dijous, 10 de novembre de 2016

Darrera d’un gran cantautor hi ha un exquisit poeta


El 9 de novembre es va presentar a la Casa de Cultura de Girona “Intimissimi”, el primer llibre de poesia d’en Joan Isaac.L’acte va ser dirigit per  Marta Costa-Pau (editora de Llibres del Segle) i una de les persones que més ha confiat en aquest projecte. 
Ens quedem amb una de les frases que va dir : “Darrere d’un gran cantautor hi ha un exquisit poeta per que totes les seves cançons són poemes deliciosos A continuació va prendre la paraula en Lluís Freixas, poeta i gestor cultural que ens va endinsar dins de l’Univers d’en Joan Isaac.


És el primer llibre de poesia d’una persona que té una llarga trajectòria poètica. Va raonar aquesta frase explicant-nos que entre cançó i poesia hi ha una connexió molt íntima malgrat que no siguin la mateixa cosa. Hi ha cançons que quan els hi treus la música continuen aguantant-se des d'un punt de vista estructural i tècnic i això passa amb la majoria de cançons de Joan Isaac, alguns exemples el tenim a cançons com A l’estació de França, Després d’aquest cafè, ... La poesia és la capacitat de pluralitzar allò personal, l’emoció, l’experiència,  fer compartir amb el lector aquesta experiència, de transcendir del seu àmbit íntim,  per lo tant Joan Isaac fa molts anys que es dedica a la poesia tant sigui cantada o escrita.


D’Intimissimi ens va explicar que  és un llibre pensat per ser escrit i llegit, i no cantat. En aquest cas l’autor pretén buscar una fórmula o un format que li permet parlar d’una forma totalment lliure, d’una manera introspectiva i fa un estriptis emocional. Però també és una persona que observa, reflexiona sobre la condició humana, el pas del temps, els fills, la malaltia, l’art, l’amor i el desamor i que té una mirada social. En els poemes podem trobar alguns dedicats a persones com a Aute, Serrat, Joan Barril...

Cada poema incorpora una fotografia realitzada pel mateix autor i que funciona a la vegada com a poema visual.


I per finalitzar la seva intervenció va fer referència a una de les frases que va dir la Marta


En Joan escriu els seus poemes amb una sensibilitat extrema” 


El tercer en prendre la paraula va ser un Joan Isaac molt emocionat, ens va explicar que ell està acostumat a fer discos però ara el resultat és format de llibre. 


Lo primer que ens va fer arribar és lo que significa Girona per ell, va ser un punt de partida d’una nova etapa de la seva vida, ja que van ser el lloc on va tornar a cantar després d’uns anys de silenci. I ara uns anys més tard es presenta en aquesta ciutat el seu primer llibre fet per una editorial de Girona. Aquest amor per la ciutat el podem veure en un poema d’aquest llibre i en una cançó que li dedica a la ciutat i que es publicarà pròximament en el nou disc que ja està preparant.


Sobre el llibre ens va dir que no es considera poeta, que l’únic que fa es observar i buscar motius que l’impulsin a fer cançons, però que un dia va començar a escriure coses que no eren cançons, eren petits escrits amb un llenguatge poètic.


Joan Isaac va recitar poemes i va cantar alguns dels seus temes de les diferents etapes musicals acompanyat al piano per Antoni-Olaf Sabater.7 poemes relacionats amb cançons

Física elemental ~ A l’Estació de França

Mi ritorni in mente ~ Després d’aquest cafè

Abans de tot la bellesa ~ Dos o tres segons de tendresa

Retrobaments ~ Breu cançó d’amor per a dues filles

Girona ~ Girona

He vist uns ulls ~ Per qué?

Minut 89 ~ A Margalida
En resum podem dir que va ser una gran tarda-nit on vam poder gaudir d'una magnífica presentació del llibre i d'un Joan Isaac explèndid a l'hora de recitar i interpretar les cançons.

Imma Hernández

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada