes- de l'arranjament de la primera versió del tema, inclosa al disc De vacances (2000). Pel que fa a Maurici Villavecchia, va intervenir en comptes d'un dels acompanyants que és present al disc, Xavier Ibáñez.
He parlat més d'un cop al bloc de la trajectòria de Joan Isaac, singuralment a [http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/78539]. Qui no conegui prou la seva obra, ara, amb Piano, piano..., té una molt bona ocasió per a introduir-s'hi o aprofundir-hi. I si, com jo, teniu la sort de conèixer-la prou, aquesta nova dimensió pianística és un luxe a l'abast. Molt plaent i agradable, i particularment bell, ja ho dic.

La bellesa remet a una de les grans cançons de Luis Eduardo Aute -un dels nombrosos admirats comuns que tenim el Joan i jo:  La belleza, que Isaac ha sabut incorporar amb talent a la nostra llengua. I és un dels aspectes de la vida que més ens conviden a creure que haver-nos dut a aquest món sense el nostre permís haurà valgut, finalment, la pena... 





JOAN ISAAC presenta "Piano, piano..." a Petra (Mallorca)

 

 

Teatre de Petra

Carrer Sol, 5 07520

13 d'abril de 2013

Horari: 21.00

Preu: 10€


http://ocio.diariodemallorca.es/agenda/illes-balears-mallorca/conciertos/petra/eve-769196-piano-piano-va-lontano-concert-joan-isaac.html



CONCERT DE JOAN ISAAC AL TEATRE DE PETRA

Crònica del concert de Joan Isaac al teatre de Petra (Mallorca)

Pep Siset. 14 d'abril de 2013


Gran concert de JOAN ISAAC ahir, dissabte vespre, a Petra. Íntim, serè, ferm, vital, de molta qualitat, i emotiu, molt emotiu. Un repàs als seus quaranta anys d’ofici, amb el fil conductor del seu darrer i excel•lent treball discogràfic “Piano, piano”. I com és natural, amb el sol acompanyament d’un piano, però amb els dits prodigiosos i el talent d’un pianista, n’Enric Colomer, incommensurable, donant el toc precís, elegant i magistral a cada nota de les cançons d’en Joan. Va començar amb “Gràcies, vida, gràcies”, i això ja feia intuir el ventall de temes que es desplegarien sobre l’escenari, fent de la vida una companya fidel que abans de deixar-nos per sempre ens ofereix el tast de tants i tants colors i matisos d’una geografia humana i a voltes deshumanitzant, com en el cas de la cançó “Manfred”. Un del moments més emotius, per a mi, es centraren en les cançons “A l’estació de França” i “Barcelona, ciutat, grisa”, antics records d’un temes que es mantenen intactes en la qualitat i la interpretació de l’autor. Enric Colomer seguia i resseguia les tecles del piano, en un diàleg d’harmonies que alçaven al cantant en l’accent precís, i el deixaven asserenar-se just en la cadència volguda. “Si a l’altre món” o “Per envellir demano poc”, declaraven el punt àlgid d’emotivitat del concert, i alhora el grau de serenor de l’autor, sabedor de la riquesa del viure i alhora dels seus límits i de la seva fugacitat, i expressant-lo en aquests dos temes amb un mestratge poètic admirable, tot i que ell em confessà, després del concert, que no feia poesia, sinó sols cançons, amb la qual cosa no hi estic d’acord, naturalment. Perquè la cançó “Quatre llunes”, que a més interpretà genialment, és pura poesia, tan si vol com si no vol l’autor. Una hora i mitja de concert, inoblidable. Hi hagué dos bisos. El primer, com no pogué ser d’altra manera, fou amb la cançó “A Margalida”, i amb ella present a la sala; aquí reconec que els trenta i pico d’anys que ja fa que vaig sentir per primera vegada aquesta cançó, i la quantitat llarguíssima de vegades que l’he escoltada tengueren el seu pes emotiu i íntim per a mi; i no sols per això, sinó també per la generositat i cordialitat que sé de l’un i de l’altra envers mi. El públic respongué en tot moment, i reconegué la vàlua de dos artistes que dalt l’escenari ens oferiren un gran concert. Per cert, JOAN ISAAC tornarà a Mallorca el dia 8 de juny, ara no sé si a Capdera o Cala Rajada, ja ho concretaré, a presentar un llibre que ha escrit sobre la seva biografia Luís García Gil, i a més ens tornarà a oferir un renovat concert. De tant en tant trobam un oasi en el desert. No hi podem faltar.
Pep Siset 14/04/2013





Concert per la llibertat

El proper 29 de juny Joan Isaac participarà en el Concert per a la llibertat.



El Concert per la Llibertat serà un gran esdeveniment de país, un clam de la societat civil per reclamar, a través del llenguatge universal de la música, el dret del poble català i de tots els pobles del món a poder decidir lliurement i democràtica el propi futur.

Contingut artístic

El Concert per la Llibertat és un espectacle inèdit que farà un recorregut per diverses cançons que formen part de l’imaginari col•lectiu del país i d’arreu del món que han servit per reclamar la llibertat de les persones i dels pobles. Entre aquestes cançons n’hi ha algunes de les més emblemàtiques de Lluís Llach, interpretades pel propi autor i per artistes de diversos països i diverses generacions.
La direcció artística i escenogràfica del Concert per la Llibertat és a càrrec de Lluís Danés i Gerard Quintana.
La direcció musical anirà a càrrec de Carles CasesDani Espasa i Xavi Lloses.
ARTISTES QUE HI PARTICIPARAN:
Alessio Lega, Andreu Rifé, Amadeu Casas, Beth, Bikimel, Brams, Carles Santos, Castellers de Vilafranca, Cesk Freixas, Companyia Elèctrica Dharma, Cobla de Cambra de Catalunya, Cobla per la Independència, Cor per la integració, Cris Juanico, David Alegret, Dyango, Eduard Costa, Ferran Piquer, Joan Enric Barceló (Els Amics de les Arts), Enric Casasses, Fermín Muguruza, Franca Masu, Gerard Quintana, Gorka Knörr, Gossos, Grup de Folk, Ismail, Ivette Nadal, Joan Amèric, Joan Dausà, Joan Isaac, Joan Pau Cumellas, Joana Serrat, Jofre Bardagí, Jordi Batiste, Lídia Pujol, Lluís Llach, Manel Camp, Maria del Mar Bonet, Marina Rossell, Massil, Mercedes Peón, Meritxell Gené, Miquel Gil, Nabil Mansour, Nena Venetsanou, Núria Feliu, Orfeó Català, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Paco Ibáñez, Pascal Comelade, Pastora, Pau Alabajos, Pedro Guerra, Pep Sala, Pere Jou (Quart Primera), Peret, Projecte Mut, Quico Pi de la Serra, Sabor de Gràcia, Sopa de Cabra, Theo, Xavier Baró, Yacine Belahcene, Yannis Papaiannou

http://www.concertperlallibertat.cat/





Joan Isaac al Concert per la Llibertat

El dissabte 29 de juny es va celebrar al Camp Nou el Concert per la Llibertat, un gran esdeveniment de país, un clam de la societat civil per reclamar, a través del llenguatge universal de la música, el dret del poble català i de tots els pobles del món a poder decidir lliurement i democràtica el propi futur.

 

A La 1ª part del concert Joan Isaac i Joan Amèric van interpretar“A Margalida”.

Un dels himnes de la Nova Cançó. Una cançó que Joan Isaac va fer inspirada en l'execució en 1974, a la presó Model de Barcelona, del jove anarquista català Salvador Puig Antich. Com a curiositat, la cançó tracta el tema personalitzant-lo no en el protagonista de la història, sinó en la seva companya sentimental.
El tema va ser escrit per l'artista amb el coneixement d'estar proper a la situació, a causa de la seva proximitat a la família durant l'època en què es va desenvolupar aquest succés.
La primera versió publicada s'inclou en l'LP Viure, amb la traducció del text realitzada per José Manuel Caballero Bonald.
Joan Isaac interpreta la cançó A Margalida en totes les seves actuacions, generalment precedida per una carta que Salvador Puig Antich va escriure a la seva estimada. Amb aquest gest simbòlic el cantautor rendeix un homenatge continuat a Salvador Puig Antich, contribuint així al manteniment de la memòria col·lectiva històrica.

  

“Un dels moments més emotius del concert”

 


A la segona part del concert Joan Isaac, Ferran Piqué, Joan Enric Barceló, Eduard Costa, Pere Jou, Andreu Rifé, Joan Dausà, Jofre Bardagí, Xavier Baró i l’Orfeó Català van interpretar “No és això companys, no és això”. Una interessant barreja d’estils i generacions; cançó, folk, pop de diverses generacions i rock .

  

 



 

Moments del final del concert. “Tossudament alçats”



La megafoto del Concert per la Llibertat amb Joan Isaac i Joan Amèric a l’escenari.

  http://www.elperiodico.cat/ca/oci-i-cultura/concert-llibertat.shtml#/nord/




Concert de Joan Isaac a Vilanova i la Geltrú el proper 6 de setembre

ATEVEU 2013 

Divendres 6 de setembre

Plaça de l'Assumpció, Vilanova i la Geltrú






TOT ÉS FRÀGIL (com el temps que s'amaga al miralls)


Dimarts, 17 de setembre de 2013, Joan Isaac va fer 60 anys. Quina millor manera de celebrar-ho que convidant als seus amics a la presentació d’un llibre, que recull les emocions de les seves cançons, segons la culta i delicada mirada d’un extraordinari poeta i escriptor gadità, Luis Garcia Gil. L’autor del llibre ens descobreix noves rutes, noves pauses, que destil•len les estimades cançons de l’amic Joan, a les que molts n’eren aliens. Tot un descobriment. Fa molts anys que conec al Joan Isaac cantautor. Encara recordo un dia proper al Nadal de 1977 quan en una de les meves habituals visites a Can Castelló, una petita botiga de discos que aleshores ocupava una porteria del carrer Tallers, remenant i remenant em vaig trobar a les mans un L.P. que em va cridar l’atenció. Destacant d’un fons verd un retrat d’un noi jove, amb una melena semblant a la que jo duia en aquells temps, difícils i inoblidables ; els ulls mig tancats i un mig somriure franc i inspirador de confiança. Amb lletres negres: “JOAN ISAAC” i, una mica més avall amb un groc esvaït el títol del disc: “VIURE”. Allà mateix vaig llegir breus fragments de les seves lletres, que van despertar el meu interès, i mentre ho feia, en Carles, amic i dependent de l’entranyable botiga, em va dir: “Te’l recomano, t’agradarà”. En Carles era una paio de confiança i malgrat que ja tenia la decisió presa, el seu consell va refermar la meva decisió. Una segons més tard, en Carles em deixà damunt del taulell un altre L.P. de Joan Isaac titulat “ÉS TARD”. “Aquest és el primer que ha tret”, em va dir... Me’ls vaig posar sota el braç i vaig marxar a casa amb un nou amic, que va omplir de càlida tendresa molts moments de buidor i de reflexió de la meva vida. Desprès “BARCELONA CIUTAT GRIS”, més tard “INESPERAT” ... I de sobte el silenci. Alguns(els politics) van pensar que els cantautors ja havien fet la seva funció, que la Nova Cançó i tot els que hi venien al darrera ja eren història. Havien denunciat tortures, opressions, agressions, manques de llibertat, assassinats... i reivindicat autonomia, llibertat, cultura i van posar la nostra llengua i els nostres poetes a l’aparador. Ells (els politics) anaven als seus concerts barrejats amb el poble, amb la ciutadania que sempre anava més endavant que ells, més o menys com ara. Ja era pur compromís. Ells, (els politics i els sindicats) van assolir els seus objectius de poder i van pensar que ara els cantautors i les seves cançons també els retratarien a ells. I van actuar... fora ajuts i que és busquin la vida. Aquest va ser l’agraïment dels que anhelaven el poder, emmascarats amb els crits de “llibertat, amnistia, i estatut d’autonomia”. Però la gent els seguíem escoltant i les cançons eren vives.., la memòria també. Sortosament l’any 1988 recupero a l’amic i a les seves cançons, que aviat ja eren meves. “PLANETA SILENCI” va obrir una nova i fructífera etapa d’immensa creativitat de Joan Isaac. 
 
Passa sovint que als cantautors se’ls recorda molt especialment per les seves primeres cançons, com si les que fan ara estiguessin fora de context. Els cantautors, en general, no fan cançons de consum immediat, fan cançons per escoltar-les en la intimitat, per llegir-les, per cantar-les, perquè ens acompanyin tota la vida i segurament en les vides de gent que els escoltarà després. Són cançons de llarg recorregut, sortosament. Quantes cançons de 20, 30, 40 anys enrere estan avui plenes de vitalitat i actualitat? Però és de justícia ressaltar que les “noves” cançons de Joan Isaac, desprès del seu temporal silenci, tenen uns components emocionals en les lletres difícilment superables i un rigorós lirisme musical que les embolcalla i abriga, perquè sempre s’escoltin amb la temperatura adequada... Uns arranjaments sublims i acompanyat sempre d’uns músics extraordinaris fan la resta. Tampoc em puc estar de dir que he tingut la fortuna de poder assistir a la majoria dels seus concerts i ,ho dic sense cap demèrit, els seus directes superen a les gravacions. El contacte, la presència humana, és fonamental. L’any 2003 vaig tenir l’immensa fortuna de veure’m personalment amb en Joan. Res del que havia imaginat d’ell em va decebre. Era la persona amable, sensible, cordial i culta que havia dibuixat en el meu interior. A més a més el Barça, Catalunya, Serrat, Llach, Aute i molts altres aspectes de la vida ens unien . Vaig aprendre molt i aprenc molt de la senzilla saviesa que l’envolta. En aquells anys jo era vicepresident de la Festa Major de Gràcia i feia un any que era responsable d’un nou espai de Festa Major: “Les Nits del Claustre”, un lloc que volia que fos reservat a homenatjar als cantautors i cantautores que ens havien ajudat i ajuden a construir un país millor. Amb molta vergonya, li vaig proposar a en Joan si li agradaria participar en aquest projecte i li vaig confessar que de diners n’hi haurien pocs. Només puc dir que fins l’any 2011 que, per qüestions econòmiques i retallades, és van eliminar “Les Nits del Claustre” de la programació de Festa Major, en Joan Isaac va actuar cada any, estrenant noves cançons i amb el seu fidel i meravellós conjunt de musics. Ell va ser una part importantíssima de l’èxit d’aquell projecte. Els mateixos de sempre (els politics) el van deixar morir. Però aquesta ja és una història repetida. 

 

L’acte de la presentació del llibre de Luis Garcia Gil, dedicat a les cançons i a la trajectòria de Joan Isaac, és va convertir en un reguitzell d’emocions, cançons, paraules i llibres, o sigui de cultura. Que més podíem demanar? I entre parèntesi, tota la meva vida li agrairé a l’amic Joan les paraules i els instants que em va dedicar. No tinc paraules... L’altre sorpresa meravellosa va ser que hem vaig veure envoltat de cantautors i cantautores que eren protagonistes habituals de “Les Nits del Claustre”. Al marge del mateix Joan, eren presents Miquel Pujadó, Maria del Mar Bonet, Enric Hernaez, Roger Mas, Fermí Puig... emotiu i emocionant el retrobament. Per tot això i com diu una de les seves cançons “GRÀCIES; VIDA; GRÀCIES” , “GRÀCIES; JOAN; GRÀCIES” I ara ha llegir amb deteniment i goig el llibre. El pròleg és de Joan Manuel Serrat. Comença bé la cosa. Sempre recordaré els seixanta anys de JOAN ISAAC. Salut i per molts més.


Ricard Estruch Payà





Festival poètic i musical per l’Ester Quintana

Joan Isaac participarà aquesta nit en el Festival poètic musical per l'Ester Quintana



http://www.infoconcerts.cat/es/concierto/24410/festival_poetic_i_musical_per_lester_quintana

http://www.elperiodico.com/es/noticias/hospitalet/concierto-benefico-favor-ester-quintana-lhospitalet-2781629

Joan Isaac participa al Concert benèfic en favor d'Ester Quintana a l'Hospitalet

El 25 d'octubre va tenir lloc un Festival Poètic i Musical per l'Ester Quintana a la sala Salamandra de l'Hospitalet. L'objectiu del festival va ser recollir fons per l'Ester Quintana que va perdre un ull el 14 de novembre de l'any passat en una manifestació el dia de la vaga general a Barcelona.

El cartell, amb el títol 'Dóna la cara per l'Ester' Estava format per Gerard Quintana, Natxo Tarrés & The Wireless, la Kinky Beat, Muyayo Rif, Antonio el Remendao, Joan Isaac, David Caño, David Castillo, Enric Casasses, Curtis i Krònia i Quim Moya.








“Auteclàssic” (2009). Doce pétalos de Luis Eduardo Aute, deshojados por Joan Isaac

por Joan Navas
Domingo, 27 de Octubre de 2013 09:39 

De alguna manera el resultado de una idolatría sincera, respetuosa y honrada, es este álbum, enredada de una belleza primorosa. Un espléndido Joan Isaac, que adapta y canta doce de las más emocionales canciones de Aute, en lengua catalana. Al final, una afectuosa entrevista a Joan Isaac. 


Uno de los cantautores catalanes que transmite más emoción en las composiciones, que se inclina a los paradigmas del corazón, replanteando nuevas reflexiones, contagiando por su voz una sensibilidad especial, ése, sin duda es Joan Isaac. Haberle entrevistado ha sido una de las mejores oportunidades que me ha brindado la vida, y conversé sobre un valiosísimo álbum en la cultura musical, que pese al –desgraciadamente- distanciamiento de la música en los casi catorce años, -que se dicen rápido- es de un significado y una magnitud imperiosa, porque nos hemos perdido la voz de este gran cantautor, de una envergadura tan considerada, que tan sólo escuchando este trabajo discográfico, nos arrepentimos de su larguísimo silencio. El haber coqueteado cantando composiciones de otros artistas y sobretodo editar el espléndido “Joies Robades” en 2002 (un recorrido a los cantautores imprescindibles de la historia, como: Pablo Milanés, Roberto Vecchioni, Jacques Brel, Alejandro Filio, Joaquín Sabina, Paolo Conte, Joan Manuel Serrat o el propio Aute), fue esencial y piedra filosofal para el álbum que hoy voy a tratar: “Auteclàssic” (2009).

En estos tiempos de poca poesía y escasa música con trasfondo reflexivo, me apetece recuperar un álbum de hace algún tiempo, catalogado ya como obra maestra y conectando con un maestro como es Joan Isaac, uno de los más alabados cantautores, músicos y poetas del panorama catalán, aprovechar para hablar nuevamente de mi admirado y querido Luis Eduardo Aute, sirva este escrito de reconocimiento y admiración a los pilares imprescindibles de la historia musical y desenterrar de la memoria colectiva -a veces descuidada- uno de los álbumes más bellos y emotivos: “Auteclàssic” (2009).

Luis Eduardo Aute, -artista polifacético y figura fundamental en la historia- marcó la pauta de la reflexión a toda su trayectoria gracias a “Auterretratos, Vol. 1” (2003); “Auterretratos, Vol. 2” (2005) y cerrando la trilogía en 2009 con “Auterretratos, Volúmen 3”. Aquél último doble álbum, fue nuevamente producido y arreglado por el fantástico Tony Carmona. El propio Luis Eduardo, puso en comunión dos puntos abiertos: el re-visitar las canciones más memorables de su dilatada trayectoria con espacio -necesario- y a la reflexión de lo que ha acontecido su extraordinaria discografía; la autocrítica de Luis Eduardo -grabar las canciones en sus “Auterretratos” desde otro prisma- asentó sus bases, ya lo creo.

La historia musical ha sido consciente de la virtud de cantar composiciones de otros artistas, es provechoso que un artista se ponga en la piel de la obra artística de otro músico, creando álbumes notables, como por ejemplo “…Entre todas las mujeres” (2003), un álbum al que trece cantantes, todas ellas mujeres, interpretan canciones homenajeando a Joaquín Sabina, o el -desgraciadamente poco recordado y poco evocado- “¡Mira que eres canalla, Aute!” (2000), artistas de los más populares y prestigiosos, de dispares estilos musicales como Pedro Guerra, José Mercé, Joan Manuel Serrat, Ella Baila Sola, Jorge Drexler, Pablo Milanés, Joaquín Sabina, Silvio Rodríguez, Tam Tam Go!, Rosendo, Ismael Serrano, Mónica Molina, Fito Páez o Duncan Dhu, rinden tributo a Luis Eduardo Aute. Por cierto, dicho sea de paso, ¡no estaría mal una segunda entrega!

En esta ocasión, Joan Isaac tenía un proyecto entre manos, después del buen sabor de boca de su “Joies Robades” -2002- (“lleva la canción extranjera a su tierra, interpretándola en su lengua ... invitando a cantar en catalán a algunos compañeros de viaje” como bien cita el texto preliminar de Sergio Secondiano Sacchi), esta vez quería rendir un homenaje con total y absoluto respeto a Luis Eduardo Aute, en un álbum completo, un reto nada desdeñable.
Tuve el honor de entrevistar a Luis Eduardo Aute para conversar de su recién y último trabajo “El niño que miraba el mar” (2012), y la semilla del “Auteclàssic” -2009- de Joan Isaac, lo recordaba de la siguiente manera:

Pregunta: Sus canciones son y han sido preciosas y bellas, pero las doce composiciones traducidas al catalán y cantadas conjuntamente con Joan Isaac en el álbum “Auteclàssic” editado en 2009, ofrece una sensibilidad y profundidad enternecedora. ¿Cómo vio y vivió las canciones? ¿Le emocionó escucharlas adaptadas al catalán?

Luis Eduardo Aute: -Pues evidentemente sí. Eso fue Joan y Miquel Pujadó a su manera empezaron a enviarme algunas canciones mías traducidas al catalán. Ahí estaban, no tenían ningún otro objetivo hasta que me encontré en el barrio de Gracia, en las fiestas de Gracia en la Plaza Rovira donde nació mi padre y donde tenía familia de mi padre (y yo también pasé algún tiempo allí cuando era niño), y en ese encuentro con la gente del barrio, me encontré con la gente que conocí, sobretodo la gente de la plaza, el dueño del bar, el del quiosco, el farmacéutico… y me invitaron a hacer unos poemas, y fue tan emotivo el encuentro con la gente de allí que les prometí escribir una canción de la Plaza Rovira en catalán y nada, arranqué la canción, pasó un tiempo y no salía, y otra vez que fui a las fiestas de Gracia allí ya empezó a tomar forma y ya junto a las canciones que me enviaban Joan y Miquel dije bueno, pues no estaría mal hacer un disco en catalán con una canción original escrita en catalán y con otras canciones escritas en castellano pero adaptadas al catalán. Pero bueno eso también lo tenía como proyecto, y ya Joan empezó con la idea de grabarlas con cuarteto de cuerda, me envió unas grabaciones y me pareció que era una idea bellísima experiencia y le dije: “Bueno, hazlo tú, grábalo tú y yo te hago coros” y así salió.

Pregunta: Que luego la canción “Somnis de la Plaça Rovira” se encuentra en el álbum “Intemperie” (2010).

Luis Eduardo Aute: -Sí, está en “Intemperie” porque todavía no la había terminado cuando grabó Joan Isaac el disco con las canciones traducidas (“Auteclàssic” -2009-).

De una manera muy laboriosa y artesanal, se iba gestando lo que sería el próximo álbum de Joan Isaac, -una de las mejores voces del panorama catalán-, rescatando doce de las composiciones célebres de Luis Eduardo Aute, traducidas y adaptadas en lengua catalana. Cabe destacar que no ha sido una mera ejecución: coger la canción del “baúl” e interpretarlas. No. La vuelta de tuerca está en transformar ésas canciones en una composición nativa de Joan Isaac (con el compromiso del respeto y el cariño) y transfigurarlas a cuarteto de cuerda, cuyos músicos fueron los siguientes:

Enric Colomer (piano); Pere Bardagí (violín primero); Jordi Coll (violín segundo); Miquel Córdoba (viola); Manuel Martínez del Fresno (Violonchelo) y Olga Serra (voz soprano).

Bajo la producción musical y arreglos de Enric Colomer y Pere Bardagí, se grabó entre los meses de marzo y abril de 2009 en los estudios: “Estudis 44.1” de Aiguaviva (Girona) y “Espai Sonor Montoliu” de Montoliu de Segarra, por David Casamitjana (también fue el encargado de mezclar y masterizar), tejían doce hermosas canciones (compuestas por Luis Eduardo Aute), y adaptadas a cargo de Joan Isaac y Miquel Pujadó, seis de ellas, colaboraba a las voces Luis Eduardo Aute (voces grabadas en “Estudio7” de Madrid, por Javier Monforte, habitual colaborador de Aute).

De esta manera, en 2009 se edita “Auteclàssic” (Sony Music), con una fotografía retratando a los dos protagonistas: Joan Isaac y Luis Eduardo Aute, dibujados en negro (cuya representación sería el silencio, la elegancia, el poder y la paz) con un trasfondo de color amarillo puro y brillante (cuya representación es la alegría, la felicidad, la originalidad, la inteligencia y la energía). El diseño del álbum verdaderamente es exquisito (diseño gráfico a cargo de Carles Llull Verd), y el contenido del libreto es fascinante: fotografías de Joan y Luis Eduardo (a cargo de Juan Miguel Morales), fantásticas pinturas y dibujos (de Luis Eduardo Aute), sin obviar el prólogo de Luis García Gil (firmado en abril de 2009), y un cuidado preámbulo de Pere Pons hacia, digamos, el proceso del “amiguismo vampírico” como describe Pere, con mucho cariño.

Es un álbum que entra en comunión de dos lenguas, de culturas, ensalzando a artistas y es un cometido que muy pocos álbumes pueden alardear. Es de una riqueza emocional inigualable, de un gesto musical carismático, e invitaría a muchos artistas a poner en práctica esa conexión de manera tan natural, pero sólida, sin ningún tipo de exigencia ni mandatos por parte de terceros, sólo la pretensión de la afectividad y admiración. El capricho musical de Joan Isaac va más allá de un punto y seguido en la discografía de Joan; desde que se publicó en 2009 yo lo siento como un álbum de culto; gracias a Luis Eduardo Aute hemos aprendido a comprender y a poner en el punto de mira muchos paradigmas existenciales de la reflexión del ser humano, además de otros temas que imperan para que sea una figura erudita. Sí, “Auteclàssic” (2009) se expresa en la armonía de un gesto generoso.

Con una profundidad emocional, el álbum se abre con D´ALGUNA MANERA (versión de “De alguna manera”), Joan Isaac impregna un abandono tremendamente desconsolador cuando dice aquello de: “d´alguna manera hauré d´oblidarte”, que enlaza fabulosamente cuando Luis Eduardo Aute canta en catalán; un estremecimiento me recorre todo el cuerpo, conmocionándome el alma. Le precede LES QUATRE I DEU (versión de “Las cuatro y diez”), otra de las canciones míticas de Aute, también a dúo. Hay que dar énfasis a esta canción porque merece la pena. El piano entona un coqueteo de elegancia y la simpatía con PASSAVA PER AQUÍ (versión de “Pasava por aquí”). Me impresiona LA BELLESA (versión de “La Belleza”), cuya versión de Joan Isaac ha respetado el protagonismo del piano, imperando sobretodo el texto, que pese a que los años pasen, el significado prevalecerá en todas las épocas: “i, ara que el gran mur s´enfonsa, la igualtat no és la mateixa. Quan més véns, més et respecten. Visca la Revolució!” o “i ara que no hi ha trinxeres, el combat és l´estratègia d´enfilar-se més que els altres sense escrúpols, sense marges, i, si cal, donar l´esquena a la bellesa...”. La distinción musical sigue con DOS O TRES SEGONS DE TENDRESA (versión de “Dos o tres segundos de ternura”), composición de 1984, recuperada para cantarla esta vez por Joan Isaac y el propio Luis Eduardo Aute, cuyos sentimientos han aflorado. La magia de la música ha conseguido que nosotros mismos sintamos ésos dos o tres segundos de ternura... Tras un gesto de humildad, la autocrítica al cantautor llega con AUTOTANGO DEL CANTAUTOR (versión de “Autotango del cantautor”), breve pero encantadora. TORNAR-TE A VEURE (versión de “Volver a verte”) es de una profundidad oceánica apabullante, (gracias también a la colaboración de Olga Serra como voz soprano), el desconsuelo se hace mayor cuando Joan Isaac canta: “eres tu, només tu... I sé que no podré tornar-te a veure mai més...” Otra de mis preferidas es GIRALLUNA, (canción que se incluyó en uno de los álbumes más formidables de Aute: “Alas y balas” -2003-), esta versión gesticula de una sensibilidad innata, en el que Joan Isaac y -colaborando- Luis Eduardo Aute, hacen brillar y sacar los coloretes a la luna en medio de una noche terriblemente oscura. El piano vuelve a flirtear con el encuentro emocional de tres personas, es UNA DE DUES, que acecha los problemas morales y éticos del amor; esta vez le toca desvelar los entresijos y embrollos a Joan Isaac, pero no está solo en dicha labor, con un “cable” de Aute desnudarán “Una de dos”. SENTO QUE TE´N VAS I ET PERDO (versión de “Siento que te estoy perdiendo”) es espléndida, lúcida de expresar emociones, -me parece otro de los grandes descubrimientos de este álbum-, Luis Eduardo Aute también canta a dúo en esta canción, con un resultado de majestuosidad musical. Con CINE, CINE, CINE se explaya más en una alegre musicalidad. Si Luis Eduardo tiene una canción mítica y siempre recordada es con “Al Alba”; y no es para menos que Joan termine ese recorrido a la belleza y a la poesía con A L´ALBA, cantada en la oscuridad más sombría, porque esta composición es de un fulgor de luminosidad en sentimientos, y de esta manera, finaliza más que un espléndido trabajo discográfico.

En definitiva, un álbum bellísimo; permítanme que lo catalogue como destacado en la historia de la música en catalán y en castellano, -por partida doble-, es un disco que hay que escuchar más de una vez para percatarse de los sentimientos maravillosos que envuelven el alma y para descubrir las canciones más simbólicas con otra tonalidad, otro matiz, otro brillo… dándoles un relieve nuevo y una importancia aún mayor. Es Joan Isaac redescubierto, dando lo mejor de sí, sin perder un ápice de calidad compositiva y ofreciendo un inagotable contenido tanto en lo musical como sentimental. Les invito a re-descubrir el Universo Aute, bajo el cosmos de Joan Isaac, no les decepcionará en absoluto.

Ahora sí, para kaosenlared, tengo el honor de entrevistar a uno de los cantautores más emblemáticos de la escena musical y figura clave en la Nova Cançó: Joan Isaac. Sus inconfundibles letras llenas de lirismo y poética, con trasfondo reflexivo, hacen que este artista universal, sea considerado como uno de los músicos más importantes de la historia. Conversamos recordando su álbum “Auteclàssic” (2009), así como sus vivencias y recuerdos de su dilatada trayectoria artística.

Joan Isaac, muchísimas gracias por la cortesía de aceptar y concederme esta entrevista telefónica.
-No hay de qué, es un placer para mí.

01.Antes de profundizar en “Auteclàssic” (2009), dígame, ¿cómo y de qué manera descubrió y conoció a Luis Eduardo Aute?
-A Luis Eduardo lo conozco más de cuarenta años, cuando yo empecé a cantar, Eduardo ya hacía tiempo que estaba cantando, entonces al interesarme por la canción de autor y por los cantautores, lo primero que uno descubre son los grandes maestros que en esos momentos estaban en un momento importantísimo. Hablando pues de Serrat, de Llach, de Paco Ibáñez, de Silvio Rodríguez, de Pablo Milanés y también cómo no, de Luis Eduardo Aute que siempre me ha entusiasmado por muchas razones que ya hablaremos, pero ese es el primer contacto cuando yo escucho a “Al Alba” o los primeros discos de Luis Eduardo Aute.

02.¿Musicalmente qué le cautivó de Luis Eduardo Aute?
-No solamente musicalmente, a mi de Eduardo lo que me cautiva profundamente es él como artista, como persona. Pienso que hay poca gente que sea tan coherente, que su vida personal y su vida artística vayan siempre tan en paralelo, es decir, me parece profundamente honesto con lo que hace, profundamente radical en su camino, jamás ha hecho una confesión a nadie, siempre ha hecho lo que él creía que tenía que hacer, sin ningún tipo de presiones discográficas, ni la industria cuando ésta existía, y entonces me ha parecido que ese concepto de libertad creativa que siempre ha tenido Eduardo, para mí es una cosa fundamental; yo admiro mucho a la gente que escribe como es y que escribe como respira, entonces me parece aparte de esto, hay otro factor fundamental, que en toda la obra de Luis Eduardo hay un trasfondo humano impresionante, es decir, es un hombre que habla del hombre en el universo, en su entorno próximo y en el entorno, digamos, celeste de la palabra, por eso me parece un artista que ahonda muchísimo en los problemas, en las pasiones, en las contradicciones y sobre todo ahonda mucho en los grandes interrogantes del ser humano como son la muerte, el sexo, el amor, el desamor, la soledad… son pilares fundamentales de la filosofía y de las preguntas que siempre se ha hecho el hombre: que hacemos aquí y hacia dónde vamos, y por otra parte, me parece profundamente un artista completo, no solamente su obra musical, sino su obra poética, su obra pictórica, su obra cinematográfica… me parece que da el punto de ese Homo Universal del renacimiento, y esa es la gran cosa que me cautiva de Eduardo, aparte de eso, somos muy amigos y tenemos un feeling muy especial entre los dos porque los dos –creo- que hemos nadado bastante a contracorriente, entonces da una especie de compañerismo, o de sinergia y de simbiosis muy grande entre dos personas que nos dedicamos a hacer canciones.

03.¿Cómo y de qué manera nació el proyecto de “Auteclàssic” (2009)?
-A mí siempre me ha gustado muchísimo escuchar a mis maestros, fundamentalmente me gusta escuchar las canciones de este oficio, entonces siempre me ha cautivado mucho el hecho de que a veces escuchas canciones que piensas: “¿Y por qué esta canción no la he hecho yo, y la ha hecho Eduardo, la ha hecho Serrat o la ha hecho Silvio?”. Una de las maneras de -digamos- quitar esta “envidia sana”, de grandes canciones que han hecho otros compañeros, pues es haciendo versiones o redescubriéndolas en tu idioma. Desde mi inicio, siempre lo he hecho, lo hice al principio con algunos cantantes de canción francesa, y luego hice un disco fundamental para mí, como es el “Joies Robades” (2002), que es un proyecto ambicioso en cuanto a que yo versioné o hice mías canciones de grandes maestros como puede ser Paolo Conte, Luis Eduardo Aute, Silvio, Serrat, Pablo Milanés, Roberto Vecchioni, Chico Buarque… eso fue un inicio en el proyecto que se fraguó después. “Auteclàssic” (2009) nace por una necesidad mía imperiosa de versionar y hacer mías canciones de Luis Eduardo Aute que a mí siempre me habían conmovido muchísimo; es este culto a la belleza, como dice su canción, y a la hora de escoger las canciones, me moví fundamentalmente por la emoción de lo que me transmitían ciertas canciones de Eduardo, entonces todo nace en eso, hablo con Eduardo, y le digo: “Oye, tengo este proyecto, me gustaría hacerlo, ¿qué te parece?” y me dijo que bueno, que le parecía maravilloso y que era un honor para él que yo lo hiciera… entonces poco a poco fui traduciendo, además con la ayuda de gente como Miquel Pujadó, gente que sabe mucho de lengua, y poco a poco fuimos tejiendo un trabajo muy interesante, porque intentábamos que las canciones evidentemente no hubieran de la raíz original, es muy difícil versionar y hacer canciones, hacer canciones nuevas sobre canciones que están hechas pero sobre todo, respetando profundamente la métrica musical, la métrica poética y sobre todo la intencionalidad de la letra y el contexto de la canción.
El segundo paso fue como “vestir” este trabajo. Hacerlo a modo de arreglos convencionales me pareció como muy fácil, muy estereotipado, así que decidí hacerlo en un concepto de música de cámara e hicimos todo el disco con piano de cola y cuarteto de cuerda, y es lo que le da un carácter muy especial al disco, cuando Eduardo escuchó las canciones arregladas con cuarteto de cuerda y piano, le pareció un mundo absolutamente fantástico y redescubrió sus canciones y creo que ése es el gran secreto de este disco, el gran éxito de este disco fue precisamente vestirlas de una manera absolutamente original como canciones clásicas, como los bits que cantan los cantantes de ópera. Un bit no deja de ser una canción con una letra y una música y entonces en eso radica yo creo, la gran magia de este trabajo: vestirlas de un modo diferente.

04.Ha dicho alguna pincelada pero, ¿cuál ha sido el criterio de escoger las doce composiciones? ¿Y cómo transcurrió la adaptación de las mismas, realizadas por usted y Miquel Pujadó?
-Nace como te he dicho antes, de las canciones que a mí me producía más emoción, yo escuchaba canciones como “La Belleza”, “Dos o tres segundos de ternura”, “Al Alba”, “De alguna manera” o “Volverte a ver”, canciones que eran fundamentales en mi periplo vital. Escogí las canciones que a mí realmente me emocionaban más, sin criterios de musicalidad, ni comercialidad, simplemente por un acercamiento puramente emocional, las que más me ponían el bello de punta. Me ayudó mucho Miquel Pujadó porque no siempre tu capacidad literaria o de escritura puede llegar a ciertos niveles, entonces hechas mano de gente muy especialista en la lengua catalana y a partir de ahí, hacer un producto, de gran calidad poética, como fueron las versiones que me hizo Miquel y que hicimos juntos con Miquel, porque intercambiábamos ideas y hay canciones que las firmábamos los dos, o que las firmo yo o que las firma él. Creo que es un trabajo muy artesanal, muy de cocer las canciones poquito a poquito, buscando la palabra adecuada, dándole vueltas al sentido de las frases, y creo que es uno de los trabajos más costosos que he hecho en mi vida, porque aparte de eso, le tengo un profundo respeto a Eduardo como amigo y sobretodo como artista.

05.¿Qué han ofrecido Enric Colomer y Pere Bardagí para que se hayan ocupado de la producción y los arreglos?
-El hecho de escoger a Enric Colomer y a Pere Bardagí son porque son músicos que hace muchísimos años que trabajo con ellos, son músicos de una calidad excepcional, músicos que han acompañado a muchos cantautores, conocen el género, saben cómo acompañar sobre todo, porque el gran peligro que a veces ocurre con los arreglistas es que quieren imponer su estética personal por encima de la estética personal del cantautor, entonces eso puede desvirtuar las canciones. En cambio Enric Colomer y Pere Bardagí son gente que ha trabajado mucho con cantautores y que he trabajado muchísimos años con ellos, aparte somos muy amigos y muy colegas, y enseguida saben lo que uno quiere, entonces eso solamente lo da el tiempo, la experiencia, la amistad y la profesionalidad de estos grandes músicos.

06.¿Cómo transcurrieron las sesiones de grabación, durante marzo y abril de 2009?
-Transcurrieron entre varios estudios, fuimos a grabar todas las bases en Girona, en un estudio que había cerca de Girona, donde tienen un piano maravilloso de cola, porque buscábamos el mejor instrumento también, y aparte tenían unas condiciones acústicas inmejorables para grabar esto: se grababa todo en directo, todo al mismo tiempo, no habían recordings; era una cosa que lo teníamos muy claro, grabar en directo tocando todos juntos, y luego lo grabó David Casamitjà, que es un técnico que habitualmente graba y mezcla mis discos, y lo mezclamos en su estudio en Montoliu de la Segarra, un estudio maravilloso, en medio de la nada, pero que es una maravilla de sitio, donde abres la puerta de su casa en el estudio y no hay nadie, es decir, que es un puesto pequeñito perdido en la Segarra y eso nos dio mucha tranquilidad, mucha calma para hacer ese trabajo bien hecho, eso es fundamental a la hora de afrontar un trabajo como este.

07.A partir de versos adaptados al catalán, quisiera repasar su dilatada trayectoria. “Recordes aquell cinema? Vam passar-hi mig matí a l´est de l´Edèn” (extraído de “Les quatre i deu”). ¿Cómo recuerda sus inicios musicales? y ¿cómo se vivía la música en aquellos años?
-Los inicios musicales… yo acabo de hacer 60 años, entonces soy de una generación donde nuestra juventud, en nuestra adolescencia empezaban a funcionar las discotecas, pero yo jamás me acerqué a ese mundo, yo vengo de un mundo de pueblo, un mundo del extrarradio de Barcelona: Esplugues de Llobregat, mis padres eran unos panaderos de Esplugues, yo me eduqué en una escuela nacional y luego fui a los Escolapios de Balmes de Barcelona, entonces nací en ese ambiente de extrarradio. Una de las salidas que teníamos los jóvenes (tanto las chicas como los chicos), que éramos adolescentes, en aquel tiempo, era pasar nuestros fines de semana en el CAU, el CAU eran unas organizaciones juveniles cristianas progresistas, que eran los Boy Scouts, y entonces en ese mundo de los Boy Scouts, de las excursiones, de los “fogs de camp”, de los trenes… siempre había una guitarra y siempre había un cancionero, cuando existían los cancioneros con los acordes, con las canciones y aparecía Serrat, Joan Báez, Dylan, Donovan… todo este mundo de cantautores, a partir de ahí, empiezo a descubrir una música diferente, unas canciones diferentes, hasta que un día decido que porqué no yo puedo hacer una canción con los cuatro acordes que sabía, y a partir de ahí, nace un grupo de Esplugues que se llama Nosaltres, y nos presentamos a concursos de cançó, porque en aquellos tiempos se buscaba el recambio, a la segunda generación que eran Serrat, María Del Mar, Rafael Subirachs, Llach… nosotros nacemos a caballo entre el final del franquismo y la transición, nacimos: Ramón Muntaner, Marina Rossell y yo como tercera generación de la Nova Cançó, alguien nos ha catalogado como “la generación del coitus interruptus”, porque digamos que teníamos un éxito muy grande hasta que llega la democracia, y ahí los partidos de izquierdas se olvidan de la canción y empieza a venir ya el gran calvario de la canción de autor, o la Cançó en nuestro país. Pero a partir de ahí empezamos a grabar discos, conozco al manager de Llach, se interesa porque empiezo a trabajar con él, y a partir de ahí empieza toda mi carrera que ha sido durante cuarenta años, con un intermedio de catorce años que dejé de cantar a los inicios de los años ochenta, y vuelvo en el ´98 y hasta ahora.

08.Ha bebido la fuente de la Chanson francesa, además de las corrientes de la canzone d´autore italiana... ¿Cuál ha sido su conexión con Francia e Italia para que le haya influido en su creación artística?
-La conexión con Francia nace cuando yo entro en el movimiento de la Cançó, yo desconocía absolutamente los cantantes franceses, nosotros hacíamos guateques los domingos por la tarde en las casas para bailar, y escuchábamos el pop o la canción melódica que se hacía en aquellos tiempos, y cuando yo me introduzco en el mundo de la Cançó, me hacen descubrir a cantantes franceses como Jacques Brel, Georges Brassens, Léo Ferré, Barbara, Jean Ferrat, como Georges Moustaki, y entonces conozco un mundo absolutamente diferente, me intereso muchísimo por este tipo de autores de canciones y descubro una canción absolutamente diferente y a partir de ahí, me intereso: me voy a París a comprarme música, me voy a Andorra a comprarme los discos que no llegaban aquí, y la conexión con la canción italiana nace, porque yo estuve casado durante dos años y medio con una italiana y conocí el mundo de la canción de autor italiana a través de Elsa, que era mi compañera. Empiezo a descubrir a Lucio Dalla, Francesco de Gregori, a Roberto Vecchioni, a Fabrizio De André, a la nueva compañía de canto popular y la conozco a través de ella. A partir de ahí, siempre he dicho que he sido un equilibrio muy grande: la canción francesa es mucho más existencialista, mucho más profunda, más poética, y luego descubro la canción de autor italiana que es una canción con mucha más luz, con mucha más luminosidad, color, y en este equilibrio extraño de existencialismo, amor por la vida, por el buen vivir, buen beber y buen comer como son la luz italiana, en ese equilibrio cabalgo continuamente, y son dos canciones de autor que siempre me han interesado mucho, curiosamente así como Dylan me interesa al principio, luego empiezo a olvidarme del tipo de canción de autor anglosajona como puede ser gente como Dylan, Donovan o Joan Báez, y me intereso más por la canción francesa y por la canción italiana.

09.“I sé qué no podré tornar-te a veure mai més” (extraído de “Tornar-te a veure”). Después de “Inesperat” (1984), se ausenta inesperadamente del panorama musical. ¿Qué le llevó a retirarse durante más de diez años?
-Fundamentalmente el hecho de que la canción de autor, las multinacionales de los discos, las discográficas se trasladan todas a Madrid, la canción de autor en catalán (La Nova Cançó) empieza a estar casi, casi, como prohibida o maldita en los mismos medios de comunicación catalanes, el tejido social que organizaba los conciertos en los pueblos y en las ciudades en nuestro país desaparece porque la gente empieza a trabajar políticamente en otros ámbitos, como son los partidos políticos y los ayuntamientos… y muere todo una especie de tejido social que aguantaba el movimiento; en esos momentos hay gente que continúa cantando como Raimon, Llach o María del Mar Bonet, otros que de alguna manera dejan de hacerlo, como Ramón Muntaner u otra gente, y otros que de alguna manera hacemos un “mutis por el foro”, lo que pasa es que dejé de grabar, dejé de cantar y estuve durante casi trece años casi largos, escribiendo canciones pero no cantando en público ni grabando discos. En ese tiempo yo me casé por segunda vez, tuve dos hijas y veía el mundo de la canción como que no me interesaba, pero un mundo donde realmente creía que no volvería más, hasta que un periodista de Girona, que se llama Xavier Planas, un día me llama y me dice que qué me parecería hacer un concierto en Girona y dije: “yo hace trece años que no canto, no sé cómo podría ir, pero bueno, me apetece hacerlo, si quieres lo hacemos...” y a partir de ahí empezó otra vez, una segunda parte de mi carrera musical, que creo que ha sido mucho más fructífera que la primera, que he hecho muchos más discos, me he llegado a hacer el Teatro Nacional de Cataluña... ha sido una segunda etapa muy productiva y a nivel personal muy enriquecedora.

10.Durante su tiempo de ausencia musical, ¿no quiso grabar sus inquietudes en un álbum casero, (usted con una guitarra por ejemplo) y editarlo?
-No, no tenía demasiado interés en grabar, yo iba escribiendo canciones y evidentemente las grababa en casa, de una manera rudimentaria, pero sin ningún interés de hacerlo público, ni enseñarlo a nadie, lo enseñaba a mis amigos, y yo siempre he dicho una cosa: yo siempre hago canciones para mis amigos fundamentalmente, y acostumbraba a ser amigos que no tienen nada que ver con el mundo profesional de la música, son amigos muy corrientes con vidas muy lejanas de lo que es el ambiente artístico o el ambiente musical, pero bueno, había colaborado en hacer textos para discos de otra gente, como un disco de Dyango que hice, pero es en el ´98 cuando me plantean volver a grabar discos, que me lanzo otra vez a esta historia, pero no tenía demasiado interés, no creía realmente que volvería a cantar.

11.Si retrocediera en el tiempo, ¿volvería a ausentarse de la música?
-¡Hombre!, en las circunstancias que se produjo mi retirada, seguramente sí, porque no hay nada más terrible para un artista o para un señor que trabaja en el arte que no pueda enseñar su producto artístico. Un pintor si no expone no es nadie, un cantante, si no canta, no es nadie… esto es lo que pasó realmente en ese período, donde no era posible ni grabar, ni cantar de una manera asidua, o con cierta regularidad, por tanto uno está condenado a guardar las cosas en un cajón de su casa y eso crea una gran frustración a nivel artística, y a nivel personal que evidentemente lo que tienes que hacer es dejar de pensar en cantar y en grabar.

12.“Uns, somnien l´or finíssim de la bèstia idolatrada” (extraído de “Giralluna”). ¿Con qué sueña usted?
-Yo sueño fundamentalmente en la tranquilidad y en la paz personal e interior que siempre he perseguido. Soy una persona bastante ajetreada interiormente, que me produce todo bastante sufrimiento, entonces estoy llegando a una cierta edad donde lo que más me interesa no es ni el dinero, ni la comodidad, sino la paz interior y el hacer las cosas que me gusten, evocarme en mis dos hijas que tengo que para mí es lo más importante de mi vida. Busco fundamentalmente esto, y estar satisfecho con lo que hago: con las canciones, los discos que hago e ir a contracorriente si hace falta pero seguir siempre una proyección personal mía lejos de modas y lejos de estereotipos e imposiciones.

13.Los pensamientos y reflexiones hacia el ser humano son constantes en su obra artística. Dígame, ¿qué es la vida y para qué hemos venido?
-La vida es una reacción bioquímica que se produce al azar en algún momento, y a partir de ahí, nace la vida, salimos de ahí, de una pura reacción bioquímica, evolucionamos, nos convertimos en seres humanos, otros se convierten en plantas, otros se convierten en animales, y nosotros nos convertimos en personas que habitamos en un planeta no sé por qué razón, y que estamos ahí perdidos en la inmensidad del espacio. En ese camino, y en esa pregunta la vida es lo que ese percurso que desde que nacemos hasta que desaparecemos y nos convertimos en energía otra vez. Para mí esto es la vida, y en ese transcurso que tenemos, soñar en pasarlo lo mejor posible, sufrir lo menos posible, y en ser felices, para mí la vida es eso.

14.“Què m´expliques, cantautor torratesticles?” (“extraído de “Autotango del Cantautor”). Se ha presentado el libro “Joan Isaac: Bandera negra al cor” (Editorial Milenio), de Luis García Gil. A sus más de cuarenta años dedicados a la música, ¿cómo se definiría y qué reflexión hace?
-No sé… este libro que ha escrito Luis García Gil para mí ha sido muy importante por muchas razones, fundamentalmente porque uno le produce un placer especial que alguien que además un periodista y un estudioso musical como García Gil, un poeta gaditano, que escriba sobre mí, cuando nadie de aquí de mi país nunca me lo han propuesto, esto para mí es una inmensa alegría, pero también por otra parte, leyendo el libro te das cuenta de que las reflexiones que un poeta o un escritor hace sobre mis canciones, yo jamás me hubiese pensado que podían tener estas repercusiones, estas teorías sobre mis canciones; yo hago canciones porque me gusta hacer canciones, pero jamás pienso en la trascendencia literaria, o la transcendencia que pueda producir a otra persona; las canciones son unos pequeños seres que tú creas, que los lanzas a la gente, y los metabolizan, las hacen suyas, y a partir de ahí, la teoría sobre las canciones es un misterio. Para mí ese es el gran misterio del arte, que la interpretación de la gente sobre el teatro, la música o la poesía, sobre la canción, y que un señor teorice sobre tus canciones, sobre las conexiones que ve con poesía de aquí o de allá, para mí es un misterio absoluto y aparte es una gran alegría que me hayan escrito este libro, sí.

15.Usted ¿es melancólico o nostálgico?
-Yo soy una persona bastante melancólica y diría pesimista. Pero yo creo que en la melancolía y la tristeza, es donde la creatividad es más grande. Cuando no pasa nada en tu vida, cuando no tienes esa melancolía y esa tristeza, uno está como menos sensible a las cosas, en cambio cuando uno pasa por etapas melancólicas, tristes, con problemas... es cuando la sensibilidad está más a flor de piel, y yo hablo con mucha gente que es artista, y todos me han dicho lo mismo: en la tristeza es cuando se escriben las grandes canciones, o cuando se hacen las grandes películas; no necesariamente tiene que ser así, pero que es mucho más productiva la tristeza y la melancolía que la felicidad, te lo puedo asegurar.

16.De “Auteclàssic” (2009), ¿qué canción le ha sorprendido más?
-A todas las quiero mucho, pero las canciones que Eduardo canta conmigo, son las que más me han emocionado, porque yo pienso que ese disco es un ejercicio de normalidad entre dos culturas, entre dos lenguas, ahora que parece que el deporte nacional es enfrentar a culturas y enfrentar a lenguas, pues en este disco hicimos ése ejercicio de normalidad, el respeto que tengo profundamente por la lengua castellana y las canciones en castellano, y el profundo respeto que Eduardo tiene por los cantantes catalanes, y por nuestro idioma, entonces yo creo que ahí como escribió una crítica que salió en El Mundo, cuando presentamos el disco en Madrid, que a mí era una cosa que me daba mucho miedo, cantar Aute en catalán, en Madrid y que Aute cantase catalán en Madrid, me daba pánico, pero fue un exitazo increíble, en El Mundo salió un artículo muy interesante que decía: “Un beso a dos lenguas”, y me pareció que ése disco es un beso a dos lenguas, sí, sí.

17.¿Qué anécdotas me podría explicar de la grabación del álbum?
-Anécdotas fue que nos lo pasábamos muy bien, porque yo a Eduardo le iba enseñando pequeñas cosas, pequeñas dosis de lo que estábamos haciendo, hasta que la anécdota más preciosa fue cuando un día terminado el disco me presenté en Madrid, y lo escuchamos juntos en una sala que tiene, y Eduardo se puso a llorar, cuando terminó el disco, le pareció tan alucinante lo que había escuchado que hasta a mí me asustó su reacción, y no es una anécdota, eso es una gran emoción cuando ves que el propio autor llora con sus canciones cantadas en otro idioma, entonces algo supongo que aporté a las canciones para que suceda este milagro.

18.Hay muchísimas canciones que desgraciadamente han quedado fuera. ¿Habrá segunda parte?
-Pues en principio no está pensado hacer una segunda parte, lo que sí que me prometió Eduardo hacer un disco con mis canciones traducidas al castellano (risas) que por cierto, aún no ha cumplido (risas), espero que algún día lo haga porque me lo debe (risas). No, en principio no hay una segunda parte, no creo, son cosas que son puntuales en mi carrera, que ahí quedan y ahí están.

19.Uno de los momentos más emotivos de su carrera musical, fue para celebrar su 50 aniversario, un directo presentado y grabado en directo en el “Teatre Nacional de Catalunya”; plasmado en “Només han passat cinquanta anys” (2004). ¿Cómo fue aquella inolvidable velada?
-Fue uno de esos conciertos que uno siempre sueña, primero cantar en el Teatre Nacional de tu país, y segundo que te den todas las posibilidades y todos los máximos medios para que el concierto sea un éxito, no había ningún problema económico para hacer ese concierto, fueron dos noches muy especiales para mí, donde llegué a un sitio importantísimo que es cantar en el Teatre Nacional de tu país, donde por cierto, hemos cantado pocos cantautores catalanes, hemos cantado creo que Raimón, Serrat, Llach, María del Mar y Pi de la Serra, y claro, para mí fueron dos noches inolvidables que me acordaré toda mi vida.

20.De su discografía, ¿cuál es su álbum preferido y porqué?
-Todos los álbumes me gustan, porque los he firmado yo, pero yo creo que uno que para mí, emocionalmente me ha marcado más es “La vida al sol” (2008), es un disco que nace después de tener un infarto, y donde tu vida cambia absolutamente, y cambia conceptualmente, y pienso que es uno de los discos más sinceros que he escrito en mi vida; todo lo que escribo lo siento, pero ese disco es un disco que creo que nace en un momento duro de mi vida, y donde te das cuenta de la fragilidad del ser humano y de lo que somos; yo creo que es el álbum que emocionalmente me toca más.

21.¿Cómo ve la poesía y la evolución de los cantautores en la música catalana?
-Bueno, veo gente joven que está trabajando en ese ámbito con muchas dificultades, pero parece más que la historia musical catalana se decanta más hacia un tipo de pop-folk que está triunfando en estos momentos. No obstante así, siguen saliendo gente joven que hacen canciones en catalán con muchas dificultades, y luego si tienen la suerte de poder hacer una obra, que lo más importante de un cantautor, es llegar a hacer una obra larga y extensa, creo que hay gente muy válida que con el tiempo y con la madurez, pueden llegar a hacer grandes cosas.

22.¿Qué le depara a Joan Isaac en este 2013?
-Pues actualmente me depara que estoy grabando un disco en estos momentos, un disco que será un “Joies Robades 2” y estamos trabajando en esto, estamos grabando en estos días este disco y luego ya tengo un disco preparado de canciones nuevas para un par de años, e intentar hacer canciones, y acabar este disco que me hace muchísima ilusión hacerlo.

¿Me puede adelantar alguna primicia?
-Es un disco que se llamará: “Vuit joies italianes i altres meravelles”, fundamentalmente centrado en la canción de autor italiana, y hay canciones de Lucio Dalla, de Francesco de Gregori, de Vinicio Capossella, de Giorgio Conte... muy centrado en esto, y luego hay canciones también de Luis Pastor, de Silvio Rodríguez... alguna cosa de Astor Piazzolla, y de Chico Buarque… es un disco de canciones bonitas, que son canciones que me gustan muchísimo y que son preciosas.

Desde kaosenlared, quisiera agradecer su aportación a la música y a la cultura, con un sentimiento casi único, plasmando emociones humanas, salpicando belleza musical, y a la vez, transmitirle mi reconocimiento hacia su trayectoria musical. ¡Un abrazo muy grande, maestro!
-Pues muchísimas gracias a vosotros, es un inmenso placer haber colaborado con vosotros, gracias.

¡Fortuna y salud!
Contacto: joan.navas@hotmail.es




Joan Isaac en la presentació del BarnaSants 2014

Ahir es va presentar la 19a edició del Festival BarnaSants. Entre els concerts més destacats trobem el del 2 de març "Joan Isaac - Cançons anarquistes" al Teatre Joventut de L'Hospitalet i que es repetirà a Sanremo (Itàlia) el 4 de maig.

 Una foto de família molt reivindicativa i amb format de manifestació, amb els artistes lluint samarretes de causes a defensar i una gran pancarta amb el lema que abandera enguany el festival.
Joan Isaac, Enric Hernàez i Mireia Izquierdo.


Albert Fibla, Sergio Sacchi, Silvia Comes i Joan Isaac.

Marina Rossell i Joan Isaac
Sergio Sacchi, Marina Rossell i Joan Isaac.


 


Pau Alabajos, Joan Isaac i Meritxell Gené

Enric Hernàez, Sergio Sacchi, Joan Isaac, Dani Flaco, Marina Rossell i Pere Camps




Joan Isaac a Catalunya Ràdio

Converses.Jordi García Soler conversa amb personalitats destacades del país.

Joan Isaac
 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada