dilluns, 12 de febrer del 2018

Muntaner en un concert antològic amb Serrat, Roger Mas i Joan Isaac

Gemma Humet, Eduard Iniesta, Sílvia Comes, Enric Hernàez, Borja Penalba o Turnez & Sesé participen també en el recital al Teatre Joventut de l'Hospitalet



ACN L’Hospitalet de Llobregat.-Amb el títol ‘Cançó de carrer’, el festival Barnasants ha reivindicat amb un concert antològic la trajectòria i obra del cantautor Ramon Muntaner i Torruella (Cornellà de Llobregat, 1950). El Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat ha estat l’escenari del recital, en el que han desfilat intèrprets de diferents generacions de la música catalana com Joan Isaac, Roger Mas, Sílvia Comes, Enric Hernáez, Borja Penalba, Turnez & Sesé, Eduard Iniesta, Ruso Sala o el grup Coses. Retirat dels escenaris des de fa 30 anys, Muntaner –qui actualment és el delegat a Catalunya de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE)-, té entre el seu llegat haver musicat textos d’alguns dels autors literaris més importants en llengua catalana, com Josep Maria de Sagarra, Miquel de Palol, Joan Salvat-Papasseit o Miquel Martí i Pol, a qui va dedicar íntegrament el seu segon àlbum ‘Presagi’.
Precisament, a banda del públic i dels músics que l’han acompanyat en la seva carrera, Ramon Muntaner ha donat les gràcies als poetes que ha musicat. “En un país amb la quantitat i qualitat de poetes tant bons, era molt important que pogués contribuir amb un petit gra de sorra a donar-los a conèixer”, ha dit en acabar el concert quan ha pujat a l’escenari. “Poemes a vegades combatius, a vegades amorosos, a vegades tristos, a vegades alegres…és el que he intentat fer”, ha subratllat. Si Ramon Muntaner ha tancat la cita amb la seva presència i rebent una forta ovació, l’encarregada de donar el tret de sortida a l’homenatge ha estat Marina Rossell, qui no només ha destacat el talent i la importància de Ramon Muntaner en la cançó catalana, sinó la seva “humilitat” que el fa encara “ser millor”. De fet, junt amb Marina Rossell el grup Coses i Joan Isaac –impulsor del recital junt amb el director del Barnasants, Pere Camps-, Ramon Muntaner va formar part de l’anomenada ‘Novíssima Cançó’, una generació de cantants que van aparèixer entre les darreries del franquisme i la Transició democràtica.Isaak ha estat l’encarregat de cantar dos temes del concert: ‘Aigua-Marina’ basat en text de Josep Maria de Sagarra i, a la recta final del recital, ‘Seré a ta cambra amiga’, de Joan Salvat-Papasseit. El poeta de Roda de Ter va ser un dels denominadors comuns de Ramon Muntaner amb Lluís Llach, a qui va fer de teloner a finals dels 70. De Miquel Martí i Pol s’ha cantat ‘Les quatre banderes’, de la mà del grup Coses; ‘Aquesta Remor’, a càrrec de Borja Penalba; ‘No demano gran cosa’, amb Gemma Humet, i ‘Presagi’, que ha cantat Roger Mas i que donava títol al segon àlbum de Ramon Muntaner.El concert ha començat amb ‘Cançó de carrer’, que dona nom al recital però que també fou el títol del primer disc de l’homenatjat. I és que la cita musical s’ha centrat en bona part en la primera etapa musical del cantautor. Un total de 17 temes en què Sílvia Comes ha cantat ‘La meva amiga com un vaixell blanc’, amb lletra de Joan Salvat-Papasseit i un colpidor ‘Decapitacions XII’, de Pere Quart, que ha denunciat la repressió de temps passats i actuals i que ha arrencat crits de ‘Llibertat, presos polítics’ entre el públic, o Enric Hernáez s’ha atrevit amb ‘Salve’, de Miquel de Palol , entre d’altres. La cloenda ha anat de la mà de Joan Manuel Serrat, qui amb Gemma Humet han interpretat ‘La Plaça del Diamant’.Es dona el cas que Humet va néixer l’any 1988, el mateix any que Muntaner va decidir penjar la guitarra, ja fa 30 anys. Pel que fa a la cançó que deu el seu títol a la novel·la més coneguda de Mercè Rodoreda, la interpretació de ‘La Plaça del Diamant’ s’ha il·lustrat amb projeccions de la pel·lícula que Francesc Betriu va dirigir l’any 1982 amb una joveníssima Sílvia Munt com a ‘Colometa’ i una banda sonora signada per Ramon Muntaner.I com no podia ser d’una altra manera, ha estat Munt la que ha fet entrega, al final del concert, d’un enorme ram de flors a un emocionat Muntaner.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada