divendres, 18 de gener del 2008

2008: La vida al Sol



Al gener de 2008 s'edita el seu disc La vida al sol, que presenta a l´Auditori de Barcelona el 18 de gener de 2008.


L'extraordinari moment creatiu de Joan Isaac es manifesta de ple amb La vida al sol, sens dubte el seu millor disc fins el moment. Totalment desinhibit d'antics prejudicis, el cantant construeix un seguit de cançons que van des d'una peça sobre l'amor físic fins a una tendra declaració d'amor a les seves filles que serveix alhora per relativitzar la importància de tots els béns, tant els materials com els espirituals.

El millor Joan Isaac, que demostra un cop més que encara hi ha vida i ha cançons per descobrir.



 La vida al sol (Discmedi, 2007)

  1. Que tramposa que és la vida
  2. Breu cançó d'amor per a dues filles
  3. La vida al sol
  4. No hi ha res urgent, menys abraçar-te
  5. No s’hi pot fer res
  6. Música
  7. Digue’m que no m’estimes
  8. Dona d’aigua
  9. Conec un lloc
10. I jo al meu racó
11. Quina calma més gran que em dóna la mar
12. Per envellir demano poc


Guitarres espanyola, acústica i elèctrica, dobro, llaud i mandolina: Josep Traver
Baix i contrabaix: Massimo Scoca
Baix elèctric: Guillem Aguilar
Contrabaix: Pep Coca
Contrabaix: Jordi Camp
Bateria: Lluis Ribalta
Bateria, percussió i programació: Giuseppe Rotondi
Percussions: Antonio Sánchez
Piano i teclats: Enric Colomer
Piano, acordió , teclats i programació: Eros Cristiani
Doduk i clarinet: Mario Arcari
Oboè: Mario Arcari
Violí i bouzouki: Mauro Pagani
Veu flamenca i jaleos: Alba Guerrero
Cors: Joan Isaac, David Casamitjana, Josep Traver i Alba Guerrero
Veu soprano: Olga Serra
Palmes: Antonio Sánchez , Joan Isaac, David Casamitjana i Josep Traver
Violí i arranjament de cordes: Pere Bardagí



Producció musical:
Enric Colomer, Josep Traver, Eros Cristiani i Joan Isaac.

Tècnics d’enregistrament:
David Casamitjana als estudis Espai Sonor Montoliu (Montoliu de Segarra) i Rosa Azul (Barcelona), Christian Lindemann i Giuseppe Rotondi a l’Estudi Bande Sonore (Viareggio - Itàlia), Giuseppe Salvadori a l’Officine Mecchaniche Recording Studios (Milano - Itàlia)

Mesclat per David Casamitjana a Espai Sonor Montoliu, excepte “Dona d’aigua”
mesclat als estudis Officine Mecchaniche Recording Studios (Milano - Itàlia)


Aquest disc ha estat enregistrat entre els mesos de juny i novembre de 2007


A menudo, tan sólo necesitamos el suave calor del Sol tocándonos el rostro para recordar todo lo que de hermoso y maravilloso puede llegar a tener la vida. En ocasiones, su luz es todo lo que necesitamos para comprender que la felicidad no siempre vive en las palabras grandilocuentes y los grandes propósitos. Al contrario. Es habitual que escoja para vivir los propósitos más modestos y las menudencias de la vida. Y eso es lo que Joan Isaac entendió el día en que abandonaba el hospital ya recuperado de una grave dolencia y sintió el Sol acariciándole la cara. -explica el artista- . Canciones como las de La vida al sol . Poéticas miradas llenas de ternura y sensibilidad sobre el discurrir del tiempo, los amores que nos dejan un dulce sabor en la boca, rincones que amamos a fuerza de volver con los pies o evocándolos con la memoria. Composiciones, las primeras inéditas del autor que ven la luz en los últimos dos años, que nos reafirman en la opinión de que es una de las (pocas) grandes voces de la que nos quedan.


“De vegades la vida et dóna una segona oportunitat i quan això passa un pren consciència de la immensa fragilitat que ens envolta i ens condiciona.

Començo a escriure les cançons d’aquest treball immediatament després d’un problema de salut seriós i recordo perfectament la gran felicitat que vaig sentir quan al sortir de l’hospital, un dia clar, el sol em va acaronar el rostre. Aquella escalfor tèbia em va fer entendre que el que és important a la vida són aquestes sensacions primàries però intenses, més que qualsevol actitud heroica de voler canviar el món.

Vaig decidir viure i escriure les coses senzilles d’una manera apassionada. Les cançons de LA VIDA AL SOL parlen de coses i persones molt properes, i d’esbrinar la bellesa en les coses més senzilles i gaudir-ne intensament sense complexos.

Cançons plenes de llum que volen recuperar la frescor gairebé adolescent dels sentiments més purs. Cançons que no miren enrere amb nostàlgia, sinó que volen ser una teràpia necessària a certes alçades de la vida on un creu que ja ho sap tot i en el fons s’adona que tot està encara per descobrir.

Que tramposa és la vida, però, que preciosa que és !”


Amb un concert de Joan Isaac el 16 de gener es va inaugurar la temporada 2008 del teatre Kursaal de Manresa.

Entrevista: Joan Isaac.  El cantautor presenta demà a L'Auditori un nou treball discogràfic titulat 'La vida al sol', dins del marc del festival BarnaSants 2008


"He fet un canvi profund de mentalitat"

J.M. Hernández Ripoll

Ens trobem per parlar de La vida al sol, i cauen quatre gotes. Passejant pels carrerons del Barri Gòtic, de seguida s’intueix que alguna cosa ha canviat en Joan Isaac. Ara se’l veu més tranquil, desestressat. Les seves paraules encomanen optimisme i desprenen una confiança inusual. És una persona diferent de la que entrevistàvem fa un any i escaig, poc abans de patir una sotragrada cardíaca que ha creat un abans i un després en la seva vida i, per extensió, en la seva obra. Demà, a L’Auditori de Barcelona (21 hores), presenta un nou treball en companyia d’un sextet. Un disc sincer que reflecteix la vitalitat juvenil dels que creuen que han tornat a néixer. El cantautor diu haver netejat la mirada a consciència a l’hora de gravar un pom de cançons serenes, sense núvols, amb les quals vol airejar les raons que fan bategar el cor.

‘La vida al sol’ és una obra autobiogràfica?
Encara que sembli un tòpic, les experiències fortes conviden a reflexionar. L’ensurt passat ha provocat en mi un canvi profund de mentalitat que, curiosament, m’ha dut a cercar connexions amb l’adolescència, a recuperar una visió adolescent de la vida.

En quin sentit, adolescent?
Em refereixo a l’etapa en què actues sense pensar en les conseqüències. I a la voluntat de desprendre’s d’aquells complexos de culpabilitat fruit de l’educació, que en realitat no són més que ximpleries. Crec que aquest és un disc que transmet sentiments purs... adolescents. I, en especial, és un disc que estableix un fort lligam amb el meu entorn més immediat.

Se l’ha autodedicat?
Potser sí. Les cançons no parlen de canviar el món i no volen aconsellar ningú, que els cantautors sovint ens posem a adoctrinar. És un disc que parla de l’amor, d’envellir, de les meves filles, del mar, de la música.

Dit així, sona com un cant a la vida...
Un cant molt positiu i, sobretot, lluminós. He decidit seguir endavant amb confiança, sense preocupar-me si agradaré o no agradaré a la gent. Vull escriure cançons que només interessin a aquells que mostrin interès. Ara, també és cert que darrerament he viscut situacions que m’han fet descreure una mica en tot plegat.

Que ‘A Margarida’ no formés part de la banda sonora de ‘Salvador’ n’és una?
Aquesta història amb en Lluís Llach em va saber molt greu. Et penses que les coses són d’una manera i després resulta que no eren ben bé com les imaginaves. Però, no passa res! Penses que has de seguir fent discos, fent cançons i... la vida al sol! Que et toqui l’aire i que tot allò que portes dins s’esbandeixi.

¿La lectura és que s’ha desprès d’una càrrega pesada i ara va més lleuger per la vida?
Ho deixo clar al tall que tanca el disc, Per envellir demano poc, en què expresso que les meves necessitats vitals s’han tornat molt minses. L’ensurt que em va donar el cor és un punt d’inflexió, i arran d’això tot cobra un altre sentit: tirar endavant com sigui, no anar enrere ni per agafar embranzida, i intentar aconseguir una cosa que sempre m’han mancat: l’autoconfiança.

Ha fet dissabte?
Fer dissabte, exacte... Obrir les finestres i que passi el que déu vulgui. És igual. T’adones que ens mengem el coco per resoldre els grans problemes del món, i ens oblidem dels més propers, dels domèstics.

Ja ho deixa clar al primer vers quan escriu allò de: “Que tramposa és la vida”.
La vida és tramposa perquè, per exemple, et dóna amor sense demanar res a canvi, però quan se l’emporta et fa pagar un preu. És una contradicció, la vida és meravellosa i sovint ens trobem creuant deserts interiors que no coincideixen amb aquesta definició.

¿El positivisme del disc és premeditat, o ha sorgit de manera espontània?
Surt a partir de La vida al sol, que és la primera cançó que vaig escriure. Té conya la cosa! Vaig començar a fer-la a l’hospital. Veia el sol per la finestra, però era un sol que no m’escalfava. Enyorava la sensació de sentir el contacte del sol a la cara. Quan vaig sortir... feia un dia esplèndid.

En aquesta cançó utilitza el terme “tornar a néixer”.
Sí. Quan dic: “Tornar a néixer / és bon invent / per oblidar la mala gent / i invertir el temps en estimar-se”. Tornar a néixer és un acte d’humilitat, però també significa dir prou... prou d’actituds estúpides i envoltar-te de la gent que paga la pena.

A la dècada dels vuitanta es va desenganyar de la professió i va deixar de cantar durant 14 anys... Es pot entendre, llavors, que el d’ara és un segon renaixement?
Si aleshores vaig tornar a cantar, és perquè em van convèncer. Jo no vaig moure cap fil. Em van fer veure que ho havia de provar, que potser hi havia gent que necessitava les meves cançons. Vaig renéixer i m’ha anat molt bé: he produït discos, he actuat al Teatre Nacional de Catalunya, que no m’ho hauria imaginat mai.... He pogut cantar al costat de molta gent...

En aquest sentit, per Nadal sortia a la venda una recopilació dels seus duets... No és molta producció per a un mercat petit?
No crec que es trepitgin. El Duets és un disc de llarg recorregut, com el Joies robades. A més a més, és una manera d’estar present.

Una constant en els seus treballs són les versions i per a aquesta ocasió ha triat ‘Et moi dans mon coin’, de Charles Aznavour. Com encaixa un tema fosc com aquest enmig de tanta llum?
Per una raó: perquè sóc un gran admirador de l’Aznavour. Aquesta peça em va impactar quan la vaig sentir per primer cop en veu de Franco Battiato. I encaixa perquè fa referència a un altre contrast de la vida: que es pot estimar des del dolor. En els meus discos m’agrada homenatjar els grans mestres, perquè em considero el seu alumne. Ells em demostren que encara em queda molt per aprendre.

M’equivoco si afirmo que li ha sortit un disc molt italià?
Gens ni mica! La vida al sol és un àlbum de colors molts variats. Hi ha chanson, rumba, jazz, loops electrònics... Però és veritat, és molt italià. Jo sempre he sigut molt italià....

Grazie mille!
Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 38. Dijous, 17 de gener del 2008
http://paper.avui.cat/article/cultura/112433/he/fet/canvi/profund/mentalitat.html



ENTREVISTA: JOAN ISAAC cantautor


"La simplicidad debe ser seña de identidad de la canción"

MIQUEL JURADO - Barcelona - 18/01/2008

'La vida al sol', que hoy presenta en el Auditori, nació tras sufrir un infarto

En el disco incluye una rumba, aunque se confiesa "incapaz" de cantar flamenco

Tras dos años de silencio, Joan Isaac presentó poco antes de Navidad un disco en el que reunía todos los dúos que había realizado durante su ya larga carrera; una grabación llena de grandes momentos que, en realidad, sólo era el aperitivo de su nuevo trabajo, La vida al sol, que acaba de aparecer y que el cantautor de Esplugues de Llobregat presentará esta noche en el Auditori barcelonés (21.00 horas) dentro del ciclo de canción de autor Barnasants.

"Son dos discos muy diferentes", explica Joan Isaac. "Me hacía mucha ilusión recuperar todas esas colaboraciones y tenerlas en un solo disco. Es bonito que muchos artistas hayan apostado por mí hasta el punto de cantar en uno de mis discos. En el fondo, me gusta que sean mis amigos en un oficio como el nuestro, en el que es tan difícil tener amigos".
Entre esos amigos que colaboraron en Duets se encuentran Silvio Rodríguez, Joan Manuel Serrat, Mauro Pagani, Lluís Llach, Els Pets, Aute, Ana Belén... En La vida al sol, en cambio, las colaboraciones son mínimas: el violín de Mauro Pagani en un tema y en otro la voz de Alba Guerrero, un nombre al que es necesario seguir de cerca y que será una de las sorpresas que Isaac ha incluido en su concierto de presentación en el Auditori. La canción en la que Guerrero acompaña a Isaac es una rumba que se aleja bastante del estilo habitual del cantautor. "Es una canción que intenta desmitificar las cosas del amor", prosigue Isaac. "Es una rumba, pero eso no quiere decir que intente cantar flamenco, soy absolutamente incapaz de hacerlo. Es un color más que he querido poner en el disco".
Un disco en el que, además de canciones y rumbas, hay toques electrónicos y sonoridades country. "He querido que fuera un disco con muchos colores y formas distintas de cantar. Cada disco es un proceso vital, esta vez es un repaso por mi memoria musical, de todas las músicas que han ido pasando por mi vida. Vengo de la tradición de la canción francesa e italiana, pero he mamado cosas muy diversas, del folk a la electrónica, y todas me interesan".
Hace dos años, justo cuando estaba promocionando su anterior grabación, Joan Isaac sufrió un infarto de miocardio que le mantuvo alejado de la escena durante algunos meses. "Acababa de hacer un disco más profundo, más interno, más existencial, venía de una época oscura en la que habían muerto dos amigos. El infarto fue como un punto y aparte. Mientras estaba en la habitación del hospital sólo soñaba con que el sol me diera en la cara. El día que salí hacía un sol espléndido".
En la portada del nuevo plástico Isaac mira hacia el sol con los ojos cerrados. "Mucha gente, cuando le pasan estas cosas, lo que quiere es sólo mirar hacia el futuro y dejar de pensar en el pasado. A mí, en cambio, me generó la necesidad de recuperar sentimientos de adolescencia. Al empezar a trabajar en este disco tenía sensaciones contrapuestas, por una parte la necesidad de mirar adelante, y por otra, de recuperar la pureza y la pasión de aquellos sueños de adolescente".
Todos esos sentimientos en forma de canción se codean en el disco con una versión de Charles Aznavour (Et moi dans mon coin) y unos arreglos que buscan la simplicidad. "Huyo de las grandes producciones porque cada vez estoy más convencido de que las cosas, para ser efectivas, se han de simplificar al máximo. Si la canción de autor quiere subsistir como género, debe tener unas señas de identidad muy claras y la simplicidad ha de ser una de ellas".
Joan Isaac ha grabado, como ya hizo anteriormente, parte de su disco en Italia. "Me gusta trabajar con músicos italianos porque, en cosas de canción, siempre han ido un poco avanzados. Aquí no se conocen la mayor parte de las cosas muy interesantes que se hacen en Italia en este campo. Allí el cantautor es un tipo importante y la canción un género respetado. Aquí todavía cargamos la rémora de que la canción de autor nació en pleno franquismo y tanto los cantantes como los políticos nos aprovechamos unos de otros. En Francia o Italia no sucedió así y nadie relaciona la canción de autor con ningún tipo de dictadura. Por suerte, los jóvenes, que no vivieron el franquismo, están cambiando las cosas, y la canción, poco a poco, está reencontrando su lugar y convirtiéndose en una marca, como puede ser el jazz o el flamenco, con un público estable".
http://elpais.com/diario/2008/01/18/catalunya/1200622059_850215.html

Joan Isaac: «Ja no vull canviar el món amb les meves cançons»

G.V. / Barcelona

Joan Isaac confessa que dilluns farà dos anys que va tornar a néixer. L’atac de cor que va patir el 2006 li va canviar «la perspectiva en què es veuen les coses » i, amb aquest nou enfocament, va començar a gestar, dies després de sortir d’una llarga convalescència a l’hospital, La vida al sol, disc que arriba a les botigues molt poques setmanes després del seu álbum de duets. «M’he radicalitzat en moltes coses. Ja no vull canviar el món amb les meves cançons. Sovint els cantautors es pensen que tenen la veritat absoluta, i jo no la vull tenir. Desitjo estar més a prop de les coses domèstiques, i si es canvia el món, millor», assenyala el cantautor d’Esplugues, que en aquest renaixement ha volgut, d’una banda, «recuperar els sentiments més purs de l’adolescència, com són l’amistat i l’amor quan no han estat encara contaminats» i, de l’altra, «fugir del sentit de culpabilitat de la gent de la meva generació».
La vida al sol, editat per Discmedi i integrat per 11 cançons pròpies i una versió d’Aznavour, és un disc lluminós que contrasta amb el turment que amagava De profundis (2006).
«A De profundis, que situo entre els meus grans discos, buscava els meus dimonis, i en aquest busco els meus àngels. Jo, als 40, no vaig tenir cap crisi, però sí als 50, que és quan es veu el toro més a prop. De profundis era una conseqüència d’aquesta crisi».
Joan Isaac, en el marc del Barnasants, estrenarà avui a L’Auditori de Barcelona les cançons de La vida al sol, amb una formació que inclou Josep Traver, que segons Isaac «es convertirà en un dels grans guitarristes d’aquest país». 

El Punt 18/1/2008


‘La vida al sol’ descubre al Joan Isaac más hedonista

El cantautor estrena en el Auditori su nuevo álbum

ESTEBAN LINÉS

Barcelona
El cantautor Joan Isaac sufrió un infarto de miocardio hace dos años y aquello le “modificó radicalmente la perspectiva de las cosas; decidí, por ejemplo, alejarme de las personas que no me gustan. Y entre todo ello, también, me di cuenta de que con mis canciones no quiero cambiar el mundo, sino hablar y estar cerca de las cosas íntimas y domésticas”.
El proceso ha desembocado en La vida al sol (Discmedi), un álbum compuesto de once composiciones propias inéditas y una versión de Charles Aznavour aquí retitulada I jo al meu racó.
Esta noche se presentará en el Auditori barcelonés (21 h), enmarcado en el programa del festival BarnaSants.
La vida al sol es también el título de uno de los cortes del disco, que ya indica por dónde va a ir la temática del mismo: “Si, per atzar, la vida entén que és massa cruel morir-se aviat, i va i et salva la campana...”. Isaac confiesa que todo el disco y el mismo título transpiran la sensación de disfrutar de la vida “cuando el sol te da en la cara con ese efecto que sólo conocemos en los países meridionales; ello me ha permitido también recuperar los sentimientos más puros y adolescentes y, ya puestos, a quitarme de encima los demonios que algunos de nuestra generación venimos arrastrando”. Una rotura de corsés que se reflejan musicalmente “en una paleta de colores estilísticos que van del country a los toques electrónicos, por ejemplo”.
Todo ello, argumenta el autor de A Margalida, también se produce como una “manera inconsciente de alejarme de una obra tan atormentada como mi disco anterior, De profundis, que, aunque es de lo mejor que he hecho, creo que ahora sería incapaz de concebir... porque ya estoy harto de hacerme tantas pajas mentales”.
En el último año, su actividad artística ha experimentado un gran incremento en forma de conciertos y colaboraciones, así como de edición de discos: un Bàsic a modo de grandes éxitos y, hace menos de un mes, el también memorialístico Duets (Discmedi), donde reúne las colaboraciones con catorce de sus compañeros y amigos de profesión con los que tiene mayor empatía.
Desde hace unos años, su carrera musical ha desarrollado muchos nexos de unión y colaboración con la actual canción de Italia, “un país donde no se vive el concepto del cantautor como si fuese sinónimo de un pasado incómodo y hasta cierto punto arcaico”. Así, parte del disco se ha grabado en tierras italianas, con la colaboración directa de músicos transalpinos como el teclista y acordeonista Eros Cristiani, que será uno de los instrumentistas del concierto de esta noche.

La Vanguardia 18/1/2008

 

Joan Isaac: lo bueno sale bien

por Xavier Pintanel el 19/01/2008 

Reza un viejo eslogan de una empresa de pescado congelado: "lo bueno sale bien". Y es que utilizando buenos ingredientes, siguiendo las instrucciones al pie de la letra y trabajando con amor es imposible hacer una mala cocina. No sé si éste sea el caso de la empresa de congelados pero Joan Isaac conoce la receta y ayer —y en cualquiera de sus conciertos— la aplica al pie de la letra.
Con un gran respeto por el escenario y acompañado de siete grandes músicos —lo mejor de cada casa como es habitual en Isaac— desgranó uno a uno los temas de su nuevo CD, intercalando tres homenajes a  Lluís Llach ("Vida"), Joan Manuel Serrat ("La tieta") y Charles Aznavour ("Et moi dans mon coin") con algunos de sus temas de antología. El milagro de Joan Isaac es que, a diferencia del resto de grandes trovadores y con la excepción de "A Margalida", sólo necesita remontarse de dos hasta siete u ocho años atrás para encontrar temas dignos de ser considerados así.
Presentaba ayer su nuevo disco "La vida al sol", canciones compuestas después de "salvarse por la campana" tras superar un susto de salud y en donde se reconcilia con la vida. Es un disco cargado de buenas canciones pero en donde se echa en falta esos tres, cuatro o cinco temazos que hay en cualquier disco de Joan dignos de pasar directamente a cualquier antología de la trovaduría.
Y es que según manifestó este disco lo escribió con ayuda de sus ángeles a diferencia de los otros, más atormentados, que los compuso con sus demonios.
Los que queremos a Joan le felicitamos la nueva compañía pero aviso a navegantes: el cielo no tiene orquestas. Los músicos —gente de mal vivir— van todos al infierno.
http://www.cancioneros.com/co/82/2/joan-isaac-lo-bueno-sale-bien-por-xavier-pintanel

Joan Isaac: Jugar con ventaja

por Jose Luis Martínez González el 20/01/2008 

Concierto: Joan Isaac. BarnaSants
Lugar: L'Auditori. Barcelona
Fecha: 18 de enero de 2008
Para los que nos gusta sentir emociones, sabemos que asistir a un concierto de Joan Isaac es jugar con ventaja, en ellos, la emoción y los sentimientos están garantizados, y este concierto no iba a ser la excepción, Joan Isaac presentaba en el Auditori y dentro del marco BarnaSants 2008 su nuevo trabajo “La vida al Sol” un disco con 11 temas propios llenos de vida y escritos con el alma, un disco que nace después de un susto importante, que su corazón le dio hace dos años, y que marcó un antes y un después en su forma de ver la vida, además de estos 11 temas el disco incluye un guiño francés con la canción “I jo al meu racó” versión de un tema del cantautor Charles Aznavour.
Arropado por seis músicos Joan Isaac empezó el concierto como no podía ser de otra forma, con su tema “Gràcies vida, gràcies” para seguir después con otro tema de su anterior trabajo, “T’estimo en la rutina”. Joan Isaac fue desarrollando el concierto intercalando temas de anteriores trabajos, junto con los de su nuevo disco, siendo fiel a su estilo intimista, pero si dejar de lado ritmos con aire country, rumba o caribeños, como es el caso en el tema “Havana dreamin'” que está incluido en su anterior trabajo “De profundis
También hubo lugar para las versiones de tres grandes maestros de la canción de autor, de Lluís Llach interpretó el tema “Vida”, seguidamente y acompañado al piano por Enric Colomer una magistral interpretación del tema de SerratLa tieta” para concluir con el tema “I jo al meu racó” versión de un tema del cantautor francés Charles Aznavour y que como comentaba anteriormente podemos encontrar en su nuevo trabajo “La vida al sol”.
Y como es habitual en las grandes ocasiones tampoco faltó la presencia sobre el escenario de algunos amigos de Joan Isaac que le acompañaron en algunas de sus canciones, el primero en aparecer fue el músico Pere Bardagí que acompañó a Isaac al violín, dando a su tema “Que tramposa és la vida” un aire country, también estuvo sobre el escenario la cantaora de Flamenco Alba Guerrero que acompañó a Joan Isaac en su tema por rumba “Digue’m que no m’estimes”. Tampoco faltó una versión de la mítica canción “A Margalida” acompañada por la imponente voz en euskera de Gorka Knörr, versión que podemos encontrar el disco “Duets” de Joan Isaac.
Un concierto en general, como no podía ser de otra forma, cargado de emociones y sentimientos recíprocos, un concierto lleno de colores y de vida, de una vida al sol...
http://www.cancioneros.com/co/83/2/joan-isaac-jugar-con-ventaja-por-jose-luis-martinez-gonzalez

Los colores de la cançó                                                                                       Joan Isaac

Lugar y fecha: Auditori. SalaOriol Martorell.
Festival BarnaSants (18/I/2008)
RAMON SÚRIO
Joan Isaac es un símbolo de la cançó renacido por partida doble; en el sentido vital, por haber superado una dolencia cardiaca, y en el sentido artístico porque, tras un largo periodo de retiro, lleva una década de prolífica creatividad.
Así, si en la primera etapa de su carrera únicamente llegó a publicar cuatro discos, desde su retorno, con Planeta silenci (1998), ya lleva ocho álbumes editados; el último, el flamante La vida al sol, lo estrenó el viernes en el festival BarnaSants acompañado por un sexteto y varios artistas invitados.

Dadas las circunstancias es lógico que el recital empezase con Gràcies, vida, gràcies, un exultante canto al Mediterráneo, a la amistad, a sus héroes musicales y al Barça, que dio paso a otra declaración de amor incondicional en forma de la explícita T'estimo en la rutina. El temario nuevo asomó con la melodía que titula el disco, en cuyo melancólico discurrir fue determinante el fuelle del acordeón. En la misma tesitura de balada se sitúa una Dona d'aigua, bañada por el oleaje de un sintetizador que también fue protagonista de No hi ha res urgent y del grandilocuente crescendo eléctrico de Quina calma més gran que em dóna la mar.
Luego vendría el momento de rendir tributo a los maestros; primero en forma de sentidas versiones del Vida de Llach y de La tieta de Serrat, ambas con el único acompañamiento de piano, y luego en una versión de Aznavour –traducida como I jo al meu racó– a la que se sumaría el violín de Pere Bardagí.

Con la banda al completo se encomendó al swing en la Breu cançó d'amor per a dues filles, mientras hacía hincapié en la dificultad que supone criar adolescentes, reflejándolo en el drama de la anorexia que relata la punzante Alícia i el mirall. La paleta de colores se abrió al country en Que tramposa és la vida, al son en Havana dreamin', al flamenco en Digue'm que no m'estimes –con la colaboración de la cantaora Alba Guerrero– e incluso a un atisbo tecno en Música.

Para el bis se guardó la imprescindible A Margalida, a dúo con el vasco Gorka Knörr, y un emotivo Manfred, dedicado a la memoria del pintor alemán muerto de pena por la tragedia del chapapote gallego.
La Vanguardia 20/1/2008

Una gran noche

Miquel Jurado

La del pasado viernes fue una gran noche para la canción. Para esa canción con mayúsculas pero sin estridencias, ni pavoneos. Para la canción directa y cercana, en la que la poesía se confunde con lo cotidiano y los sentimientos se anteponen a cualquier banalidad de las que abundan en el maltratado panorama musical actual. Y lo fue gracias a Joan Isaac.
El cantautor, uno de nuestros históricos todavía, por suerte en activo, regresaba tras un periodo de silencio causado por una afección cardiaca. Y lo hacía con un nuevo (y magnífico) disco bajo el brazo y una producción escénica de altos vuelos.
Isaac reapareció con los ánimos renovados, desbordaba energía, y su sonrisa entre tímida y asustadiza le acercaba aún mucho más a un público tremendamente caluroso. Planeó el concierto sin concesiones, centrándose en las canciones de su último disco y recuperando algunas del anterior. Rindió su personal y entrañable homenaje a Lluís Llach, Charles Aznavour y Joan Manuel Serrat. De este último ofreció una intimista y sentida versión de La tieta que arrancó una de las grandes ovaciones de la velada.
Rodeado por un grupo de músicos de gran categoría, Isaac se mostró tranquilo y comunicativo. Se paseó con soltura por los mil recovecos de cada canción. En la tanda de bises, invitó al cantautor vasco y ex parlamentario europeo Gorka Knörr a compartir su eterna A Margalida, esta vez cantada en catalán y euskera. Un concierto redondo, intenso y cargado de momentos muy bellos.
El País. 22/1/2008


El 24 de gener visita El club de TV3.
http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/208909


Totxanes, totxos i maons

El Bloc de Joan Josep Isern

http://blocs.mesvilaweb.cat/jotajotai

"La vida al sol", de Joan Isaac.

Músiques | diumenge, 3 de febrer de 2008 | 17:15h

"Si, per atzar, / la vida entén / que és massa cruel morir-se aviat, / i va i et salva la campana... /Vés-hi i abraça-la!!!"

Fa dos anys, quan començava la gira de presentació de "De Profundis", el disc que acabava de publicar, Joan Isaac va patir un infart va posar-lo en situació delicada. Setmanes després ( va tornar a pujar a un escenari. Va ser al Petit Palau i, finalment, el disc va tenir la seva estrena. L'avís havia estat seriós però la vida havia vençut en el combat.

"Què tramposa és la vida / que amb el temps ens fa savis. / A mi la saviesa / em provoca el contrari, / quan em sento més savi / i més vell menys l'entenc. / Què tramposa és la vida, / què preciosa que és."

Encara que el temps s'ho empassa tot el cert és que una experiència com aquella havia de deixar una petja en l'ànima de Joan Isaac. Una petja que ara, en forma de músiques inspirades i textos carregats d'optimisme i de ganes de viure d'una manera diferent, s'ha materialitzat en un disc nou que porta un títol ben significatiu: "La vida al sol".

"No hi ha res urgent, menys abraçar-te, / visc en precari quan no hi ets."

Un grapat de bones cançons d'amor a la vida, a la gent, a les seves filles, als amics, a tot el que l'envolta...
Tot això m'estic trobant en aquest estimulant i confortable "La vida al sol" que sona en l'iPod de sobretaula mentre escric aquestes notes i que des de fa uns dies ocupa les meves (poques, ai las) estones consagrades a la música.

"Per envellir demano poc, / no vull el cel ni vull tot l'or, / només sentir la primavera / com s'enfila i com s'enreda / per finestres i balcons, / per les valls i pels turons."

Després d'uns anys de retir voluntari Joan Isaac va tornar ara fa deu anys amb "Planeta silenci" i, sobretot, ara en farà sis amb l'irrepetible, descomunal, inspiradíssim "Joies robades". Des d'aquell disc la seva carrera s'ha mantingut en uns paràmetres que el situen en els primers rengles dels nostres cantants veterans.

"Quina calma més gran que em dóna la mar / que m'espanta les pors i els dimonis alats. / Perdoneu si no vull testimonis / d'aquest diàleg intens i callat..."

Calma, equilibri intern, saviesa a l'hora de començar a envellir, donar-li gràcies a la vida, aprendre a valorar allò que de debò compta... De coses així parla aquest darrer disc de Joan Isaac. Un disc que creix i paladejo més a gust en cada nova audició que li faig.



Joan Isaac-La vida al sol


Joan Isaac es una de las grandes voces de la Cançó. Este disco que comento fue presentado el 18 de Enero en Barcelona, en L´Auditori, en un concierto al que yo puse asistir. El público de Joan Isaac es un público fiel, que conoce su obra y su trayectoria, y que sabe que nunca defrauda en sus actuaciones. Este concierto tenía además un valor añadido, se presentaba un disco muy emotivo para sus seguidores, y como no podía ser de otra manera, el artista se volcó con el público, acompañado por un sexteto de músicos de lo mejor, entre ellos Enric Colomer al piano y Pere Bardagí al violín. Un gran concierto, reconocido en los días posteriores por todos los críticos especializados.
Las canciones de “la vida al sol” tienen un color especial, aunque básicamente cumplen con la línea a la que nos tiene acostumbrados como compositor, en su esencia son diferentes, porque surgen de un cambio fundamental en la vida del cantautor. Hace dos años, justo cuando se publicaba su anterior disco “De profundis”, Joan Isaac sufrió un infarto del que afortunadamente se recuperó, y este disco del que hablo es la manera en que el artista da gracias a la vida por darle una segunda oportunidad; se salvó por la campana, lo dice en el tema principal, que escribió estando todavía en el hospital:
“Si, per atzar,
La vida entén
Que és massa cruel morir-se aviat,
I va i et salva la campana
Vés-hi i abraça-la……..
I estrena, amor, la vida al sol”.

(Si, por azar, La vida escribe Que es demasiado cruel morirse pronto, Y va y te salva la campana…Ve y abrázala….. I estrena, amor, la vida al sol.).
Como en todos sus trabajos, en este disco el autor le da un repaso a la esencia de la vida. En “De profundis” se introducía en las profundidades, en los abismos de los sentimientos; aquí en “La vida al Sol” se detiene en las cosas sencillas que lo rodean y que nos rodean a todos, la familia, los hijos, la belleza de las cosas simples, el mar, la música, pero no se olvida de las trampas de la vida.
“Breu Cançó d´amor per a dues filles” y “Conec un lloc” son dos temas dedicados a su universo familiar, en ellos, de la manera más bonita, deja claro lo que de verdad tiene importancia en la vida cuando la vida se pone en juego. También lo deja ver en “Quina calma més gran que em dona la mar”, “Per envellir demano poc”, “Música” y en su tema principal “La vida al sol”, pero en éstas lo hace desde un punto de vista íntimo y personal, poniendo por delante que en realidad, en la vida, la única compañera de viaje es la soledad.
Pero como decía antes, no se olvida de las trampas de la vida, de los deseos y de las circunstancias que se imponen sin pedir permiso, y no se puede hacer nada para evitarlo. Dos canciones que me gustan especialmente van en esa dirección: “No hi ha res urgent” (Nada hay urgente) y No s´hi pot fer res” (No se puede hacer nada).
En la obra de Joan Isaac son fundamentales las letras, pero también lo son las músicas, que acompañan los temas de una manera natural, dándole a cada canción una identidad peculiar.

Si tuviera que destacar una canción del disco, tiro para mi tierra. Entre todas, yo me quedo con una, “Digue´m que no m´estimes”, o lo que es lo mismo “Dime que no me quieres”. Es una canción que tuvo mucho éxito en el concierto, muy aplaudida por un público que se puso varias veces en pie en el teatro y que tuvo que volver a cantar en los bises. Le acompañaba en el concierto, y también en el disco, una artista flamenca, una nueva voz, Alba Guerrero, una canción con aires flamencos con la que acabo mi comentario:
“Jo no voldria estimar-te,
Per no trobar-te a faltar,
Ni dir-te adéu i penjar-te,
I poc després tornar a trucar.
Jo no voldria enyora-te
Si t´he deixat fa uns instants,
Ni vull fer mil tombarelles
Si d´improvís t´estic besant.
Digue´m que no m´estimes
Digue´m que no.
Digue´m que no em desitges,
Digue´m que no.
Que em fa més por estimar-te
Que emmalaltir del cor.
Digue´m que no.”

“La vida al Sol” ha sido publicada por Discmedi en enero de 2008. Todas las letras y músicas compuestas por Joan Isaac, a excepción del tema “I jo al meu racó”, adaptación libre al catalán del tema “Et moi dans mon coin” de Charles Aznavour.
María Gracia Correa



Bardóci, un doble CD para Sergio Bardotti

REDACCIÓN el 13/02/2009 
El Club Tenco de Sanremo, en ocasión del Premio Tenco 2008, ha recordado a Sergio Bardotti, traductor, productor y seguramente el agitador cultural más importante de Italia.
http://www.cancioneros.com/co/309/2/bardoci-un-doble-cd-para-sergio-bardotti
14 Joan Isaac: Le barche sono fuori (S.Bardotti - N.Giacomelli - B.Dimey - C.Aznavour)


BARDÓCI (Ala Bianca, 2008)
Inediti e rarità di Sergio Bardotti

Progetto e produzione artistica: Enrico de Angelis e Sergio Secondiano Sacchi
Coordinamento e produzione esecutiva: Roberto Molteni (per Club Tenco) e Toni Verona (per Ala Bianca Group srl)
All’interno testi e note relative a canzoni e interpreti - disegno di copertina: Sergio Staino - grafica: Roberto Molteni – fotografie di Roberto Coggiola e Roberto Molteni
I Dischi Del Club Tenco – Ala Bianca Group srl 2008



El 16 d’abril participa amb Teresa Rebull  a l’auditori de la universitat Pompeu Fabra a l’acte Vivències i Cançons per la Memòria.



El 2 de maig va presentar La vida al sol al Teatre  Zorilla de Badalona.




Concierto por el bar Pastís

El próximo día 9 de julio, Paco Ibáñez, Lídia Pujol, Francesc Burrull & Laura Simó, Miquel Pujadó, Jango Edwards, Mayte Martín, Pi de la Serra, Joan Isaac, Miquel Àngel Pascual (La Trinca), El Sobrino del Diablo, y otros músicos ofrecerán un concierto en la sala Luz de Gas de Barcelona para evitar el cierre del histórico bar de Barcelona Pastís, ubicado junto a Las Ramblas. Un local fundado en 1947, de fuerte ambiente francés, arrabalero y bohemio.





El 20 de juliol va presentar el seu nou treball discogràfic a Esplugles, als jardins de Can Tinturé.


Mantens un lligam amb la ciutat d’Esplugues?
La meva mare viu a la Plana. És el meu poble, sempre intento venir-hi a cantar. La meva aventura musical va néixer fa 40 anys en aquesta ciutat amb Marcel Casellas, Jaume Abad i Carles Collazos. Tornar a les arrels és quelcom molt emocionant. Hi tinc una vinculació musical i afectiva.
Et vas formar musicalment a la teva ciutat?
Primer a l’Escola de Música i, també, amb professors particulars d’Esplugues.
Com recordes la teva adolescència?
Els moviments culturals passaven per la Biblioteca d’Esplugues, on la senyoreta Natàlia n’era responsable. Recordo, per exemple, com el Grup de Teatre Independent va representar una obra de Bertolt Brecht, i nosaltres vam posar-hi la música. Per a mi, la biblioteca i l’escoltisme van ser els elements integradors de la cultura catalana. Segueixo vinculat al Moviment d’Escoltes d’Esplugues.
Tocar a Esplugues és tocar a casa?
Reconec el públic. HI ha un agraïment recíproc, sempre m’han tractat molt bé i jo he sempre he destacat que sóc d’Esplugues.
Quins canvis destacaries de l’actual Esplugues?
Ha sofert una transformació social molt important. Hi ha molts moviments culturals i més mitjans municipals. Als anys 68-70 no n’hi havia. Però, encara mantinc un vell somni: un teatre auditori en condicions. Crec que Esplugues és una ciutat que està en plena efervescència, amb una programació cultural interessant. Cosa difícil, tenint en compte la proximitat de Barcelona.
Un racó al qual t’agradi tornar?
Sempre m’ha fascinat el carrer de l’Església i els carrerons dels voltants. La pujada em porta molts records d’adolescència. És una zona preciosa, que he fet descobrir a molta gent que no és de la ciutat.
Presentes La vida al sol, un treball ple de llum.
Arran d’un problema important de salut et replanteges moltes coses. Sóc un cantant autobiogràfic i reflecteixo allò què em passa. La vida al sol és el resultat d’una nova visió més optimista i menys angoixada sobre com viure la vida.
es”
Yolanda Viñals
10 L'agenda cultural i d'activitats d'Esplugues Núm.6 JULIOL 2008
 
El 19 d’agost, com ja és habitual des de fa uns anys, va tornar a participar en les Festes de Gràcia dins de les Nits del Claustre a l’Oratori Sant Felip Neri. I aquest any el carrer Joan Blanques de Dalt van dedicar la decoració del carrer a la cançó Gràcies vida, gràcies de Joan Isaac.

Una Calle y una Canción

por María Gracia Correa el 13/08/2008 

Gràcies, vida, gràcies es una de las canciones más  emblemáticas del cantautor catalán Joan Isaac. Con ella presentó en el Teatro Nacional de Catalunya, en marzo de 2004,  su espectáculo Només han passat cinquanta anys, que fue grabado en directo y posteriormente publicado en disco. Es una canción particularmente hermosa, un canto a la vida que refleja paisajes interiores del artista; está llena de sentimientos que se transmiten a quien la escucha. Se encuentra publicada en dos de sus discos, De Vacances (2000) y Només han passat cinquanta anys (2004).
Es una canción fundamental en la obra artística del cantautor, también lo es para sus incondicionales, y estoy segura que para toda la gente que la haya escuchado en alguna ocasión con la atención que merece. Así parecen entenderlo también los organizadores de las fiestas del barrio de Gràcia, en Barcelona,  que este año le dedican  a la canción de Joan Isaac, la  decoración de la calle Joan Blanques de Dalt. La adornan con flores, hojas y luces para iluminarla; explican  en la web: http://www.festamajordegracia.cat/   que una parte de la calle recibirá a los visitantes con un estallido de colores vivos de primavera, y otra parte, con los colores suaves y cálidos otoñales; una mezcla de colores llenos de vida, como la canción que han escogido.

Este año los organizadores intentan enfocar  las fiestas de Gràcia  en una dirección más auténtica, con un carácter más vecinal, huyendo de la masificación. Se eliminan los actos más multitudinarios, y se potencian, entre otras actividades, las actuaciones en directo más intimistas.  En esta línea se encuentra la programación musical que se lleva a cabo en el Oratorio de San Felipe Neri,  “Les Nits al Claustre”, donde actuará Joan Isaac el día 19 de Agosto de 2008.

En este mismo espacio actuó el artista en 2007,  quedando reflejada su actuación en un documento fotográfico donde se trasluce perfectamente el clima  intimista y de complicidad con el público que crea Joan Isaac durante sus actuaciones:    http://www.flickr.com/photos/thundershead/tags/joanisaac/

Los datos del concierto:
Joan Isaac
Nits del claustre, Lloc: Oratori Sant Felip Neri, carrer Sol, 8. 
Data: Dimarts, 19 Agost, 2008 - 22:30

En Joan és un símbol de la cançó que no deixa de regalar-nos emocions, il•lusions i colors plens de matisos encada una de les seves creacions. Cançons que transmeten una mirada poètica a la vida i que fan que apreciem en primera persona els petits i fonamentals detalls de l’existència. Enguany presenta La vida al sol, Un grapat de cançons del particular univers íntim de l’autor que sovint és el retrat d’una societat que necessita paraules que recuperin oblits i records. sensibilitat de la música i la paraula ompliran el claustre de màgica complicitat.

Venta d’entrades anticipades: Federació Festa Major de Gràcia, Igualada 10.
http://www.cancioneros.com/co/139/2/una-calle-y-una-cancion-por-maria-gracia-correa




 [...]El cantautor Joan Isaac ha sido homenajeado en una de las calles del barrio, dedicándole la decoración festiva de la calle Joan Blanques de Dalt a su canción Gràcies, vida, gràcies, que ha obtenido el segundo premio por el conjunto de su ornamentación.[...]

Gràcies vida, Gràcia y a Joan Isaac

En la noche siguiente fui a ver al gran Joan Isaac en el mismo escenario, deleitó con sus temas de La vida al sol, disco que ya adelantó en exclusiva en Gràcia en las fiestas del año 2007, de nuevo en plenitud de forma y con su banda al completo: Enric Colomer al piano, Josep Traver a las guitarras, Eros Cristiani en teclados y acordeón, Jordi Camp al bajo y Lluís Ribalta en batería y percusiones, qué buenos músicos!. Isaac estaba emocionado por el reconocimiento a su canción Gràcies vida gràcies en las calles de Gràcia y cantó pletórico y lleno de energías por un año más en este escenario en el que se encuentra tan cómodo. Gràcies, vida, gràcies por Joan Isaac.
Pude guardar un recuerdo de su inmortal "A Margalida" y lo he subido en el siguiente vídeo al youtube, aunque con poca calidad de imagen en un plano general, la voz de Isaac llega en grande:
Gràcies, vida, gràcies, la canción de Joan Isaac homenajeada en la calle Joan Blanques de Dalt del barrio de Gràcia de Barcelona. En el vídeo la decoración y la letra de la canción en castellano para quien no la conozca.
Vídeo de la Calle Joan Blanques de Dalt con el ambiente festivo de Gràcia y la decoración en homenaje a Gràcies, vida, gràcies.
http://desdebarcelona.lacoctelera.net/post/2008/08/20/joan-isaac-gracies-vida-gracies
 

Recordem la cançó A Margalida amb Joan Isaac

03/09/2008

De memòria amb Àngel Casas a Catalunya Ràdio

http://www.catradio.cat/audio/275196/Recordem-la-canco-A-Margalida-amb-Joan-Isaac



El 19 de setembre fa un concert al cinema Vigatà (Vic) programat dins del MMVV (Mercat de Música Viva de Vic)



 
5/12/2008
16.30 El club. Magazín de tarda. L’actriu Carmen Sevilla visita el programa per parlarnos de la seva trajectòria professional i personal. I comptarem amb la presencia de Marisol Bastida, dona del desaparegut cantautor Joan Baptista Humet i del músic Joan Isaac.

Homenatge a Joan Baptista Humet
[…]El recuerdo protagonizado por la cançó adquirió caracteres excepcionales al coincidir en el escenario de la sala anexa del Palau Sant Jordi de Barcelona una amplia pléyade de primeras figuras, circunstancia que se ha producido en muy pocas ocasiones a lo largo de la historia del género como Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Marina Rossell o Joan Isaac a los que se les unieron otros nombres propios más alejados estilísticamente, como Ana Belén, Víctor Manuel, Dyango, Moncho o Pegasus.[…]
La Vanguardia 17/12/2008

Una vintena de cantautors catalans han homenatjat Joan Baptista Humet en un concert a l'annex del Palau Sant Jordi de Barcelona. Ha estat un concert emotiu en el qual s'han pogut sentir cançons com "Busco una flor", "Gemma", "Clara" o "Quiero vivir". De fet, tot el repertori del concert tenia l'aprovació del mateix Humet que va ajudar a organitzar-lo. Humet, però, no l'ha pogut veure, ja que va morir el 30 de novembre d'un càncer d'estómac. El concert s'havia de fer inicialment al Teatre Nacional de Catalunya, però les entrades es van esgotar ràpidament i l'organització va acordar un canvi d'escenari, amb més aforament. Les noves entrades per al concert a l'annex del Palau Sant Jordi també es van esgotar en qüestió de minuts.




Joan Isaac va interpretar “Busco una flor” acompanyat pels músics que van acompanyar habitualment a Humet (Joan –Eloi Vila, Enric Colomer i Josep Maria Francino.

Las pequeñas cosas de Pan Brumisti

REDACCIÓN el 23/12/2008 
En el doble CD participan, entre otros, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Luis Eduardo Aute, Joan Isaac y Pedro Guerra, todos ellos cantando en italiano composiciones propias.
http://www.cancioneros.com/co/204/2/las-pequenas-cosas-de-pan-brumisti



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada