dijous, 17 de gener de 2019

Teatre, Giorgio Conte i Joan Isaac
ALGUER – Itàlia i Catalunya s’encontren gràcies a dos cantautors de llonga experiència que entenen la cançó d’autor en manera símil i de sempre se distiguin per la peculiar curiositat a descobrir en altres cultures la pròpia passió per la música d’autor.
De generacions pròximes, Isaac i Conte, grans representants de la cançó catalana i italiana, han ideat lo concert com un intercanvi de cançons. Un tràfic musical que recorda la manera de negociar dels mercants venecians. Fer el concert a l’Alguer – lo punt intermedi perfecte – és una manera de fer un homatge a la marina.
La marina que els uneix i ompli les cançons dels dos artistes siguerà inevitàbilment present en un espectàcul únic en lo qual la sensibilitat eixirà a fores de l’escenari i aquest intercanvi de llengües i cançons se transformarà en un tresor que l’espectador difícilment poguerà olvidar i que segurament conservarà per sempre en la pròpia memòria.
Conte cantarà en català i Isaac en italià, una llengua que estudia i cultiva d’anys. Conte se defineix com “un vell llop de l’escenari” que és creixit professionalment influençat de la cançó francesa. Les sues són cançons meravelloses que parlen de la quotidianitat dels hòmens i de les dones, del sou paisatge i del sou territori piemontés. Joan Isaac s’és declarat obertament amant de la cançó italiana i dels sous autors com Fabrizio de Andrè i Roberto Vecchioni.
Menester subratllar que Isaac i Conte canten en duet al disc que l’artista català ha publicat al 2015, Joies italianes i altres meravelles, on interpreten Que n’és de bella la lluna. Al 2012 han cantat junts en ocasió de l’acte oficial de la Diada de Catalunya, que se celebra el dia 11 de setembre.
Lo pròxim 13 d’abril portaran Dues cultures, una sola marina també a Formentera. Dues cultures, una sola marina és solament lo primer de tres grans concerts d’artistes de la cançó catalana que sigueran acollits en ciutat durant lo 2019 gràcies a l’acord de col·laboració entre Barnasants, Plataforma per la Llengua i Municipi de l’Alguer confluït l’any passat en el projecte triennal Barnasants per la Llengua.
El Festival Barnasants, nat 24 anys fa a Barcelona i creixit fins a se transformar en lo projecte cultural més important del sou gènere en Europa, és lo festival internacional de referiment de la cançó d’autor que se realitza anualment en bona part del territori català i porta envant projectes culturals en tots los territoris del domini lingüístic.
En la Costera del Corall el projecte preveu un moviment d’artistes entre els Països Catalans i l’Alguer que portarà en ciutat tres concerts de musicistes internacionals i permitirà a dos cantants algueresos de mos representar a Barcelona. Endemés de Conte i Isaac s’exhibiran en concert a l’Alguer Borja Penalba i Mireia Vives (9 de febrer) al Teatre Cívic mentre Maria del Mar Bonet i Quico Pi de la Serra presentaran lo propi espectàcul en ocasió del 25 d’abril en plaça Sulis. Naturalment és previst també el viatge de retorn. Sigueran els cantants Davide Casu (21 de febrer) i Franca Masu (23 de març) a portar l’Alguer a Barcelona per aquesta edició.
Barnasants a l’Alguer però no significarà sol música, de fet els concerts sigueran acompanyats d’un pla d’activitats culturals i educatives amb el doble objectiu de fomentar la llengua i la cultura entre els joves i promoure els intercanvis culturals i musicals entre els artistes algueresos (sobretot els més joves) i els catalans.
Diverses les activitats col·laterals previstes en ocasió del primer gran concert del 19 de gener:
  • Dijous 17 de gener a les hores 18:30 en la sala ex avis del Liceu Clàssic, en col·laboració amb la llibreria Il Labirinto Mondadori, Joan Isaac presentarà el sou últim llibre Penso, per tant escric. Intervengueran Gustau Navarro Barba responsable de la delegació de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer i el professor Raffaele Sari Bozzolo.
  • Divendres 18 de gener a les hores 18:30 Joan Isaac encontrarà els estudents de música de l’Associazione Culturale Musicale “Augusto Mordenti”, al carrer De Gasperi n. 44.
  • Dissabte 19 de gener a les hores 10:30 encontre del cantautor Joan Isaac amb els estudents de l’escola mitjana del carrer Tarragona, en col·laboració amb el prof. Paolo Zicconi.
El concert Dues cultures, una sola marina és gratuït i els bitllets són en distribució a l’ofici turístic del carrer Càller. La bitlleteria del Teatre, en canvi siguerà oberta el dia del concert a partir de les hores 19:00.
Lo gran apuntament, realitzat en col·laboració entre Barnasants i Plataforma per la Llengua és patrocinat del Municipi de l’Alguer i de la Fondazione Alghero i fa part de la manifestació Cap d’any “Més que un Mes”.
S.I.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada