dijous, 8 de febrer del 2018

BARNASANTS 2018

Les cançons de Ramon Muntaner, l'antídot contra la «memòria fràgil» del país

Serrat, Roger Mas, Joan Isaac i Gemma Humet participaran a l'homenatge al cantautor d'aquest dissabte, en un concert molt especial del Barnasants

 | 06/02/2018 a les 18:02h

Foto de família del concert en homenatge a Ramon Muntaner, al centre de la imatge | ACN

És un dels noms de referència de la cançó d'autor del país, però també un dels més oblidats i desconeguts. Fa 30 anys que va publicar el seu darrer disc, Fugida, i des d'aleshores no ha tornat a actuar ni a presentar discos. "Ha estat un silenci voluntari i molt conscient", diu. És Ramon Muntaner, té nom de cronista –i això li ha comportat més d'un equívoc entre entusiastes despistats– i la seva obra va ser una meravellosa glopada d'aire fresc que ara viurà una segona vida en forma de concert.

Autor de 9 discos, alguns tan memorables com Cançó de carrerCròniques o Presagi, aquest dissabte serà el gran protagonista d'un dels moments més especials del Barnasants 2018, en una actuació al Teatre Joventut de l'Hospitalet amb la presència de Joan Manuel Serrat, Roger Mas, Joan Isaac, Gemma Humet, Eduard Iniesta, Sílvia Comes, Rusó Sala, Enric Hernàez, Borja Penalba, Turnez & Sesé i el grup Coses, que cantaran les seves cançons. Un homenatge "merescudíssim" que serà "un concert molt emocionant", com bé s'encarrega de subratllar Pere Camps, director del festival.

"Crònica de carrer és un dels discos de referència de tota una època i Ramon Muntaner tenia una manera genuïna de musicar els poemes, molt més modern que la resta", assegura Camps, en la presentació a premsa de l'esdeveniment. Aquesta manera de composar va ser allò que el va fer singular: totes les cançons que va publicar el cantant, van ser "mèrit" compartit amb un poeta. "Sóc un cantautor a mitges, no tinc cap lletra meva", rememora el propi Muntaner, qui va formar el grup de l'anomenada "novíssima cançó" conjuntament amb Marina Rosell, el grup Coses i Joan Isaac.

Un concert que és un "desgreuge històric"


Precisament, ha estat l'impuls de Joan Isaac qui ha fet possible aquest concert-homenatge. "Aquest país té una memòria molt fràgil, s'ha oblidat d'una generació que vam cavalcar entre el final del franquisme i el principi de la democràcia". Una terra de ningú que va entrar al "desert immens" de la cançó d'autor dels anys 80. "Reivindicarem les cançons magnífiques de Muntaner –continua Isaac– amb un concert que és un desgreuge històric. Personalment, volia que la imatge del Ramon sortís de l'SGAE –actualment, n'és el delegat a Catalunya– per ser allò que és: un autor de grans discos".


El concert porta per nom Cançó de carrer, com el primer disc de l'autor, on musicava diversos poetes catalans. El seu segon àlbum, Presagi, el va dedicar monogràficament a la poesia de Miquel Martí i Pol i el va presentar en concert al Palau de la Música. "Ell va ser qui va musicar per primera vegada Martí Pol seriosament", remarca Isaac. "Presagi és un disc meravellós que ha d'estar a la història de la música en català". L'autor d'A Margalida ha apuntat la dificultat d'elaborar una escaleta de cançons, i com finalment ha decidit per enfocar el concert en la primera època de Ramon Muntaner,. Isaac també ha assenyalat que tenia molt clar que havia de ser un espectacle intergeneracional i amb músics de diferents parlar del país.


La presència de Serrat i el silenci de Muntaner


Isaac ha anunciat que Joan Manuel Serrat serà una de les veus del concert d'aquest dissabte, tot cantant una cançó amb Gemma Humet. "Que el Joan s'hagi ofert a fer això és molt important, perquè el Serrat i el Llach eren els nostres mites d'aquell moment", ha assegurat l'organitzador, amb la complicitat del propi Muntaner.


Al seu torn, Muntaner ha assegurat que no cantarà durant el concert, tot i que no ha descartat dir algunes paraules al final del directe. "Ho vaig deixar i vaig dir que no tornaria a cantar, i no tinc previst fer-ho aquest dissabte. No ho faig per cap altra cosa que perquè no tinc ganes de fer el ridícul", ha reblat. En tot cas, hi serà. I la data serà una de les més assenyalades de la vida del Barnasants.



Joan Issac i Ramon Muntaner parlen durant la presentació, amb Pere Camps al costat Foto: ACN



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada